Λακκοτρύπης: H Κύπρος 5η πιο φθηνή χώρα της ΕΕ στην τιμή της βενζίνης

Λακκοτρύπης: H Κύπρος 5η πιο φθηνή χώρα της ΕΕ στην τιμή της βενζίνης

Παρ` όλη την αύξηση στη βενζίνη η χώρα μας παραμένει η 5η πιο φθηνή χώρα στην ΕΕ στην τιμή της βενζίνης, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργος Λακκοτρύπης, στην Επιτροπή Ενέργειας της Βουλής.

Επικρίσεις εξαπέλυσαν τα αντιπολιτευόμενα κόμματα για αδράνεια και ανευθυνότητα της Κυβέρνησης στον τομέα της χρήσης ΑΠΕ στις μεταφορές που επέφερε επιπλέον κόστος στους καταναλωτές μέσω της αύξησης κατά 2,5 σεντ το λίτρο στη βενζίνη.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως συζήτησαν το θέμα των στόχων των ΑΠΕ, και πιο συγκεκριμένα τη χρησιμοποίηση ΑΠΕ στις μεταφορές, σημειώνοντας πως η συζήτηση για τον προγραμματισμό στον τομέα των υδρογονανθράκων για το 2020 θα διεξαχθεί την ερχόμενη Τρίτη.

Ο Υπουργός Ενέργειας είπε πως υπάρχουν τρεις στόχοι στους ΑΠΕ, δύο υποχρεωτικοί και ένας ενδεικτικός. Ο κύριος στόχος που είναι να πετύχουμε 13% συνολική χρήση ΑΠΕ στην Ενέργεια ως το 2020 έχει επιτευχθεί από το 2018 και σήμερα βρισκόμαστε στο 14%, ανέφερε.

Για χρήση ΑΠΕ σε θέρμανση ψύξη ο στόχος είναι το 23% για το 2020 και ήδη από το 2018 είμαστε στο 37%. Για την ηλεκτροπαραγωγή, ο ενδεικτικός στόχος είναι το 16% μέχρι το τέλος του 2020 και με βάση τα τελευταία στοιχεία βρισκόμαστε στο 9,37%. Ωστόσο, όπως ανέφερε, με τις αδειοδοτήσεις που έχουν δοθεί υπολογίζεται ότι θα επιτευχθεί ποσοστό 19-20%.

Ο στόχος για τις μεταφορές είναι 10% για το τέλος του 2020 και σήμερα το ποσοστό είναι μόλις στο 5%. Η πρόκληση είναι να πετύχουμε τον στόχο με την πιο μικρή επιβάρυνση στην οικονομία και στους καταναλωτές, είπε, και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να επιτευχθεί είναι με πρόσμιξη βιοκαυσίμων στα καύσιμα και με το πρόσφατο διάταγμα που υπέγραψε αναμένεται το ποσοστό να φτάσει στο 7,3%.

«Επειδή δεν θέλαμε να επιβαρύνουμε την οικονομία ή τους καταναλωτές νωρίτερα απ΄ ότι χρειάζεται, αφήσαμε να προχωρήσουμε με το διάταγμα τώρα και όχι προηγουμένως», είπε, και πρόσθεσε πως υπολογίζεται πως η αύξηση από το 5% στο 7,3% στα βιοκαύσιμα θα επιφέρει μια αύξηση στην τιμή της βενζίνης της τάξης των 2 με 2,5 σεντ το λίτρο, η οποία, όπως διευκρίνισε, περιλαμβάνει και τους φόρους. «Παρ` όλη αυτή την αύξηση θα είμαστε ως χώρα η 5η πιο φθηνή χώρα στην τιμή της βενζίνης στην ΕΕ και αυτά είναι στατιστικά στοιχεία της ΕΕ και σε ότι αφορά το πετρέλαιο κίνησης θα είμαστε η 12η πιο φθηνή χώρα», είπε.

Ερωτηθείς για το θέμα της προμήθειας καυσίμων από τα κατεχόμενα και αν θα αυξηθούν οι έλεγχοι στα οδοφράγματα, ο κ. Λακκοτρύπης σημείωσε πως αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να συζητηθεί με το Τελωνείο και το Υπουργείο Εξωτερικών. «Είναι κάτι που θα πρέπει να μας απασχολήσει γιατί ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρεί να τηρήσει τις υποχρεώσεις της έναντι των πράσινων στόχων της ΕΕ, αυτό δεν συμβαίνει με τα κατεχόμενα», είπε.

Σε ερώτηση αν υπάρχει κίνδυνος επιβολής προστίμων λόγω μη επίτευξης του στόχου των ΑΠΕ στις μεταφορές, είπε ότι υπάρχουν για την Κύπρο τεχνικές δυσκολίες γιατί είναι δύσκολο να επιτευχθεί. Όπως είπε, αυτή τη στιγμή η Κυβέρνηση ψάχνει να κάνει στατιστική μεταβίβαση, δηλαδή στους στόχους που έχουμε ήδη ξεπεράσει να πουλήσουμε δικαιώματα και στους στόχους που έχουμε δυσκολίες να αγοράσουμε κάποια δικαιώματα.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ανδρέας Κυπριανού, στις δικές του δηλώσεις είπε πως στο θέμα των προστίμων, εκτός από το θέμα της στατιστικής μεταβίβασης, υπάρχουν πολλές χώρες της ΕΕ που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα στον στόχο των μεταφορών και έτσι μπορεί να υπάρξει μια συνολική αντιμετώπιση από την ΕΕ. Όπως είπε, αποτελεί απομακρυσμένη πιθανότητα η επιβολή προστίμου, και ο Υπουργός διαβεβαίωσε, πρόσθεσε, πως θα γίνουν όλες οι ενέργειες μέχρι το τέλος του 2020, ενώ η δυνατότητα περισσότερης πρόσμιξης με βιοκαύσιμα είναι αδύνατη για την Κύπρο λόγω των ψηλών θερμοκρασιών.

Όσον αφορά το θέμα της αισχροκέρδιας, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι παρακολουθείται συνεχώς η τιμή των καυσίμων και δεν φαίνεται να προκύπτει θέμα αισχροκέρδιας. «Αυτή η Κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ εφαρμόζουν πολιτικές μείωσης της φορολογίας σε όλα, είναι ο βίος, η πολιτεία αλλά και η φιλοσοφία της φιλελεύθερης παράταξης και της Κυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη η μείωση όλων των φορολογιών και είναι αυτό που παρακολουθείτε καθημερινά», είπε.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα είπε πως ο πραγματικός λόγος που η Κυβέρνηση δεν ακολούθησε τις εισηγήσεις για παροχή κινήτρων προώθησης της ηλεκτροκίνησης και της υγραεροκίνησης ήταν το γεγονός ότι η Κυβέρνηση από την βενζίνη και το πετρέλαιο εισπράττει 44 σεντ φόρο κατανάλωσης συν ΦΠΑ, ενώ αυτή τη στιγμή ο φόρος κατανάλωσης στο υγραέριο κίνησης είναι μόλις 7 σεντ.

Ο κ. Κώστα είπε πως ο Υπουργός δεν απάντησε γιατί ο φορολογούμενος θα πρέπει να φορτωθεί την αύξηση στις τιμές των καυσίμων λόγω της ανικανότητας, της ανευθυνότητας και της προχειρότητας της Κυβέρνησης. «Εδώ και 7 χρόνια ως ΑΚΕΛ φωνάζουμε ότι λόγω της απίστευτης αδράνειας της Κυβέρνησης δεν υπάρχει περίπτωση να καλύψουμε τον δεσμευτικό μας στόχο που μας έθεσε η ΕΕ», είπε, και σημείωσε πως σήμερα οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν και οι κυβερνώντες κάνουν πως δεν ακούνε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Άγγελος Βότσης, ανέφερε πως στην Επιτροπή ρωτήθηκε ο Υπουργός γιατί δεν έγινε διείσδυση στην ηλεκτροκίνηση και την υγραεροκίνηση και η απάντηση ήταν πως για να είχε επιτευχθεί αύξηση 1% στον στόχο των ΑΠΕ θα χρειαζόταν η μετατροπή σε ηλεκτρικά 26 χιλιάδων αυτοκινήτων με κόστος 130 εκ σε επιχορήγηση, και παρόμοια επιχορήγηση χρειαζόταν και για μετατροπή αυτοκινήτων σε υγραεροκίνητα.

Ο κ. Βότσης είπε πως αυτό δεν έπρεπε να αποτελεί δικαιολογία και θα έπρεπε και σε αυτό τον τομέα να γίνει μια προσπάθεια. Πρόσθεσε πως θα έπρεπε τα προηγούμενα 10 χρόνια να είχε μπει ο ηλεκτρισμός στις μεταφορές με τη μορφή των τραμ, τρένων και άλλων.

Όσον αφορά την αγορά δικαιωμάτων, είπε πως πολλές χώρες της ΕΕ θα έχουν πρόβλημα, και η τιμή θα είναι πολύ ψηλή για να αγοράσουμε ως χώρα δικαιώματα και θα κινδυνεύουμε με πρόστιμο. Όλα αυτά θα τα δούμε μέχρι το τέλος του έτους αλλά ο μεγάλος πονοκέφαλος είναι η επόμενη δεκαετία, καθώς ο στόχος θα ανέλθει στο 14% στις μεταφορές, και αν οι επόμενες κυβερνήσεις «συμπεριφερθούν με την ίδια απάθεια» θα έχουμε πρόβλημα.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ηλίας Μυριάνθους, είπε ότι «οι τιμές βρίσκονται σε πολύ ψηλό επίπεδο. Δυστυχώς η μείωση που είχε ψηφίσει η Βουλή στον φόρο καυσίμων πριν από ένα χρόνο φαίνεται ξεκάθαρα ότι έχει εξανεμιστεί. Οι ίδιες τιμές που κινούνταν πέρσι στη διεθνή αγορά καυσίμων κινούνται και σήμερα, παρόλα αυτά βλέπουμε μια διαφοροποίηση στην αύξηση των τιμών από πέρσι μέχρι φέτος μέχρι και 20 σεντ».

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης είπε πως η αποτυχία διαδοχικών Κυβερνήσεων αλλά και της σημερινής να εισαγάγει μια αποτελεσματική πολιτική για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στις μεταφορές μετακυλίεται πάνω στους ώμους των καταναλωτών. Οι καταναλωτές θα πληρώσουν το κόστος της ανεπάρκειας της κυβερνητικής πολιτικής στις ανενεώσιμες πηγές ενέργειας. Θα υπάρξουν κάποιοι που θα βρουν τη λύση, που η εύκολη λύση είναι η παράνομη τροφοδοσία καυσίμων από τα κατεχόμενα, αλλά οι νομοταγείς πολίτες θα πληρώσουν δυο φορές το μάρμαρο», κατά την έκφρασή του.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΕΛΑΜ, Γεάδης Γεάδη, είπε ότι «μπορεί από τη μια να δηλώνει η Κυβέρνηση ότι έχει επιτύχει τους στόχους της σε σχέση με τα καύσιμα και τις υποχρεώσεις που έχει απέναντι στην ΕΕ, από την άλλη όμως ως ΕΛΑΜ δεν μπορούμε να κατανοήσουμε την επιπολαιότητα με την οποία προσεγγίζει το συγκεκριμένο θέμα καθώς με την επιβολή περισσότερων φόρων στα καύσιμα ωθεί πολύ περισσότερους συμπατριώτες μας να πηγαίνουν στα κατεχόμενα για να προμηθεύονται καύσιμα. Θα πρέπει επιτέλους η Κυβέρνηση να αλλάξει πολιτική και να αντιληφθεί τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυπριακή κοινωνία», ανέφερε.

πηγη ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Ντροπή! Αυτό το λεωφορείο μεταφέρει μαθητές - Δείτε τις εικόνες