Η κακοκαιρία ανεβάζει τις τιμές σε λαχανικά και φρούτα

Η κακοκαιρία ανεβάζει τις τιμές σε λαχανικά και φρούτα

Η κακοκαιρία φέρνει αυξήσεις στα προϊόντα

Bαθιά το χέρι στην τσέπη θα κληθούν να βάλουν το επόμενο διάστημα οι καταναλωτές για γεωργικά, εποχικά προϊόντα λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας που έπληξε την Κύπρο και τις ζημιές που προκάλεσε σε πατατοφυτείες, ανοιχτές καλλιέργειες όπως κουνουπίδια, μπρόκολα και αγκινάρες, θερμοκήπια και οπωροφόρα δέντρα, όπως μανταρίνια και κλεμεντίνες. Μιλώντας στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φρουταριούχων Πόλυς Καττάσιης ανέφερε ότι οι συνέπειες θα διαφανούν τις επόμενες 10-15 ημέρες.

"Για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, οι τιμές των προϊόντων μετά τις γιορτές αντί να μειώνονται, ανεβαίνουν. Λόγω της παρατεταμένης πολυομβρίας, των χιονιών και των παγετών."

Ο κύριος Καττάσιης είπε ότι η τιμή της πατάτας ανέρχεται σήμερα στα 1,20 ευρώ το κιλό και διερωτήθηκε εάν υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω αύξηση.

"Μα πού να πάει; Είναι το απαραίτητο συστατικό στο καλάθι της νοικοκυράς. Είμαστε μια παραγωγική και εξαγωγική χώρα στην πατάτα. Σε τέτοια τιμή, μόνο στην Αγγλία τρώνε την πατάτα."

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φρουταριούχων παράθεσε τον σημερινό τιμοκατάλογο βασικών γεωργικών προϊόντων, προκειμένου οι καταναλωτές να συγκρίνουν τις τιμές μετά από δεκαπέντε περίπου ημέρες οπόταν θα διαφανούν οι ενδεχόμενες επιπτώσεις της κακοκαιρίας. 

Ντομάτα 2,30 ευρώ το κιλό
Αγγουράκι χωραφιού 2,50 ευρώ το κιλό
Φασολάκια 3,50 ευρώ το κιλό
Φασόλια 5,50 ευρώ το κιλό
Μπιζέλι-Κουκκιά 5,50 ευρώ το κιλό
Κολοκυθάκια 2,50 ευρώ το κιλό 
Αγκινάρες 3,50 ευρώ το κιλό
Πιπέρι πράσινο 2,50 ευρώ το κιλό
Πιπέρι κέρατο 2,70 ευρώ το κιλό
Πατάτα 2,20 ευρώ το κιλό
Τσακρίδια 4,00 ευρώ το κιλό
Κουλούμπες 1,50 το τεμάχιο
Κρεμμύδια 2,50 ευρώ το κιλό