Υπουργείο ενέργειας: Πόσο θα αυξηθεί η τιμή των καυσίμων

Υπουργείο ενέργειας: Πόσο θα αυξηθεί η τιμή των καυσίμων

Στα 5 σεντ και όχι 6 θα είναι οι αυξήσεις στην τιμή των καυσίμων συνεπεία της πρόσμιξης με μεγαλύτερη ποσότητα βιοκαυσίμου αναφέρει σε ανακοίνωση του το Υπουργείο Ενέργειας.

«Όπως συμβαίνει και παγκόσμια, η μετάβασή μας σε καθαρότερη ενέργεια συνεπάγεται αυξημένο κόστος και η προσπάθειά μας ως Κυβέρνηση, ήταν και παραμένει η επίτευξη των περιβαλλοντικών μας στόχων με τη λιγότερη δυνατή επιβάρυνση στην οικονομία. Αυτό είναι που πετύχαμε για τον κύριο περιβαλλοντικό στόχο ΑΠΕ 2020 της Κυπριακής Δημοκρατίας (επετεύχθη ήδη από το 2018) και αυτό είναι που επιδιώκουμε, τα συναρμόδια Υπουργεία, και για τον στόχο στις Μεταφορές», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Προστίθεται ότι ο στόχος του 10% για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στις μεταφορές ο οποίος τέθηκε το 2009, είναι ένας από τους δύο υποχρεωτικούς στόχους ΑΠΕ και πρέπει να επιτευχθεί μέχρι τις 31/12/2020 και όχι μέχρι την 1/1/2020.

«Κύριος δε τρόπος επίτευξής του είναι η πρόσμιξη πιστοποιημένων βιοκαυσίμων στα συμβατικά καύσιμα, τα οποία όμως είναι πιο ακριβά αφού κατά την παραγωγή τους είχαν τις ελάχιστες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Παράλληλα, λόγω του ότι οι κλιματολογικές ιδιαιτερότητες της Κύπρου καθιστούν τον στόχο του 10% δύσκολα επιτεύξιμο, εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο να καλυφθεί μέρος του με στατιστική μεταβίβαση από άλλο κράτος μέλος της ΕΕ», επισημαίνει το Υπουργείο, σημειώνοντας ότι η Κύπρος σήμερα βρίσκεται στο 5%.

Στόχος προστίθεται του διατάγματος του Υπουργού Ενέργειας είναι να ανεβάσει το ποσοστό στο 7,3%.

«Αυτό αναμένεται να επιφέρει όντως αύξηση στην τιμή της βενζίνης, όχι στα επίπεδα που δημοσιεύονται αλλά της τάξης των 2 με 2.5 σεντ του ευρώ, περιλαμβανομένων και των φόρων. Στο πετρέλαιο κίνησης δεν αναμένεται ιδιαίτερη μεταβολή. Τονίζεται σχετικά πως ακόμα και με την αύξηση των 2.5 σεντ στην τελική τιμή της βενζίνης, η Κύπρος θα είναι η 5η φθηνότερη χώρα στην ΕΕ βάσει των τιμών που ίσχυαν την περασμένη Δευτέρα, με πέραν των 20 σεντ διαφορά από τον μέσο όρο των κρατών μελών», σημειώνεται.

Στο μεταξύ ο Σύνδεσμος Πρατηριούχων Κύπρου αναφέρει ότι οι αυξήσεις στις τιμές αναμένονται από 5-6 σεντ ανά λίτρο.

Διαβάστε επίσης
 

Energean:Σε ισχύ η πρόταση για προμήθεια ΦΑ στην Κύπρο μέσω αγωγού από το Ισραήλ

Προσοχή! Αλλάζουν όλα στους φορτιστές των κινητών – Δείτε τι θα συμβεί (pics)

Παγκόσμιος τρόμος από νέο θανατηφόρο ιό – Κρούσματα σε τρεις χώρες