Πότε θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία σε Αγία Νάπα και Πρωταρά

Πότε θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία σε Αγία Νάπα και Πρωταρά

Μέχρι τα μέσα Ιουλίου δεν αναμένεται ν’ ανοίξουν οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες στην Αγία Νάπα και τον Πρωταρά.

Μπορεί με το άνοιγμα των αεροδρομίων μετά το πρώτο δεκαήμερο του Ιούνη, να επαναρχίσουν κάποιες πτήσεις από το εξωτερικό, ωστόσο η επαρχία της ελεύθερης Αμμοχώστου, με τις υπάρχουσες ενδείξεις, δεν πρόκειται να προσελκύσει μεγάλο αριθμό ξένων επισκεπτών εάν δεν ανοίξουν οι αιθέρες προς και από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Ρωσία και τη Σκανδιναβία. Κάποια μικρά ξενοδοχεία και τουριστικά διαμερίσματα αναμένεται ότι θα λειτουργήσουν τον επόμενο μήνα, ωστόσο το τοπίο εξακολουθεί να παραμένει θολό όσον αφορά το άνοιγμα των μεγάλων μονάδων.

Οι κύριες αγορές

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου Δώρος Τάκκας, το άνοιγμα των ξενοδοχείων της επαρχίας είναι άμεσα συνυφασμένο με τις μεγάλες αγορές από τις οποίες η Αγία Νάπα και ο Πρωταράς αντλούν κάθε χρόνο μεγάλο αριθμό τουριστών, δηλαδή τη Μεγάλη Βρετανία, τη Ρωσία και τις Σκανδιναβικές χώρες, κυρίως τη Σουηδία. «Προς το παρόν υπάρχει αβεβαιότητα σε σχέση με αυτές τις χώρες. Ευελπιστούμε ότι μέχρι τα μέσα Ιουλίου θα είμαστε σε θέση ως Κύπρος να δεχθούμε τουρίστες και από αυτές τις χώρες. Σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή εάν δεν καταφέρουμε το φετινό καλοκαίρι να δεχθούμε επισκέπτες από αυτές τις αγορές, τότε πολύ δύσκολα θ’ ανοίξει η πλειοψηφία των ξενοδοχείων στην περιοχή μας», κατέστησε σαφές ο Δ. Τάκκας. Το δυστύχημα για την τουριστική βιομηχανία της επαρχίας Αμμοχώστου είναι ότι όχι μόνο οι πλείστες ξενοδοχειακές μονάδες στηρίζονται αποκλειστικά στις τρεις υπό αναφορά τουριστικές αγορές, αλλά και η πλειοψηφία των υπολοίπων επιχειρήσεων στην περιοχή, δηλαδή εστιατόρια, κέντρα αναψυχής, μπιραρίες κ.λπ. Εξ ου και το 80%-90% των επιχειρήσεων αυτών ακόμα δεν έχουν ανοίξει, σε αντίθεση με τις επιχειρήσεις των άλλων επαρχιών, οι οποίες μπορούν ν’ αντλήσουν πελατεία από την ντόπια αγορά. Στα θέρετρα της Αμμοχώστου αυτό είναι πολύ δύσκολο να γίνει.

Αποτελούν μόνο το 10 με 15%

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου πρόσθεσε ότι οι χώρες από τις οποίες η κυβέρνησή μας επέτρεψε, σε πρώτη φάση, τη διενέργεια πτήσεων και την κάθοδο επισκεπτών, είναι χώρες από τις οποίες η Κύπρος και ειδικά η επαρχία Αμμοχώστου δεν αντλούν σημαντικό αριθμό τουριστών. Είναι χώρες που οι επισκέπτες τους αντιπροσωπεύουν μόνο το 10-15% της τουριστικής κίνησης παγκύπρια. Ως εκ τούτου, το άνοιγμα των αεροδρομίων την 9η Ιουνίου δεν διαφοροποιεί δραματικά την κατάσταση με τα ξενοδοχεία στην ελεύθερη Αμμόχωστο. Οι ξενοδόχοι περιμένουν με αγωνία τις εξελίξεις με τον κορωνοϊό στις τρεις μεγάλες αγορές από τις οποίες αντλούν τουρισμό, προκειμένου να γνωρίζουν κατά πόσο θα έχουν ή όχι φέτος κάποια υποφερτή κίνηση που να δικαιολογεί το άνοιγμα των ξενοδοχείων.

ΠΗΓΗ ΠΟΛΙΤΗΣ