Είναι τελικά φθηνότερο το ρεύμα το βράδυ; Τα πλεονεκτήματα των 400.000 έξυπνων μετρητών που έρχονται

Είναι τελικά φθηνότερο το ρεύμα το βράδυ; Τα πλεονεκτήματα των 400.000 έξυπνων μετρητών που έρχονται

Υπάρχει λύση για φθηνότερο ρεύμα το βράδυ αλλά σας συμφέρει; Τι γίνεται με τους 400.000 έξυπνους μετρητές που θα μπουν σε όλα τα σπίτια

Του Σωτήρη Νικηφόρου

400.000 χιλιάδες ‘’έξυπνους’’ μετρητές θα τοποθετήσει σταδιακά η ΑΗΚ σε όλα τα σπίτια στην Κύπρο μέχρι το 2025. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα που εφαρμόζεται μετά από απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου, θα μετεξελίξει το δίκτυο της ΑΗΚ σε ένα ‘’έξυπνο’’ δίκτυο και θα αλλάξει σχεδόν τα πάντα στην διανομή και κατανάλωση ρεύματος.

Όπως αναφέρει στην Newsbomb η Εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ Χριστίνα Παπαδοπούλου, ήδη ξεκίνησε πιλοτικά το πρόγραμμα και τοποθετούνται οι πρώτοι 3.000 μετρητές. Τα πλεονεκτήματα των ‘’έξυπνων’’ μετρητών είναι αρκετά και σημαντικά τόσο για την ΑΗΚ όσο και γιας εμάς τους καταναλωτές.

Δείτε επίσης: 18.000 άτομα δικαιούνται 20% έκπτωση στους λογαριασμούς της ΑΗΚ αλλά δεν κάνουν αίτηση!

‘’Ξεκίνησε το πολύ σημαντικό έργο, χρειάζεται λεπτομερής σχεδιασμός και ολολκληρη υποδομή για να να μπορέσει να λειτουργήσει το σύστημα, και να μπορεί η ΑΗΚ να ‘’διαβάζει’’ τους νέους μετρητές. Αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί το 2025 το όλο εγχείρημα θα μετεξελιχθεί το το δίκτυο διανομής της ΑΗΚ σε ένα ‘’έξυπνο’’ δίκτυο’’, αναφέρει στην Newsbomb η κ. Παπαδοπούλου.

Σύμφωνα με την Εκπρόσωπο Τύπου της ΑΗΚ, τα πλεονεκτήματα των έξυπνων μετρητών είναι:

-Η καταμέτρηση της κατανάλωσης των μετρητών θα γίνεται πλέον αυτόματα. Δεν θα περνά πλέον από τα σπίτια μας δηλαδή ο υπάλληλος της ΑΗΚ για να καταμετρά την κατανάλωση.

-Οι συνδέσεις ή αποσυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας που πρέπει να γίνουν σε υποστατικά, θα γίνονται αυτόματα. Άρα θα γίνεται μεγάλη εξοικονόμηση πόρων.

-Θα μειωθούν αισθητά οι υποκλοπές και εκεί που θα γίνονται θα είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό ανιχνεύσιμες.

-Ο πελάτης/καταναλωτής θα μπορεί να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο το καταναλωτικό του προφίλ και να προγραμματίζει τον χρόνο λειτουργίας των συσκευών του. Το πότε δηλαδή του συμφέρει να καταναλώσει περισσότερο ρεύμα και πότε λιγότερο. Έτσι θα μπορεί να έχει και φθηνότερο λογαριασμό. Η ΑΗΚ θα αναπροσαρμόσει τις διατιμήσεις της ανάλογα. Δηλαδή το βράδυ π.χ. Θα είναι φθηνότερη η τιμή της κιλοβατόρας. Έτσι θα μπορούν οι καταναλωτές να προγραμματιστούν ανάλογα. Θα ξέρει ο καταναλωτής τι στοιχίζει η κάθε κιλοβατόρα την κάθε ώρα.

-Θα γίνεται καλύτερη διαχείριση της παραγωγής και της κατανάλωσης από Ανανεώσιμες Πηγές ενέργειας.

Ισχύει ότι το βράδυ είναι φθηνότερη η κατανάλωση ρεύματος;

Είναι ένα θέμα που συζητείται συχνά και αρκετές νοικοκυρές π.χ. αφήνουν τα πλυντήρια τους για το βράδυ όπου το ρεύμα είναι φθηνότερο. Ισχύει όμως τελικά αυτό;

Όπως μας ανέφερε η κ. Παπαδοπούλου αυτό συνέβαινε παλαιότερα και θα γίνει με κάποιο τρόπο και με τους έξυπνους μετρητές σε μετέπειτα στάδιο. Από τον Σεπτέμβριο του 2017, η διατίμηση με κωδικό 01 που έχει η πλειοψηφία των σπιτιών, έχει την ίδια τιμή για την κάθε κιλοβατόρα τόσο την ημέρα όσο και το βράδυ. Άρα η τιμή είναι πάντα η ίδια οποιαδήποτε ώρα, οποιαδήποτε εποχή. Είναι δηλαδή σταθερή η χρέωση μέρας/νύχτας’.

Υπάρχει όμως εναλλακτική επιλογή για φθηνότερο ρεύμα το βράδυ

Η κ. Παπαδοπούλου μας ανέφερε ότι υπάρχει και η διατίμηση με κωδικό 02. Τι σημαίνει; Αν θέλει κάποιος μπορεί να εγγραφεί σε αυτή την διατίμηση με την οποία είναι πιο ακριβό το κόστος της κιλοβατόρας κατά την διάρκεια της μέρας και αρκετά πιο φθηνό κατά την διάρκεια της νύχτας. Από τις 11 το βράδυ μέχρι τις 9 το πρωί είναι αρκετά φθηνή η κιλοβατόρα ενώ από τις 9 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ αρκετά ακριβή.

Εάν π.χ. Κάποιος μπορεί να ζει μόνος του ή μια οικογένεια που δεν χρησιμοποιεί καθόλου ρεύμα κατά την διάρκεια της ημέρας τότε τους συμφέρει να κάνουν αίτηση για την διατίμηση 02 όπου η κιλοβατόρα είναι πολύ φθηνότερη το βράδυ. Όποιος θέλει μπορεί να κάνει αίτηση για την διατίμηση 02. Για να του συμφέρει όμως πρέπει να καταναλώνει πολύ λίγο ρεύμα από τις 9 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ.