Κακοκαιρία: Πότε θα αποζημιωθούν οι αγρότες

Κακοκαιρία: Πότε θα αποζημιωθούν οι αγρότες
Στις διαμαρτυρίες των πατατοπαραγωγών μετά τις καταστροφές των τελευταίων ημερών, αλλά και το παρεμπόριο που παρατηρείται, αναφέρθηκε η Διευθύντρια του Τμήματος Γεωργίας, Αντρούλα Γεωργίου, στην εκπομπή «Alpha Καλημέρα».

Η ίδια διευκρίνισε ότι τους τελευταίους μήνες η διαχείριση των ζημιών είναι αρμοδιότητα του Τμήματος Γεωργίας, ένα έργο με πολλή δουλειά και διαφορετικές διαδικασίες.

Αντρούλα Γεωργίου - Διευθύντρια Τμήματος Γεωργίας
«Το σύστημα είναι υποχρεωτικό για όλες τις καλλιέργειες και όλους τους κινδύνους. Δηλαδή εκεί που ο ΟΓΑ είχε 7.000 πελάτες, τώρα είναι όλοι οι γεωργοί μας. Οπότε υπάρχει περισσότερη δουλειά και διαφορετικές διαδικασίες.»

Αναφορικά με τις διαστρεβλώσεις του συστήματος που καταγγέλθηκαν από τους πατατοπαραγωγούς, η ίδια απάντησε ότι τα κανάλια επικοινωνίας του τμήματος με τον αγροτικό κόσμο είναι διαχρονικά ανοιχτά:

«Είναι ένα νέο σύστημα απαιτητικό και είμαστε σ' ένα μεταβατικό στάδιο. Αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχουν κάποιες καθυστερήσεις είναι δικαιολογημένες οι αντιδράσεις του κόσμου.»

Διαδικασία εκτίμησης

Σύμφωνα με την κ. Γεωργίου θα πρέπει κατ' αρχήν η ζημιά να έχει επηρεάσει μια ευρύτερη περιοχή και σε αυτή να υπάρχει ένα ελάχιστο ποσοστό ζημιάς.Το ίδιο ισχύει και σε επίπεδο γεωργικής εκμετάλλευσης, όπου θα πρέπει επίσης να υπάρχει ένα ελάχιστο ποσοστό ζημίας.

Για τις περιπτώσεις όπου κάποιος γεωργός διαφωνεί, υπάρχουν διαδικασίες ενστάσεων, τόσο σε επίπεδο ενστάσεων όσο και διοικητικού ελέγχου. Ο ίδιος ο Υπουργός έχει επίσης τη δυνατότητα να καθορίσει εξωτερικούς εκτιμητές.

«Βαφτίζονται» πατάτες Κύπρου

Όσον αφορά τις περιπτώσεις όπου πατάτες στο εξωτερικό «βαφτίζονται» Κύπρου, η ίδια ενημέρωσε ότι έχει και το Τμήμα δεχτεί τέτοιες καταγγελίες, ενώ για τα περιστατικά έχουν ενημερωθεί και οι αρμόδιες Αρχές της Ελλάδος. Παράκληση του Τμήματος, αναφέρει η κ. Γεωργίου, είναι η άμεση ενημέρωσή του από τους αγρότες, καθώς αν είναι για κράτη - μέλη οι έλεγχοι δεν είναι υποχρεωτικοί σε αντίθεση με την εξαγωγή σε τρίτες χώρες.

Πότε αναμένονται οι αποζημιώσεις

Θα πρέπει πρώτα να γίνει η εκτίμηση, διαδικασία που χρειάζεται κάποιο χρόνο προκειμένου να δοθούν οι αποζημιώσεις, διευκρίνισε η Διευθύντρια του Τμήματος Γεωργίας.

Αυτοί που ζημιώθηκαν πέρυσι, θα λάβουν τις αποζημιώσεις τους τον Φεβρουάριο, ενώ αυτοί που ζημιώθηκαν τον Οκτώβρη πήραν μια προκαταβολή το Δεκέμβρη θα λάβουν το υπόλοιπο σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η κ. Γεωργίου, τέλος, υπογράμμισε ότι δεν είναι ικανοποιημένη με τη στελέχωση του Τμήματος, καθώς χρειάζεται περαιτέρω προσωπικό.

Πηγή: alphanews