Συντάξεις: Ανοικτό σε διάλογο το Υπουργείο Οικονομικών

Συντάξεις: Ανοικτό σε διάλογο το Υπουργείο Οικονομικών

Θετικό είναι το Υπουργείο Οικονομικών στην έκκληση των πέντε συνδικαλιστικών οργανώσεων ΠΑΣΥΔΥ, ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ και Σύνδεσμο Αστυνομίας Κύπρου για διάλογο αναφορικά με το συνταξιοδοτικό.

Την ίδια ώρα οι συνδικαλιστικές οργανώσεις προειδοποιούν με παναπεργία σε περίπτωση που η Κυβέρνηση εμείνει στις σημερινές της θέσεις και δεν δώσει λύσεις στο πρόβλημα.

Μιλώντας στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελή, ανέφερε πως το Υπουργείο θα απευθυνθεί προς τις συνδικαλιστικές οργανώσεις με επιστολές προσκαλώντας τις για διάλογο περί τα τέλη Ιανουαρίου. Αναφέρθηκε στις σχετικές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου οι οποίες καθιστούν σαφή την πρόθεση της Κυβέρνησης για εισαγωγή ενός Ταμείου Προνοίας που θα διασφαλίσει μια ικανοποιητική σύνταξη στους συμμετέχοντες. Εξήγησε επίσης πως σε περίπτωση που υιοθετηθεί Ταμείο Συντάξεων αντί Ταμείου Προνοίας, τότε δύναται να «δυναμιτίσει τους δημοσιονομικούς σχεδιασμούς» του κράτους καθώς η διαφορά είναι πως στην πρώτη περίπτωση δεν υπάρχει συνεισφορά του δικαιούχου.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Κώστας Χατζηάββας χαιρέτισε την πρόθεση της Κυβέρνησης για διάλογο σημειώνοντας ότι θα δοθεί πίστωση χρόνου. Προειδοποίησε ωστόσο ότι σε περίπτωση που το Υπουργείο Οικονομικών επιμένει στις θέσεις της τότε δεν αποκλείεται μια Παναπεργία η οποία ήδη τέθηκε ως επιλογή στη σύσκεψη των συνδικαλιστικών οργανώσεων την Παρασκευή. Χαρακτήρισε επίσης ως κομβικό σημείο των εξελίξεων στο μέτωπο του συνταξιοδοτικού τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου επί της πρωτόδικης απόφασης για τις αποκοπές μισθών στο δημόσιο. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις επανέλαβε, είναι έτοιμες να συζητήσουν ένα νέο συνταξιοδοτικό σύστημα που θα απαντά στις ανησυχίες όλων των εργαζομένων στο δημόσιο χωρίς να υπάρχουν διακρίσεις σε βάρος κανενός.

Σχολιάζοντας τις αναφορές Χατζησάββα ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ προσπάθησε να το απλοποιήσει.

«Τι ζητούν οι εκπαιδευτικοί και οι δημόσιοι; Προτιμούν να πληρώνει ο φορολογούμενος 25% για τις συντάξεις τους αντί να πληρώνουν και αυτοί 5%+5% ο εργοδότης. Δηλαδή αντί να παίρνουν 10% για συντάξεις εκ των οποίων το 5% δηλαδή το μισό είναι δικές τους εισφορές προτιμούν φυσικά να πληρώνει ο φορολογούμενος 25% μόνος του. Αυτή είναι η εικόνα. Λένε ότι εμείς θα βγούμε ξανά στους δρόμους τιμωρώντας το κοινωνικό σύνολο τους μαθητές και τις οικογένειες τους επειδή θέλουμε να επανέλθουμε σε εκείνο που ίσχυε πριν το 2011», ανέφερε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι το 5% που δήθεν συνεισφέρουν το προσέβαλαν δικαστικά, το πέτυχαν πρωτόδικα και σήμερα εκκρεμεί η έφεση για να δούμε αν θα τους τα επιστρέψουμε και αυτά.

ΠΗΓΗ alphanews.live