Κύπριος και ο πρίγκιψ – Μέλος της βασιλικής οικογένειας της Σ. Αραβίας

Κύπριος και ο πρίγκιψ – Μέλος της βασιλικής οικογένειας της Σ. Αραβίας

Το επενδυτικό πρόγραμμα παραχώρησης υπηκοοτήτων, μας κάνει για ακόμα μία φορά θέμα σε ξένα ΜΜΕ. Ο ιστότοπος OCCRP επανέρχεται με νέο δημοσίευμα, που αφορά αυτή τη φορά την παραχώρηση υπηκοότητας στον Σαουδάραβα πρίγκιπα Saud bin Abdulmohsen bin Abdulaziz Al Saud και σε ακόμα έξι μέλη της οικογένειάς του.

Ο OCCRP κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο αυταρχικό καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας και στον τρόπο με τον οποίο κυβερνά τη χώρα η βασιλική οικογένεια, εφαρμόζοντας τον ισλαμικό νόμο και παραβιάζοντας βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.

Επένδυση στη μαρίνα

Ο Saud bin Abdulmohsen bin Abdulaziz Al Saud, έχοντας πέσει σε δυσμένεια από το παλάτι για υποθέσεις διαφθοράς, υπέβαλε αίτηση για απόκτηση κυπριακής υπηκοότητας τον Δεκέμβριο του 2017. Η αίτηση αφορούσε τον ίδιο, τη σύζυγό του πριγκίπισσα Hala bint Abdullah A. Al Alsheikh και τα πέντε από τα 10 παιδιά του:

Τη 44χρονη Nourah bint Saud bin Abdulmohsen bin Abdulaziz Al Saud
Τον 40χρονο Faisal bin Saud bin Abulmohsen Abdulaziz Al Saud
Τη 39χρονη Aljowhara bint Saud bin Abdulmohsen bin Abdulaziz Al Saud
Τον 36χρονο Badr bin Saud bin Abdulmohsen Al Saud
και τον 32χρονο Abdulmohsen Saud bin Abdulmohsen bin Abdulaziz Al Saud

Η επένδυση που έκανε η οικογένεια, σύμφωνα με τον OCCRP, είναι δύο επαύλεις στη μαρίνα Λεμεσού. Η επένδυση έγινε μέσω των εταιρειών Romolo Ltd και Casipa Ltd, οι οποίες είχαν εγγραφεί τον Δεκέμβριο του 2016 με μοναδικό μέτοχο Κύπριο δικηγόρο, ο οποίος δεν δέχθηκε να απαντήσει στα ερωτήματα του OCCRP. Ένας ακόμα γιος του Σαουδάραβα πρίγκηπα διορίστηκε διευθυντής της Romolo και της Casipa, και δεν είχε υποβάλει αίτηση για υπηκοότητα. Το δημοσίευμα κάνει εκτενή αναφορά στις καλές σχέσεις Κύπρου – Σαουδικής Αραβίας, παρά το ότι πολλές άλλες χώρες έχουν απομονώσει το καθεστώς λόγω των απάνθρωπων τακτικών που εφαρμόζει.

ΠΗΓΗ ΠΟΛΙΤΗΣ