Κοροναϊός: Τι αναφέρει το Υπ. Υγείας για τα τρόφιμα που εισάγονται από Κίνα

Κοροναϊός: Τι αναφέρει το Υπ. Υγείας για τα τρόφιμα που εισάγονται από Κίνα

Σε ενημέρωση σχετικά με τον νέο κοροναϊό COVID 19 σε σχέση με τα τρόφιμα προέβη το Υπουργείο Υγείας.

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι: «Οι αρμόδιες για τον έλεγχο των τροφίμων Υπηρεσίες στην Κύπρο ήτοι οι Κτηνιατρικές και οι Υγειονομικές Υπηρεσίες, και το Τμήμα Γεωργίας επιθυμούν να πληροφορήσουν το καταναλωτικό κοινό τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα επιστημονικές ενδείξεις που λαμβάνονται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας των Τροφίμων (EFSA), το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου των Νόσων (ECDC) καθώς και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), δεν υπήρξε καμία αναφορά μετάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 μέσω τροφίμων και συνεπώς δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα είδη διατροφής που εισάγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την Κίνα ενέχουν κίνδυνο για την υγεία στους πολίτες της ΕΕ και κατ’ επέκταση στους Κύπριους καταναλωτές.

Όσον αφορά τις εισαγωγές ζώων και ζωικών προϊόντων από τη Κίνα, επιτρέπεται η εισαγωγή στην ΕΕ μόνο μερικών προϊόντων ζωικής προέλευσης, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν αυστηρές υγειονομικές απαιτήσεις και έχουν υποβληθεί σε ελέγχους. Για τους ίδιους λόγους, οι ταξιδιώτες που εισέρχονται στο τελωνειακό έδαφος της ΕΕ δεν επιτρέπεται να φέρουν στις αποσκευές τους κρέας, προϊόντα κρέατος, γάλα ή γαλακτοκομικά προϊόντα.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας των Τροφίμων, (EFSA), αναφέρει στην Ιστοσελίδα της ότι δεν εμπλέκεται επί του παρόντος, δεδομένου ότι τα τρόφιμα δεν έχουν εντοπιστεί ως πιθανή πηγή ή οδός μετάδοσης του ιού.

Οι Αρμόδιες Υπηρεσίες βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τους προαναφερόμενους επιστημονικούς φορείς για άμεση ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού σχετικά με νεότερες πληροφορίες αν παραστεί ανάγκη».