Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Τι θα γίνει με δάνεια, δώρο Πάσχα και επίδομα 800 ευρώ

Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Τι θα γίνει με δάνεια, δώρο Πάσχα και επίδομα 800 ευρώ

Στην ανακοίνωση μιας τρίτης δέσμης οικονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα μας προχωρούν αυτή την ώρα οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ενισχυθούν όσοι πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού, όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας.

«Η απόφαση της ΕΚΤ με νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων είναι ιδιαίτερα σημαντική για την χώρα μας. Για πρώτη φορά από το 2015 γίνεται αυτό. Αυτή η απόφαση δίνει την δυνατότητα αγοράς 12 δισ.. Ένα δείγμα ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως κανονικό κράτος μέλος».

Οι τράπεζες και οι διαχειριστές δανείων αποφάσισαν να στηρίξουν και τα φυσικά πρόσωπα κατά την πληρωμή των δανείων τους. Εργαζόμενοι και επιχειρήσεις αναστολή δόσεων για 3 μήνες. «Καλύπτουμε όλο το ιδιωτικό χρέος σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες».

«Με σύνεση και έχοντας εξετάσει τον δημοσιονομικό χώρο ενισχύονται 1,4 εκατομμύρια εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα και ελεύθεροι επαγγελματίες με την αποζημίωση των 800 ευρώ», δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας. «Τα 800 ευρώ θα τα πάρουν όλοι και καλύπτουμε και τα ασφαλιστικά δικαιώματα για μισθωτούς ελευθέρους επαγγελματίες και επιτηδευματίες». Το κόστος του εν λόγω μέτρου υπολογίζεται στα 2 δισ. για τον Απρίλιο.

Την αποζημίωση των 800 ευρώ θα λάβουν αναδρομικά και όσοι απολύθηκαν από την 1η Μαρτίου και μέχρι προχθές στις 17 του μηνός, όπως ανακοίνωσε και χθες ο πρωθυπουργός. Το ίδιο ισχύει και για όσους εξαναγκάσθηκαν να υποβάλουν παραίτηση στο ίδιο διάστημα.

«Δίνουμε τη δυνατότητα το δώρο να πραγματοποιηθεί χωρίς κυρώσεις μεταγενέστερα», όπως ανακοίνωσε ο κ. Σταϊκούρας. Επιπλέον, 108.000 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, στο ΕΚΑΒ στον ΕΟΔΥ και πολιτική προστασία θα λάβουν δώρο Πάσχα.

«Η νέα πραγματικότητα ωθεί την κυβέρνηση να λαμβάνει άμεσα μέτρα ανακούφισης» πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Καλώ τους οικονομικά ισχυρούς να λειτουργήσουν αλληλέγγυα προς τους αδυνάμους».

Γεωργιάδης: 3μηνη αναστολή για δανειακές υποχρεώσεις

«Μετά από την πρωτοβουλία για εισπρακτικές εταιρείες μας ακολούθησε σύσκεψη με ένωση ελληνικών τραπεζών. Όλοι οι δικαιούχοι των 800 ευρώ θα έχουν τρίμηνη αναστολή για τις δανειακές τους υποχρεώσεις», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Και πρόσθεσε: «Όλοι οι εργαζόμενοι που δουλεύουν σε εταιρείες που πλήττονται θα έχουν αναστολή όλων των χρεών τους και ευνοϊκότερη μεταχείριση. Όσοι δεν έχουν πληγεί να πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους. Δεν θα υπάρχουν οχλήσεις από εισπρακτικές και δικηγορικές εταιρείες».
Οι ανακοινώσεις πραγματοποιούνται στο κτήριο του υπουργείου Οικονομικών, χωρίς τη δυνατότητα προσέλευσης δημοσιογράφων, λόγω των μέτρων ανάσχεσης της διάδοσης του κορονοϊού.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός, κατά το τηλεοπτικό του διάγγελμα το απόγευμα της Πέμπτης (19/03), διαβεβαίωσε ότι θα δοθεί κανονικά το δώρο του Πάσχα αλλά άφησε ανοικτό το ποια χρονική περίοδο θα καταβληθεί. «Το δώρο του Πάσχα θα καταβληθεί στο ακέραιο από όλους τους εργοδότες προς όλους τους εργαζόμενους, όπως ακριβώς το δικαιούνται. Ο ακριβής χρόνος καταβολής του θα ανακοινωθεί από τα συναρμόδια Υπουργεία» τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, η κυβέρνηση προωθεί ρυθμίσεις που θα διευκολύνουν τις ηλεκτρονικές πληρωμές των λογαριασμών ρεύματος και θα αντιμετωπίζουν τις όποιες επιπτώσεις στην αγορά και τους καταναλωτές χωρίς επιβάρυνση των προμηθευτών.