ΥΠΕΣ: Αυτές είναι οι ποινές για τους απείθαρχους επιχειρηματίες (vid)

ΥΠΕΣ: Αυτές είναι οι ποινές για τους απείθαρχους επιχειρηματίες (vid)

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης παρουσίασε στην Επιτροπή Νομικών την τελευταία πρόταση με τσουχτερά πρόστιμα αναλόγως της έκτασης του υποστατικού.

Μέχρι 50 τετραγωνικά το πρώτο εξώδικο θα είναι 750 ευρώ το 2ο 1,500 και το τρίτο 3,000 χιλιάδες.

Από 51 μέχρι 100 τετραγωνικά το πρόστιμο θα αρχίζει από 1,500 και θα καταλήγει στις 6,000, ενώ από 101 μέχρι 200 τετραγωνικά ο επιχειρηματίας θα πληρώνει αρχικά 2,000, ακολούθως 4000 και 8,000 στην τρίτη σε σειρά καταγγελία.
Εξοντωτικές οι ποινές για τα μεγάλα μαγαζιά, όπου το πρώτο εξώδικο θα είναι 4,000, το δεύτερο 8,000 και το τρίτο 16,000
Επιπρόσθετα, με βάση το Νομοσχέδιο που κατέθεσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης, προβλέπεται ποινή φυλάκισης μέχρι 12 μήνες για τους επιχειρηματίες που παραβαίνουν κατ΄ επανάληψιν τα διατάγματα. Ενώ εκτός απροόπτου θα ενταχθεί και πρόνοια, σύμφωνα με την οποία η αστυνομία θα μπορεί να τερματίζει τη λειτουργία του υποστατικού αυθημερόν, σε περίπτωση που δεν θα υπάρξει την ίδια ώρα συμμόρφωση.

Πάντως ο Υπουργός Εσωτερικών, ρίχνει εκ νέου το γάντι στο Δικαιοσύνης, για την ανάγκη προώθησης νομοθεσίας που θα επιτρέπει το αυτόφωρο.

“Θα στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όσους σκέφτονται να παρανομήσουν ότι ο νόμος είναι εκεί και είναι άμεση και δεν θα καταγγελθείς για να εκδικαστεί η υπόθεση μετά από 12 ή 24 μήνες.”

Η Αστυνομία ετοιμάζεται για αυστηρούς ελέγχους το Σαββατοκύριακο, προειδοποιώντας όσους σκέφτονται να παραβιάσουν τα διατάγματα, ότι δεν θα υπάρξει καμία ελαστικότητα.

Αυστηροί έλεγχοι

Επί ποδός η Αστυνομία το Σαββατοκύριακο για ελέγχους σε χώρους εστίασης για αποφυγή της επανάληψης των εικόνων που καταγράφηκαν το περασμένο τριήμερο και μετά τις νέες οδηγίες του Υπουργείου Υγείας.

Η ηγεσία της Αστυνομίας έδωσε οδηγίες και ετοίμασε διαταγές επιχείρησης για την εφαρμογή του Περί Λοιμοκάθαρσης Νόμο αλλά και άλλων νομοθεσιών που αφορούν τη λειτουργία υποστατικών αλλά και γενικότερα την πρόληψη του εγκλήματος.

Για τους εν λόγω ελέγχους θα αποσπαστούν για ενίσχυση των Αστυνομικών Διευθύνσεων των επαρχιών και μέλη της Αστυνομίας από διάφορες Υπηρεσίες και Τμήματα, ενώ οι έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με λειτουργούς άλλων αρμόδιων υπηρεσιών.

Αυστηρά μέτρα μετά το συνωστισμό

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το τελευταίο διάταγμα και τις κατευθυντήριες οδηγίες του Υπουργείου Υγείας «ανεξάρτητα από τα τετραγωνικά μέτρα κάθε υποστατικού, ο μέγιστος αριθμός ατόμων που μπορούν να εξυπηρετούνται δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 75 άτομα σε εσωτερικό χώρο και τα 150 άτομα σε εξωτερικό χώρο». Περαιτέρω αναφέρεται ότι εξακολουθεί να ισχύει το μέτρο για τήρηση απόστασης 3 τ.μ. για εσωτερικούς χώρους και 2 τ.μ. για εξωτερικούς χώρους ανά άτομο. Τα πιο πάνω ισχύουν για τις πιο κάτω κατηγορίες χώρων εστίασης:

Εστιατόρια
Ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα
Ταβέρνες
Καφετέριες
Πιτσαρίες
Μπυραρίες, σνακ-μπαρ και μπαρ
Καφενεία
Κυλικεία ή/και χώρους εστίασης σχολείων, αθλητικών ομίλων, πολιτιστικών ομίλων, σωματείων, συλλόγων, κτλ.

Υπενθυμίζεται ότι εξακολουθεί να ισχύει το μέτρο για μέγιστο αριθμό 10 ατόμων ανά τραπέζι και ότι η εξυπηρέτηση του κοινού θα γίνεται αποκλειστικά και μόνο σε τραπεζοκαθίσματα. Ως εκ τούτου η Αστυνομία τονίζει ότι δεν επιτρέπεται το κοινό να συνωστίζεται για οποιοδήποτε λόγο μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων. Εάν στις πιο πάνω επιχειρήσεις λειτουργούν μπαρ, απαγορεύεται η απευθείας εξυπηρέτηση των πολιτών σε αυτά. Η πιο πάνω ρύθμιση θα έχει ισχύ μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2020.

Θα τους μετρούν ένα-ένα

Μιλώντας στο AlphaNewsLive ο Εκπρόσωπος Τύπου Χρίστος Ανδρέου, εξήγησε ότι οι αστυνομικοί θα κάνουν αιφνίδιους ελέγχους στα υποστατικά και θα μετρούν τους θαμώνες για να διαπιστώσουν αν τηρείται ο μέγιστος αριθμός ατόμων σε εσωτερικό και εξωτερικό χώρο.

Επεσήμανε επίσης ότι οι θαμώνες θα καταγγέλλονται στην περίπτωση που δεν κάθονται, καθώς δεν επιτρέπεται ούτε ο χορός, ούτε η άσκοπη μετακίνηση.

Καταγγελίες

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι έλεγχοι των Αρχών σε χώρους εστίασης ανά το παγκύπριο με σκοπό την πρόληψη και αποφυγή φαινόμενων συνωστισμού. Σύμφωνα με την Αστυνομία το βράδυ της Παρασκευής διενεργήθηκαν 479 έλεγχοι παγκύπρια σε υποστατικά, ενώ καταγγέλθηκαν 6 βάσει του «Περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου».

Ειδικότερα, στην Πάφο καταγγέλθηκαν μια ταβέρνα όπου δεν υπήρχαν οι απαραίτητες σημάνσεις, ένα μπαρ με αριθμό θαμώνων μεγαλύτερο από το επιτρεπόμενο κι ένα μπαρ όπου δεν γινόταν χρήση μάσκας και γαντιών από το προσωπικό. Όσον αφορά την επαρχία της ελεύθερης Αμμοχώστου, καταγγέλθηκε ένα καφενείο, όπου ιδιοκτήτης και υπάλληλος δεν έφεραν προστατευτική μάσκα, ενώ σε δύο μπαρ στη Λάρνακα εντοπίστηκαν περισσότερα άτομα από το επιτρεπτό όριο.

Ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, έχουν δοθεί οδηγίες όπως οι έλεγχοι είναι αυξημένοι και αιφνίδιοι, προκειμένου να διαπιστωθεί η τήρηση όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με νεότερες οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, οι θαμώνες των νυχτερινών κέντρων δε θα πρέπει να ξεπερνούν σε αριθμό τους 150, ανεξαρτήτως τετραγωνικών μέτρων.

 
ΠΗΓΗ ALPHA