Εκτόξευση του οδικού τουρισμού φέρνει ο κορωνοϊός

Εκτόξευση του οδικού τουρισμού φέρνει ο κορωνοϊός

Μπορεί να ακούγεται παράδοξο, αλλά η πανδημία του κορωνοϊού αποδεικνύεται εξαιρετικά επωφελής για τον οδικό τουρισμό και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτόν.

Εφέτος, 46 εκατομμύρια Αμερικανοί δηλώνουν πως ότι σκοπεύουν να προχωρήσουν σε οδικό τουρισμό ενοικιάζοντας ένα όχημα αναψυχής (RV), αριθμός σχεδόν διπλάσιος από τα 25 εκατομμύρια των Αμερικανών που το 2019 ενοικίσαν για τουρισμό σχετικά οχήματα.

Οι εταιρείες ενοικίασης αυτοκινούμενων τροχόσπιτων ζουν μεγάλες δόξες. Από τις αρχές Απριλίου έως τον Μάιο, οι κρατήσεις στον ιστότοπο ενοικίασης RVshare αυξήθηκαν κατά 1.000%, ενώ οι κρατήσεις στο Outdoorsy σημείωσαν άνοδο 1.500% από τα χαμηλά τους τον Μάρτιο.

Οι μετοχές των δύο μεγαλύτερων εταιρειών RV στην Wall Street, της Winnebago και της Thor, έχουν καταγράψει άνοδο 244% και 230%, αντίστοιχα, από τα χαμηλά του Μαρτίου.

Μπορεί για τους Έλληνες η ενοικίαση αυτοκινούμενων τροχόσπιτων να μην είναι ελκυστική επιλογή, ωστόσο είναι για όσους επισκέπτονται τη χώρα μας από την κεντρική και ανατολική Ευρώπη.

Η συνεισφορά του οδικού τουρισμού στον εισερχόμενο τουρισμό το 2019 ανήλθε σε 9,6 εκατ. αφίξεις, 38,2 εκατ. διανυκτερεύσεις και 1,8 δισ. ευρώ έσοδα, που αντιστοιχούν στο 30,6% του συνόλου των αφίξεων, στο 16,4% των διανυκτερεύσεων και στο 10,1% των εσόδων, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) με θέμα «Ο οδικός τουρισμός στην Ελλάδα, 2012-2019».

Σύμφωνα με τη μελέτη, ο οδικός τουρισμός αποτελεί ένα σημαντικό τμήμα του εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα, ιδιαίτερα για την Βόρεια Ελλάδα (Θράκη, Μακεδονία, Ήπειρος).

Ο οδικός τουρισμός χαρακτηρίζεται από σχετικά χαμηλή μέση κατά κεφαλήν δαπάνη (185 ευρώ έναντι 731 ευρώ για τον υπόλοιπο τουρισμό και 564 ευρώ για το σύνολο του εισερχόμενου τουρισμού), ως απόρροια της χαμηλής μέσης διάρκειας παραμονής (4,0 διανυκτερεύσεις έναντι 8,9 και 7,4 αντίστοιχα) αλλά και της χαμηλής μέσης δαπάνης ανά διανυκτέρευση (47 ευρώ έναντι 82 ευρώ και 76 ευρώ αντίστοιχα). Επίσης, υπάρχει ισχυρή εποχικότητα και μεγάλη συγκέντρωση στο τρίτο τρίμηνο του έτους.