Σκληρή διαπραγμάτευση με τους Ρώσους για τη διπλή φορολογία

Σκληρή διαπραγμάτευση με τους Ρώσους για τη διπλή φορολογία

Η ρωσική πλευρά εξακολουθεί να επιμένει πως πίσω από την απόφαση τους για φορολόγηση των μερισμάτων κυπριακών εταιρειών ρωσικών συμφερόντων δεν κρύβονται τα όποια πολιτικά κίνητρα. 

Αυτό επανέλαβε και ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών στον Κύπριο ομόλογο του κατά τη χτεσινή τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν.

Συγκεκριμένα η Μόσχα προωθεί τη φορολόγηση αυτών των εταιρειών κατά 15% γεγονός που έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους επαγγελματίες παρόχους υπηρεσιών όπως λογιστικά και δικηγορικά γραφεία των οποίων μεγάλο μέρος των εργασιών τους καλύπτεται από αυτές τις υπηρεσίες.

Η Λευκωσία επιδιώκει όπως υπάρξει ίση μεταχείριση με άλλες χώρες οι οποίες δίνουν στέγη σε τέτοιες εταιρείες ούτως ώστε να μην χαθεί το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που είχε η Κύπρος μέχρι σήμερα. Η Μόσχα φαίνεται να έχει δώσει και σε άλλες χώρες τέτοια τελεσίγραφα όπως η Μάλτα και το Λουξεμβούργο.

Η εφημερίδα  "Ο Φιλελεύθερος"  αναφέρει ότι στις τεχνικές διαπραγματεύσεις που διεξάγονται ανάμεσα στα Υπουργεία Οικονομικών Ρωσίας-Κύπρου η διαπραγμάτευση είναι ιδιαίτερα σκληρή με την κυπριακή πλευρά να επιχειρεί να προωθήσει μια λίστα εξαιρέσεων από τη φορολόγηση ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις.

Σε περίπτωση που αυτές οι συζητήσεις δεν προχωρούν θετικά τότε δεν αποκλείεται να υπάρξει επικοινωνία στο ανώτατο επίπεδο ανάμεσα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και στον Βλαντιμίρ Πούτιν. Εξάλλου μιλώντας στην εκπομπή Alpha Καλημέρα ο Υπουργός Εξωτερικών δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επίσκεψης του Σεργκέι Λαβρόφ στην Κύπρο τον Σεπτέμβριο εάν και εφόσον το επιτρέπουν οι επιδημιολογικές συνθήκες.

ΠΗΓΗ ALPHA