Χαλούμι: Τέλος οι διαφωνίες - Επισπεύδουν την κατοχύρωση ως ΠΟΠ

Χαλούμι: Τέλος οι διαφωνίες - Επισπεύδουν την κατοχύρωση ως ΠΟΠ

Με πνεύμα σύνεσης και συνεργασίας, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς στο θέμα του χαλουμιού, κατέληξαν σήμερα στην πορεία που θα ακολουθηθεί και στη μάχη που θα δοθεί για την κατοχύρωση του προϊόντος.

Αυτό ήταν το αποτέλεσμα σημερινής ευρείας σύσκεψης υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στην παρουσία των Υπουργών Γεωργίας, Εξωτερικών, Εμπορίου και όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής είπε ότι κατά τη σύσκεψη συζήτησαν όλες τις πτυχές του θέματος Χαλούμι, ενώ αρχικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε την ευκαιρία να ενημερώσει γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις, για την επανεγγραφή εμπορικού σήματος στο Ηνωμένο Βασίλειο και για τις προσπάθειες για κατοχύρωσή του ως ΠΟΠ.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος άκουσε τις απόψεις όλων των εμπλεκομένων, και βρίσκονταν εκεί όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς. Σε αρκετά ζητήματα είχαν διαφορετικές, αλλά και έντονες απόψεις. Μέσα από ένα εποικοδομητικό κλίμα και μια προσπάθεια να βρεθούν συναινετικές λύσεις καταλήξαμε στην πορεία που θα ακολουθηθεί και τα βήματα που θα γίνουν για το θέμα, και συγκεκριμένα ως προς το θέμα της κατοχύρωσης παραμένουμε προσηλωμένοι στην έγκριση του φακέλου που έχει υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Υπουργός Γεωργίας.

Ο Κώστας Καδής ανέφερε ότι την επόμενη περίοδο θα συναντηθεί με τον Επίτροπο Γεωργίας και Επίτροπο Υγείας της ΕΕ με σκοπό να εξεταστούν όλες οι πτυχές του φακέλου και για το πως θα μπορούσε να προχωρήσει προς κατάληξη η όλη διαδικασία.

«Θα παρακολουθούμε, και δεσμευτήκαμε για αυτό, τις εξελίξεις και το πώς προσεγγίζει η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή το θέμα και θα ενημερώνουμε σε τακτική βάση όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για σκοπούς διαφάνειας και για να γνωρίζουμε όλοι προς τα πού βαδίζουμε σε αυτό το πάρα πολύ σημαντικό θέμα για τον ευρύτερο αγροτικό τομέα, αλλά και την οικονομία γενικότερα», είπε ο Κώστας Καδής.

«Δεν αλλάζουν οι ποσοστώσεις»

Αναφορικά με τις διάφορες συζητήσεις για ενδεχόμενο αύξησης του ποσοστού αιγοπρόβειου γάλακτος στη σύνθεση του χαλουμιού αποφασίστηκε όπως υπάρξει εγγύηση από πλευράς των τυροκόμων ότι θα παραλαμβάνουν όλο το αιγοπρόβειο γάλα και μάλιστα όπως αυξηθεί η τιμή του την επόμενη περίοδο. Ωστόσο η ποσόστωση θα παραμείνει η ίδια.

Ούτε και θέμα τροποποίησης του φακέλου πριν την κατοχύρωση του τίθεται αυτή τη στιγμή, επισήμανε ο αρμόδιος Υπουργός λέγοντας ότι αν γίνει αυτό θα πρέπει να γίνει μετά την κατοχύρωση και με πάρα πολύ προσεκτικά βήματα.

"Άρα, ναι, το μήνυμα που βγαίνει είναι ότι πάμε με όλες μας τις δυνάμεις για να επιχειρήσουμε μια τελική προσπάθεια κατοχύρωσης του φακέλου, σε συνεργασία με όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», κατέληξε.