Κορωνοϊός στην Κύπρο: Ποιες επιχειρήσεις ανοίγουν από 21/5

Κορωνοϊός στην Κύπρο: Ποιες επιχειρήσεις ανοίγουν από 21/5

Πώς θα λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις που θα επαναδραστηριοποιηθούν – Αυστηρά μέτρα προστασίας

Στη δεύτερη φάση χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων και επανεκκίνησης της οικονομίας, εισέρχεται αυτή την βδομάδα η Κύπρος, με το πρώτο βήμα να γίνεται την Πέμπτη, 21 Μαΐου, με την επαναλειτουργία, μεταξύ άλλων, των κουρείων, των κομμωτηρίων και των ινστιτούτων αισθητικής.

Τι ανοίγει την Πέμπτη

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει καταρτίσει η Κυβέρνηση και έχει ήδη ανακοινωθεί την ερχόμενη Πέμπτη θα ανοίξουν τα κομμωτήρια, τα κουρεία, τα ινστιτούτα αισθητικής.

Οι επισκέψεις σε κουρεία, κομμωτήρια και ινστιτούτα αισθητικής, ωστόσο, θα γίνονται υπό αυστηρά μέτρα προστασίας, όπως αποτροπή της παρουσίας πολλών ατόμων ταυτόχρονα στην επιχείρηση.

Επίσης την Πέμπτη, θα επαναδραστηριοποιηθούν και οι χώροι εστίασης, όπως καφετέριες και εστιατόρια, για εξυπηρέτηση πελατών μόνο σε εξωτερικούς χώρους.

Και σε αυτή την περίπτωση θα ισχύουν αυστηρά μέτρα προστασίας, προς αποφυγή πιθανής εξάπλωσης του κορωνοϊού. Μεταξύ άλλων, καθορίζεται ο μέγιστος αριθμός πελατών που θα μπορούν να εξυπηρετούν εστιατόρια και καφετέριες και ένα άτομο ανά 2 τετραγωνικά μέτρα, εξαιρουμένων των εργαζομένων.

Τι ανοίγει την 1η Ιουνίου

Την 1η Ιουνίου, εξάλλου, θα επαναλειτουργήσουν βιβλιοθήκες, μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι, καθώς και ιστορικοί χώροι.

Επίσης, την 1η Ιούνιου θα επαναρχίσουν τις εργασίες τους τα πρακτορεία στοιχημάτων, ενώ θα επιτραπεί η πλήρης λειτουργία των λιμανιών, με εξαίρεση την αποβίβαση επιβατών από κρουαζιερόπλοια.

Σημειώνεται πως και σε αυτές τις περιπτώσεις η επαναδραστηριοποίηση των τομέων θα διέπεται από αυστηρά μέτρα προστασίας, τα οποία αναμένεται ότι θα ανακοινωθούν εντός των επόμενων ημερών.

Τι γίνεται με τις διακινήσεις πολιτών

Σε ό,τι αφορά τους περιορισμούς στις διακινήσεις πολιτών, από τις 21 Μαΐου:

Καταργείται πλήρως το μέτρο αποστολής SMS ή αξιοποίησης εντύπων,
Θα επιτρέπονται συναθροίσεις μέχρι 10 άτομα,
Θα δοθεί η δυνατότητα ελεύθερης διακίνησης σε πάρκα, παιδότοπους σε εξωτερικούς χώρους, πλατείες, μαρίνες, κτλ, νοουμένου ότι οι συναθροιζόμενοι δεν θα υπερβαίνουν τους 10.
Θα καταργηθεί το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας μεταξύ 10 μ.μ. μέχρι 6 π.μ.
Επίσης, από την 1η Ιουνίου θα επιτραπεί ο εκκλησιασμός και άλλες μορφές θρησκευτικής λατρείας σε εκκλησίες, τεμένη και άλλους θρησκευτικούς χώρους, νοουμένου ότι θα τηρούνται αυστηρά τα πρωτόκολλα υγειονομικής συμπεριφοράς όπως το Υπουργείο Υγείας θα καθορίσει.

Τα ίδια μέτρα θα ισχύουν για γάμους, βαφτίσεις και κηδείες.

Τι γίνεται με τα σχολεία

Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι την 21η Μαΐου θα λειτουργήσουν τα Δημοτικά Σχολεία και τα Γυμνάσια της χώρας, ενώ θα συνεχιστεί η φοίτηση των μαθητών της Γ’ τάξης Λυκείου και του Γ’ έτους των Τεχνικών Σχολών.

Όπως ανέφερε την Παρασκευή (15/5) ο Υπουργός Παιδείας, την Πέμπτη, 21 Μαΐου, θα παρουσιαστεί στα Δημοτικά σχολεία και στα Γυμνάσια η πρώτη ομάδα μαθητών και μαθητριών, ενώ την Παρασκευή θα παρουσιαστεί η δεύτερη ομάδα, όπως θα ειδοποιηθούν από τα σχολεία.

Από τη Δευτέρα, 25 Μαΐου θα λειτουργήσουν εναλλάξ οι δύο ομάδες στα Δημοτικά σχολεία και Γυμνάσια, πρόσθεσε.

Ο Υπουργός Παιδείας είπε εξάλλου ότι αποφεύγεται προς το παρόν η φοίτηση της προδημοτικής εκπαίδευση και των νηπιαγωγείων, ενώ οι μαθητές της Α’ και Β τάξης του Λυκείου και του Α’ και Β’ έτους των Τεχνικών Σχολών θα συνεχίσουν με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

πηγη BRIEF