Επίδομα 900 ευρώ σε επαγγελματίες των τεχνών και του πολιτισμού

Επίδομα 900 ευρώ σε επαγγελματίες των τεχνών και του πολιτισμού

Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ) ανακοινώνουν την έναρξη της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων για την παραχώρηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης (εφάπαξ ποσού), σύμφωνα με σημερινή Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, σε επαγγελματίες σε τομείς της πολιτιστικής δημιουργίας και καλλιτέχνες.

Η έκτακτη χορηγία ύψους €900 παραχωρείται σε μια προσπάθεια της Κυβέρνησης να ενισχύσει τον κόσμο του πολιτισμού και να μετριάσει τις συνέπειες της πανδημίας.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν από σήμερα να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση σε ειδική πλατφόρμα (εδώ) στον ιστότοπο του ΥΠΠΑΝ. Στην εν λόγω πλατφόρμα δημοσιεύονται πλήρεις πληροφορίες σχετικά με τις κατηγορίες που καλύπτονται, καθώς και με τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται από τους δικαιούχους αιτητές.

Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 14:00 της Παρασκευής, 15 Μαΐου 2020.

Τα τηλέφωνα επικοινωνίας των Πολιτιστικών Υπηρεσιών για απορίες που αφορούν στο συγκεκριμένο θέμα είναι: 22809845, 22809831.

Ποιοι δικαιούνται

Α. Δικαιούχοι Αιτητές/Αιτήτριες
Δικαιούχοι αιτητές/αιτήτριες για την έκτακτη χορηγία είναι όσοι πληρούν τις πιο κάτω προϋποθέσεις:

Επαγγελματίες στον τομέα του πολιτισμού και των τεχνών σε ένα ή περισσότερα από τα πεδία καλλιτεχνικής δραστηριότητας όπως αυτά περιγράφονται στην παράγραφο Β πιο κάτω, οι οποίοι (i) έχουν αναστείλει πλήρως την εργασία τους σύμφωνα με τα Διατάγματα του Υπουργού Υγείας και τις σχετικές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου που βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα https://www.pio.gov.cy/coronavirus/ και δεν έχει διαφοροποιηθεί η φύση ή και ο τρόπος δραστηριοποίησής τους, ή (ii) έχουν υποστεί σημαντική μείωση των εισοδημάτων τους κατά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο του 2020 και οι οποίοι δεν έχουν λάβει κάποιο επίδομα/βοήθημα στήριξης από το Κράτος στα πλαίσια των γενικότερων μέτρων που έχουν εξαγγελθεί για την κρίση της πανδημίας.

Β. Πεδίο καλλιτεχνικής δραστηριότητας

1. Γράμματα και Λογοτεχνία (περιλαμβανομένων Λογοτεχνών, Μεταφραστών, Συγγραφέων, Ποιητών καθώς και της μετάφρασης λογοτεχνικού έργου, όπως μυθιστορήματος, νουβέλας, ποίησης κ.τ.λ.).

2. Εικαστικά (περιλαμβανομένων και των ειδικοτήτων των Εικαστικών και Θεωρητικών, Ιστορικών και Κριτικών Τέχνης, Χαρακτών, Ζωγράφων, Γλυπτών, Γραφιστών, Εικονογράφων, Επιμελητών Εκθέσεων 3D Animators, Mapping/Visual Artists, Wire Sculpture Artist, Performance and Visual Artists, Fashion Visual

Merchants, Performers/Εικαστικών, Αγγειοπλαστών, Εικαστικών/Ψηφοθετών, Κεραμιστών, Κουκλοποιών, Οπτικών Καλλιτεχνών, Σχεδιαστών Σύγχρονου Εικαστικού Κοσμήματος, Χειροτεχνών και οποιασδήποτε άλλης ειδικότητας εντάσσεται ως νέος κλάδος και ορίζεται ως νέες πρακτικές από τις Σχολές Καλών Τεχνών).

3. Εφαρμοσμένες Τέχνες (περιλαμβανομένων και των ειδικοτήτων του γραφίστα, εικονογράφου, φωτογράφου, video artist και animator)

4. Θέατρο (θεατρικός συγγραφέας, θεατρικός μεταφραστής, σκηνοθέτης, σκηνογράφος, ενδυματολόγος, μουσικοσυνθέτης, χορογράφος/κινησιολόγος, ηθοποιός, θεατρολόγος, δραματουργός, δραματολόγος, κουκλοπαίκτες, διευθυντής σκηνής, περιλαμβανομένης και της υποστηρικτικής δραστηριότητας του σχεδιασμού φωτισμού, σχεδιαστής ήχου και της μουσικής επιμέλειας, Τεχνικοί Θεάτρου, φροντιστήριο, props master, βοηθός σκηνογράφου, αμπιγιέζ, μακιγιάζ/ειδικά εφφέ μακιγιάζ, ειδικά εφφέ κατασκευές, χειριστής ήχου, ηχολήπτης, ηχητικός, χειριστής πολυμέσων, runner, animateur).

5. Κινηματογράφος, Τηλεόραση και Οπτικοακουστικές Τέχνες (περιλαμβανομένων και των ειδικοτήτων του σκηνοθέτη, σεναριογράφου, διευθυντή φωτογραφίας, ηθοποιού, σχεδιαστή παραγωγής, σκηνογράφου, σχεδιαστή κοστουμιών, μοντέρ, γραφίστα, 3D animation artist, compositor, special and visual effects supervisor, video artist, σχεδιαστή ήχου, ηχολήπτης, χειριστής ήχου, ηχητικός, ηλεκτρολόγοι, κινηματογραφιστές, βοηθοί οπερατέρ, επεξεργασία εικόνας/μοντάζ, special and visual effects editor, χειριστής πολυμέσων gaffer/ηλεκτρολόγος, rigger, βοηθός συνεργείου, grips, εργάτες σκηνικού, βαφέας/ζωγράφος/master paint, τεχνικοί οπτικοακουστικών μέσων, βοηθοί ενδυματολόγου, κατασκευαστές σκηνικών, Boom Men, backstage coordinator, fly crew, Script/Continuity, ειδικά εφφέ κατασκευές, μακενίστες, colourists, φωτογράφοι, αμπιγιέζ, ειδικά εφφέ μακιγιάζ, μακιγιέρ/μακιγιέζ).

6. Μουσική (περιλαμβανομένων και των ειδικοτήτων των συνθέτων, μουσικών, εκτελεστών κλασικού οργάνου, μουσικών οργανοπαικτών σύγχρονης μουσικής, τραγουδιστών σύγχρονου και κλασικού τραγουδιού, Live DJ, δασκάλων φωνητικής, δασκάλων μουσικών οργάνων, μουσικολόγων, κριτικών μουσικής, session μουσικών, μουσικών εκτελεστών κλασικής μουσικής, Musical Theatre Artists, εθνομουσικολόγων, λυρικών τραγουδιστών, μουσικοδιδασκάλων, Οργανοπαικτών, ηχολήπτών, μουσικοτεχνολόγων).

7. Χορός (περιλαμβανομένων και των ειδικοτήτων του χορευτή, χορογράφου, περφόρμερ, χοροδιδασκάλου σύγχρονου και κλασικού χορού).

8. Λαϊκός Πολιτισμός (καραγκιοζοπαίκτες)

9. Άλλες κατηγορίες που δεν αναφέρονται πιο πάνω

Γ. Ηλεκτρονική Πλατφόρμα για υποβολή αιτήσεων

Αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, ηοποία είναι διαθέσιμη στoν ιστότοπο του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού,Αθλητισμού και Νεολαίας. Η πλατφόρμα θα παραμείνειανοικτή μέχρι τις 14:00 της Παρασκευής , 15 Μαΐου 2020.

Σε περίπτωση που οι αιτητές/αιτήτριες έχουν παραλείψει ή έχουν καταχωρήσει λάθος πληροφορίες στην ηλεκτρονική αίτηση για παραχώρησή του πιο πάνω επιδόματος (π.χ. καταχώρηση λανθασμένου αριθμού ταυτότητας, ΙΒΑΝ, swift code κ.λπ.), μπορούν να αποστέλλουν το αίτημά τους στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: chorigia-technes-politismos@schools.ac.cy. Τονίζεται ότι, για σκοπούς ταυτοποίησης, η επικοινωνία θα πρέπει να γίνεται μόνο μέσω της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email), η οποία δηλώθηκε αρχικά με την αίτηση. Τονίζεται, επιπλέον, ότι κατά την υπό αναφορά επικοινωνία, ο/η αιτητής/αιτήτρια θα πρέπει απαραίτητα να δηλώνει το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό πολιτικής ταυτότητάς του της.

Τα τηλέφωνα επικοινωνίας των Πολιτιστικών Υπηρεσιών για απορίες που αφορούν στο συγκεκριμένο θέμα είναι: 22809845, 22809831.