Κορωνoϊός στην Κύπρο: 800 ευρώ πρόστιμο ακόμα και φυλάκιση σε όσους παραβιάσουν τα μέτρα

Κορωνoϊός στην Κύπρο: 800 ευρώ πρόστιμο ακόμα και φυλάκιση σε όσους παραβιάσουν τα μέτρα

Πρωτόγνωρες καταστάσεις αντιμετωπίζει η Κύπρος λόγω κορωνοϊού. Η κίνηση στους δρόμους μειώνεται συνεχώς, τα πλείστα καταστήματα είναι κλειστά και ο κόσμος μένει κλεισμένος στα σπίτια του, ούτως ώστε να προστατευθούν από την επιδημία που πλήττει και το νησί μας.

Και ενώ τα μέτρα που εξήγγειλε η Κυβέρνηση, ήταν ξεκάθαρα και ο κόσμος φαίνεται να τα έχει πάρει στα σοβαρά, υπάρχει ένα ποσοστό του πληθυσμού, το οποίο επέλεξε να παρακούσει τις εκκλήσεις που γίνονται για κατ’ οίκον περιορισμό καθώς και για το κλείσιμο συγκεκριμένων επιχειρήσεων. 

Η Brief επικοινώνησε με τον εκπρόσωπο τύπου της αστυνομίας, Χρίστο Ανδρέου, ο οποίος μίλησε για τις καταγγελίες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής και για τα πρόστιμα που επιβάλλονται.

Ποινή και πρόστιμα

Όπως ανέφερε ο κ. Ανδρέου, η ποινή για όποιον παραβεί το διάταγμα της Κυβέρνησης, είναι μέχρι και έξι μήνες φυλάκισης ή/και μια χρηματική ποινή αξίας 450 λιρών, δηλαδή σχεδόν €800 πρόστιμο.

Σύμφωνα με τον κ. Ανδρέου, δεν πρόκειται για εξώδικη καταγγελία αλλά για ποινικό φάκελο, ο οποίος σχηματίζεται και οδηγείται στο δικαστήριο ο υπεύθυνος του μέρους/χώρου.

Υπάρχουν δύο ειδών καταγγελίες

1/ Το πρώτο διάταγμα
Σύμφωνα με το πρώτο διάταγμα, το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή στις 11 Μαρτίου, αναφορικά με την συγκέντρωση άνω των 75 ατόμων σε κλειστούς ή δημόσιους χώρους.

2/ Το δεύτερο διάταγμα
Σύμφωνα με το δεύτερο διάταγμα, το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή στις 16 Μαρτίου, αναφορικά με το κλείσιμο συγκεκριμένων χώρων

Πόσοι έλεγχοι και πόσες καταγγελίες έχουν γίνει

Από την 11η Μαρτίου που είχαν τεθεί τα πρώτα μέτρα, μέχρι και την 18η Μαρτίου η αστυνομία έχει προβεί σε 3,318 ελέγχους εκ των οποίων έχουν καταγγελθεί 10 υποστατικά. Σύμφωνα με τον κ. Ανδρέου, την πρώτη μέρα καταγγέλθηκε 1 υποστατικό στην Λεμεσό, 1 την δεύτερη μέρα στην Λευκωσία, ενώ από 16 μέχρι 17 Μαρτίου έχουν γίνει ακόμη 7 καταγγελίες; 4 υποστατικά στη Πάφο που δεν έπρεπε να ανοίξουν, 2 πολυκαταστήματα σε Λεμεσό και Λευκωσία και 1 ινστιτούτο αισθητικής στην Λάρνακα.

Παρά τις καταγγελίες και τους ελέγχους που έχουν πραγματοποιηθεί από την αστυνομία, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού έχει αντιληφθεί την σοβαρότητα της κατάστασης και ακολουθεί τις οδηγίες που τους δόθηκαν κατά γράμμα, τόνισε ο κ. Ανδρέου.