Στελέχη του κυπριακού Πολεμικού Ναυτικού διαμαρτύρονται για τις αμοιβές τους

Στελέχη του κυπριακού Πολεμικού Ναυτικού διαμαρτύρονται για τις αμοιβές τους

Δυσαρέσκεια επικρατεί στους κόλπους της Διοίκησης Ναυτικού και δη στο πλήρωμα του πλοίου ανοικτής θαλάσσης «Αρχιπλοίαρχος Α. Ιωαννίδης» το οποίο το κράτος απέκτησε από το Ισραήλ τον Σεπτέμβριο του 2017, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των περιπολιών στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του SigmaLive, τα περίπου 35 άτομα του πληρώματος (διαφόρων ειδικοτήτων) διεκδικούν συμπλήρωμα των αμοιβών τους υπό την μορφή επιδόματος για τις εν πλω υπηρεσίες τους (πλεύσιμα), όπως γίνεται στις ένοπλες δυνάμεις άλλων χωρών, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.

Αντί «πλευσίμων», τα Υπουργεία Άμυνας και Οικονομικών σε κάποιες περιπτώσεις -και κατόπιν πιέσεων- έχουν έρθει σε συνεννόηση και κατ’ εξαίρεση έχουν προχωρήσει σε κάποιες πληρωμές, οι οποίες, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση των γεγονότων, δεν αναμένεται να επαναληφθούν φέτος.

Σημειώνεται ότι αυτή την στιγμή το Υπουργείο χρωστάει «πλεύσιμα» από δύο ασκήσεις εξωτερικού: εκείνα της «Διεύθυνσης Επιχειρησιακής Αξιολόγησης» (ΔΕΠΑ) και της ναυτικής άσκησης «Μέδουσα 9».

Η Διοίκηση Ναυτικού έχει εδώ και καιρό καταθέσει πρόταση προς το Υπουργείο Άμυνας προκειμένου να υπάρξει θεσμοθέτηση των «πλεύσιμων» από την πολιτεία, ωστόσο το ζήτημα δεν έχει επιλυθεί.

Η πρόταση είναι συγκεκριμένη και περιλαμβάνει πληρωμή «πλεύσιμων» για περιπολίες εκτός των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, για εν πλω υπηρεσίες €60 και για ελλιμενισμό του πλοίου €40 το άτομο. Για περιπολίες εντός χωρικών υδάτων, η πρόταση περιλαμβάνει πληρωμή της τάξεως των €30 το άτομο.

ΠΗΓΗ SigmaLive

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο newsbomb.com.cy

Διαβάστε επίσης:
Βαρύ πένθος για τον Σάκη Ρουβά
Μακάβριο: Έκλεψαν την τέφρα του παιδιού τους - Κάνουν έκκληση για εντοπισμό της