Γ. Λακκοτρύπης: Οι επιτυχίες των τελευταίων χρόνων μας δίνουν ώθηση για νέα έργα υποδομής

Γ. Λακκοτρύπης: Οι επιτυχίες των τελευταίων χρόνων μας δίνουν ώθηση για νέα έργα υποδομής

Τι δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου & Βιομηχανίας Γιώργος Λακκοτρύπης

Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου & Βιομηχανίας  Γιώργος  Λακκοτρύπης σε δηλώσεις του στην Πάφο είπε πως οι επιτυχίες των τελευταίων χρόνων, μας δίνουν ώθηση  αλλά και στήριξη, για να κτίσουμε και να μπορέσουμε να προχωρήσουμε  με τα έργα υποδομής. Επίσης συνέχισε, αυτές οι επιτυχίες, ωθούν στην περαιτέρω διείσδυση και  βελτίωση  των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είτε με τα σχέδια χορηγιών που εξαγγέλλει το Υπουργείο είτε με τις βιομηχανικές περιοχές. 

Ο κ. Λακκοτρύπης  σε δηλώσεις του απόψε  στο πλαίσιο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΕΒΕ Πάφου, εξέφρασε την ικανοποίηση του που είχε την ευκαιρία να παραστεί, γιατί όπως είπε,  η οικονομία τόσο του τόπου και της Πάφου ειδικότερα έχει τους καλύτερους οιωνούς.  Στο ευαίσθητο θέμα του τουρισμού,  παρά  τα γνωστά γεγονότα με την Thomas Cook  σημείωσε, φαίνεται ότι θα είναι μια πολύ καλή χρονιά για την Επαρχία Πάφου.   

Διαβάστε εδώ όλες τις ειδήσεις από την ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξάλλου στην ομιλία του ο κ. Λακκοτρύπης  ανέφερε πως από την πλευρά της η κυβέρνηση, για τον εκσυγχρονισμό και την ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας μας, διαμόρφωσε και άρχισε να εφαρμόζει τη Νέα Βιομηχανική Πολιτική 2019 – 2030. Με έμφαση συνέχισε στην τεχνολογική, ψηφιακή και επιχειρηματική αναβάθμιση , απώτεροι στόχοι τους είναι η αύξηση της παραγωγικότητας, η ενίσχυση της παρουσίας της Κύπρου στις αγορές του εξωτερικού και η ανάπτυξη ποιοτικότερων και καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών.

Πρός την κατεύθυνση αυτή, το Υπουργείο Ενέργειας Εμπορίου και Βιομηχανίας  είπε ο Υπουργός λαμβάνει μέτρα για έμπρακτη στήριξη και ενθάρρυνση του εξαγωγικού προσανατολισμού των επιχειρήσεων.

Ενδεικτικά αναφέρθηκε στην συνδιοργάνωση το 2019 μαζί με το ΚΕΒΕ, επιχειρηματικών αποστολών σε διάφορες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ρουμανία, η Αυστρία, η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Κίνα, η Ρωσία, η Γεωργία και ο Λίβανος. Αποστολές πραγματοποιήθηκαν επίσης σημείωσε, για προώθηση των εκπαιδευτικών υπηρεσιών στην Ελλάδα και των Ιατρικών Υπηρεσιών στην Ρωσία.   

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΕΒΕ Πάφου Ανδρέας Δημητριάδης ανέφερε πως στην Πάφο η τοπική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης. Πρωτοπόροι οι τομείς του τουρισμού και της ανάπτυξης γης. 

Ενδεικτικά είπε πως ο  τουρισμός για το έτος 2018 ανήλθε περίπου στο 1.53 εκ. τουρίστες σημειώνοντας αύξηση περίπου 7,3% στις αφίξεις ενώ ο τομέας της ανάπτυξης γης παρουσιάζει σημαντική ανάκαμψη, με την Πάφο να παραμένει πρωταθλήτρια στις πωλήσεις σε αριθμό ακινήτων. 

Ακολούθως ο κ. Δημητριάδης κάλεσε το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου & Βιομηχανίας, το Υφυπουργείου Τουρισμού, τις  πρεσβείες και τους εμπορικούς ακόλουθους  της Κύπρου  εμπράκτως και σε κάθε περίπτωση να υποστηρίζουν τις προσπάθειες του επιχειρηματικού κόσμου.

Διαβάστε εδώ τις ειδήσεις της ημέρας

Έχουμε επισημάνει είπε, ότι οι πρέσβεις της Κύπρου στο εξωτερικό, με λίγες εξαιρέσεις, αποποιούνται των ευθυνών τους να προωθούν και να υποστηρίζουν τις δράσεις των κυπριακών επιχειρήσεων, ενώ οι πρέσβεις όλων των χωρών τόσο στη Κύπρο όσο και στο εξωτερικό είναι έντονα δραστήριοι στη προώθηση των συμφερόντων των επιχειρήσεων τους. 

Σε σχέση με τον Δήμο  Πάφου ο πρόεδρος του ΕΒΕ Πάφου χαιρέτισε την  προώθηση της έξυπνης πόλης από πλευράς του Δήμου Πάφου, την πληθώρα των έργων που εκτελούνται καθώς και της προώθησης της Πάφου ως εκπαιδευτικού κέντρου.
 
Ωστόσο ζήτησε  από τον Δήμο Πάφου να σταματήσει την άκρατη παραπομπή επιχειρήσεων και επιχειρηματιών σε ποινικά δικαστήρια και να εφαρμόσει μια πιο φιλική προσέγγιση και κατανόηση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες της Πόλης της Πάφου με την αδειοδότηση των υποστατικών τους, στην περίπτωση που αυτοί λαμβάνουν πρακτικά μέτρα για την νομιμοποίηση των υποστατικών ή των δραστηριοτήτων τους και η καθυστέρηση οφείλεται στο χρόνο που απαιτείται για την εξασφάλιση των αδειών τους. 

Την θέση ότι το  όραμα και οι στόχοι του ΕΒΕ Πάφου, βρίσκουν σύμφωνη και συνοδοιπόρα την Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου για την περαιτέρω ανάπτυξη και πρόοδο της Επαρχίας, εξέφρασε σε ομιλία της η Έπαρχος Πάφου Μαίρη Λάμπρου.  Το ΕΒΕ σημείωσε η κα. Λάμπρου μεριμνάει για την προσφορά του  καλύτερου δυνατού  επιπέδου υπηρεσιών στα μέλη του, με την παράλληλη προώθηση του γενικού συμφέροντος της Πάφου. 

Συγκεκριμένα ανέφερε πως η δυναμική που παρουσιάζεται, αντικατοπτρίζεται στην πτωτική τάση ανεργίας  αλλά και  σε άλλους δείκτες της οικονομίας, όπως στο ρυθμό ανάπτυξης που ανέρχεται στο 3,2% περίπου σε σχέση με αρνητικά πρόσημα του 2013-2014. 

Ανάκαμψη, εκτίμησε φαίνεται και στο τοπικό επίπεδο με την υποβολή αιτήσεων αδειών οικοδομής. Ενδεικτικά σημείωσε, ότι το πρώτο εξάμηνο 2019 είχαν υποβληθεί στο Γραφείο της  353 νέες αιτήσεις αναπτύξεων στην Επαρχία ( πλην των ορίων  Δήμων) σε σύγκριση με 224 αιτήσεις του πρώτου εξαμήνου του 2018, δηλαδή υπήρξε αύξηση 36%. 

Με βάση εγκρίσεις του Γραφείου της μάλιστα είπε,  για απόκτηση ακίνητης ιδιοκτησίας από αλλοδαπούς, οι αγορές ακίνητης ιδιοκτησίας σε ολόκληρη την Επαρχία Πάφου από πολίτες μη κρατών μελών, ανήλθαν μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου 2019 σε 224 περιπτώσεις έναντι καταβολής της αξίας πωλήσεων των 44,6 εκατομ. ευρώ. 
 
Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης κάλεσε την Βουλή και τα κόμματα να δώσουν τη συγκατάθεση τους στις σοβαρές μεταρρυθμίσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Δικαιοσύνης και της δημόσιας υπηρεσίας που θα εκσυγχρονίσουν το κράτος και τις δομές λειτουργίας της δημόσιας υπηρεσίας.

Εξέφρασε παράλληλα την ανησυχία του ΚΕΒΕ από τις νέες απαράδεκτες κινητοποιήσει ομάδων εργαζομένων του δημοσίου οι οποίοι, όπως είπε, ναρκοθετούν την ομαλή λειτουργία του Κράτους και επηρεάζουν αρνητικά την οικονομία.  Πρόσθεσε δε, πως η νοοτροπία των εκβιασμών πρέπει να σταματήσει σημειώνοντας πως σέβονται το δικαίωμα της απεργίας, αλλά όχι σε αδικαιολόγητα και άκρατα αιτήματα.

Εξάλλου στην ομιλία του ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος ανέφερε πως είναι πλέον εμφανές ότι έφθασε η ώρα για ουσιαστικό εμπλουτισμό και «φρεσκάρισμα» του τουριστικού μας προϊόντος μέσω της ανάπτυξης νέων μορφών τουρισμού.

Στο τέλος της εκδήλωσης απονεμήθηκαν      Τιμητικές     διακρίσεις «Επίτιμου Προέδρου» στους κυρίους Θ. Φιλιππίδη και Κ. Δρουσιώτη.

Πηγή: ΚΥΠΕ