Χαλούμι: Η Κυπριακή Δημοκρατία ανέκτησε το εμπορικό σήμα

Χαλούμι: Η Κυπριακή Δημοκρατία ανέκτησε το εμπορικό σήμα

Την επανακατοχύρωση του εμπορικού σήματος για το χαλούμι στην Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε χθες το Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Μεγάλης Βρετανίας μετά το σοβαρό λάθος που είχε προηγηθεί από λειτουργούς του Υπουργείου Εμπορίου το 2018 με αποτέλεσμα την απώλεια του.

 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Sigma, η νέα κατοχύρωση του εμπορικού σήματος θα έχει ισχύ μέχρι τον Μάιο του 2028. Αν δεν υπάρξουν ανατροπές έπειτα το σήμα θα ανανεωθεί για άλλη μια δεκαετία.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΠΟΛΙΤΗ ο Υπουργός Ενέργειας έκανε λόγο για μια σημαντική εξέλιξη καθώς όπως επισήμανε η Κύπρος έχει πλέον προστατεύσει το εμπορικό της σήμα το οποίο όπως είναι γνωστό μετά την απώλεια του είχε ως μοναδική ασπίδα το κοινοτικό σήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Γιώργος Λακκοτρύπης ανέφερε ακόμα ότι η πειθαρχική έρευνα για το λάθος του 2018 έχει ολοκληρωθεί και βρίσκεται ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα εδώ και μερικές εβδομάδες.

Αναφέρθηκε επίσης στην προσπάθειες που γίνονται για κατοχύρωση του εμπορικού σήματος και σε άλλες χώρες, όπως αυτές του Κόλπου και τις Αραβικές.

Ευρεία σύσκεψη την Τετάρτη

Την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη στο Προεδρικό υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη διάρκεια της οποίας θα εξεταστούν τρόποι για να προχωρήσει η σχετική αίτηση που εκκρεμεί εδώ και 5μιση χρόνια στις Βρυξέλλες για κατοχύρωση του χαλουμιού ως προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης.

Στη σύσκεψη έχουν κληθεί οι αρμόδιοι υπουργοί Γεωργίας και Εμπορίου, η Νομική Υπηρεσία, οι τυροκόμοι και οι παραγωγοί γάλακτος, αγελαδοτρόφοι και ποιμνιοτρόφοι.

Αναμένεται επίσης να τεθεί επί τάπητος πρόταση του υπουργείου Γεωργίας για αύξηση της χρήσης αιγοπρόβειου γάλακτος στην παρασκευή του προϊόντος.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποφάσισε να προχωρήσει στη σύσκεψη, προκειμένου να ακουστούν όλες οι απόψεις και εισηγήσεις και ακολούθως να ληφθούν αποφάσεις για το πώς θα προχωρήσει η Κυβέρνηση.

Ανακοίνωση του Υπουργείου Εμπορίου 

Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας ανακοινώνει ότι στις 31 Ιανουαρίου 2020 δημοσιεύτηκε, στην ιστοσελίδα του Γραφείου Πνευματικής Ιδιοκτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (https://trademarks.ipo.gov.uk/ipo-tmcase/page/Results/1/UK00003311604), η επανεγγραφή του εμπορικού σήματος «Halloumi», κατόπιν σχετικής αίτησης που καταχώρησε το Υπουργείο τον Μάιο του 2018.

Η επανεγγραφή του εν λόγω εμπορικού σήματος, το οποίο απωλέσαμε τον Μάιο του 2018, αποτελεί σημαντική εξέλιξη γιατί διασφαλίζει τη συνέχιση της ανοδικής πορείας των εξαγωγών του παραδοσιακού προϊόντος στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανεξαρτήτως των εξελίξεων με το Brexit. Στόχος, ακριβώς, του Υπουργείου Εμπορίου είναι να εγγράψει και να προστατέψει το εμπορικό σήμα «χαλλούμι» σε όλες τις σημαντικές χώρες στόχους, καθώς και στην ΕΕ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο newsbomb.com.cy

Διαβάστε επίσης:

Παίκτης του «Ελλάδα έχεις Ταλέντο» προσπάθησε να σκοτώσει με αλυσοπρίονο την αδερφή του

Απίστευτο! Μετεωρολόγος μιλούσε ταυτόχρονα ζωντανά σε δύο κανάλια