Το νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας θα παρουσιαστεί σήμερα (17/6)

Το νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας θα παρουσιαστεί σήμερα (17/6)

Ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, και η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτα Αιμιλιανίδου, θα πραγματοποιήσουν την Τετάρτη 17/06 στις 11:00 π.μ. κοινή συνέντευξη Τύπου, αναφορικά με το νέο πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΠΟΛΙΤΗ, τα νέα σχέδια θα είναι στοχευμένα με λιγότερους δικαιούχους, θα υλοποιηθούν σε δύο μέτωπα, ενώ θα αλλάξει ο τρόπος καταβολής των επιδομάτων για τους εργαζομένους.

Ο σχεδιασμός σε ό,τι αφορά το οικονομικό μέγεθος της παρέμβασης επηρεάζεται και από τη δυστοκία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την έγκριση της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χρηματοδότηση της ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας, ύψους 750 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι θα καθυστερήσει η ροή χρημάτων από ευρωπαϊκές πηγές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να απαιτείται μία συντηρητική προσέγγιση για τις δαπάνες μέσω του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός προβλέπει στήριξη πάνω σε δύο πυλώνες.

Ο πρώτος αφορά τον τουρισμό και συναφείς δραστηριότητες. Η ευρεία στήριξη του τουρισμού είχε προεξοφληθεί.
Ο δεύτερος πυλώνας αφορά τους λοιπούς κλάδους που εξακολουθούν να επηρεάζονται έντονα από την ύφεση που προκάλεσε ο κορωνοϊός. Από τα θέματα που παραμένουν ανοιχτά, είναι ο καθορισμός του ελάχιστου ύψους της υποχώρησης του κύκλου εργασιών για να είναι μια επιχείρηση επιλέξιμη για ένταξη στο σχέδιο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα είναι 25%, αλλά υψηλότερο.
Σε ό,τι αφορά το ύψος της επιδότησης της απασχόλησης, το βασικό σενάριο είναι να παραμείνει στο 60%. Όπως αναφέραμε, θα αλλάξει ο τρόπος καταβολής των επιδομάτων για τους εργαζομένους, με το επίδομα να δίνεται στην επιχείρηση και όχι στον εργαζόμενο. Πρόκειται για μία ρύθμιση που έχει ζητηθεί από τις συντεχνίες, ως ένα προληπτικό μέτρο για να προστατευτεί το υφιστάμενο ύψος των μισθών.