Στη λαϊκή με… αποστάσεις ασφαλείας

Στη λαϊκή με… αποστάσεις ασφαλείας

Έτοιμη δηλώνει η κυβέρνηση, διά στόματος Κώστα Καδή, να προχωρήσει στο άνοιγμα των λαϊκών αγορών, παρά την αντίδραση των φρουταριούχων. 

Μιλώντας στον «ΠΟΛΙΤΗ» ο υπουργός Γεωργίας ανέφερε πως για το θέμα υπάρχει συνεννόηση μέσω επαφών του ιδίου με την επιστημονική ομάδα και με τον καθηγητή Λεόντιο Κωστρίκη. Απαντώντας, εξάλλου, στις αντιδράσεις που εξέφρασε ο πρόεδρος των φρουταριούχων Πόλυς Καττάσης σχετικά με τις λαϊκές, τόνισε πως «η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη τους επιστήμονες και όχι άτομα ή φορείς που ενδεχομένως να έχουν προσωπικά συμφέροντα από μη εφαρμογή ή και εφαρμογή μέτρων προστασίας του κοινού». Σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των λαϊκών αγορών, ο υπουργός εξήγησε πως αυτό θα συμβεί έπειτα από συγκεκριμένο σχεδιασμό που είναι στα σκαριά, ώστε να είναι ασφαλείς τόσο οι πωλητές όσο και οι καταναλωτές. Για τον λόγο αυτό θα γίνει οριοθέτηση ώστε να υπάρχει απόσταση μεταξύ των πάγκων, ενώ θα τοποθετηθούν και σημάνσεις όπως τις υπάρχουσες στις υπεραγορές, ώστε να μην υπάρχει σύγχυση για την απόσταση ασφαλείας που θα πρέπει να τηρείται. Τέλος, ο κ. Καδής σημείωσε ότι θα υπάρχει όριο στο πόσα άτομα θα μπορούν να εισέλθουν εντός των λαϊκών αγορών, τα οποία θα πρέπει να τηρούν τους κανόνες ατομικής υγιεινής, όπως αυτά υποδειχθούν από τους ειδικούς.

Σοβαρά προβλήματα

Μιλώντας στον «Π» παραγωγοί και πωλητές έκαναν λόγο για τεράστια οικονομική ζημιά, αφού λόγω του κλεισίματος των λαϊκών αγορών έμειναν αδιάθετες αρκετές ποσότητες φρούτων και φθαρτών. Η κ. Ελένη μας ανέφερε δυσαρεστημένη πως απορεί γιατί κάποιοι αντιδρούν για το άνοιγμα λαϊκών, όταν παρέμειναν ανοικτές οι υπεραγορές που είναι κλειστοί χώροι, προσθέτοντας ότι η μόνη ζήση που έχει είναι τα φρούτα της και πως το κράτος δεν θα καλύψει τις ζημιές της. Ο κ. Γιώργος, φανερά απελπισμένος, δήλωσε ότι οι ζημιές είναι τεράστιες, τονίζοντας πως θα περάσουν πολλοί μήνες μέχρι να καλυφθεί το κόστος τους. Σημείωσε ότι οι άνθρωποι στις λαϊκές αγορές δεν έχουν άλλα έσοδα και οι περισσότεροι δεν συνεργάζονται με υπεραγορές, με αποτέλεσμα αυτό να τους έχει φέρει σε ακόμη πιο δύσκολη θέση. «Έχω δύο παιδιά που σπουδάζουν και εδώ και δύο μήνες σχεδόν δεν έχω έσοδα. Ο ένας είναι στο εξωτερικό και αναγκάστηκε να μείνει εκεί διότι δεν μπορούσα να πληρώσω εισιτήριο να τον φέρω και μετά να επιστρέψει πίσω για εξετάσεις», πρόσθεσε. «Έρχεται ο καθένας και μιλά για κίνδυνο στις λαϊκές, ενώ είναι ανοιχτός χώρος. Για όνομα Του Θεού! Και πριν κλείσουμε, να σου πω ότι είχαμε πελάτες επιστήμονες που όταν έρχονταν έβλεπαν τα μέτρα που λαμβάναμε. Και μάσκες και γάντια και αντισηπτικά. Έχει κόσμο που καταστράφηκε και κάποιοι βλέπουν μόνο το συμφέρον τους», κατέληξε.

Δεν έπεισε

Ο πρόεδρος των φρουταριούχων Πόλυς Καττάσης προ ημερών υποστήριξε στο ΚΥΠΕ πως «οι λαϊκές αγορές πρέπει να είναι ένας από τους τελευταίους κλάδους που θα λειτουργήσουν εφόσον αποφασιστεί σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων», ωστόσο η κυβέρνηση μόνο θετικά δεν είδε την παρέμβαση, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Ο κ. Καττάσης υποστήριξε πως «στις λαϊκές αγορές, πωλητές και αγοραστές είναι συνήθως υπερήλικες που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και εάν ανοίξουν οι λαϊκές αγορές πρώτες, τότε τα κρούσματα που θα βρίσκουν οι υγειονομικές υπηρεσίες στους χώρους αυτούς κάθε μέρα θα είναι κατά εκατοντάδες». Κυβερνητική πηγή επανέλαβε όσα ανέφερε και ο Κώστας Καδής, τονίζοντας ότι ζούμε κρίσιμες στιγμές και το προσωπικό και επιχειρηματικό συμφέρον του καθενός δεν αφορά την κυβέρνηση.

ΠΗΓΗ ΠΟΛΙΤΗΣ