Θέμα επιβίωσης θέτουν οι ξεναγοί - Ζητούν τη στήριξη της κυβέρνησης

Θέμα επιβίωσης θέτουν οι ξεναγοί - Ζητούν τη στήριξη της κυβέρνησης

Ανάστατοι είναι οργανωμένοι ξεναγοί από το γεγονός ότι ο κλάδος τους δεν έχει περιληφθεί στο τελευταίο πακέτο που εξήγγειλε η Κυβέρνηση για στήριξη των εμπλεκόμενων στην Τουριστική Βιομηχανία.

Όπως καταγγέλλει ο Σύνδεσμος Ξεναγών Κύπρου, από το Ειδικό Σχέδιο Στήριξης απουσιάζουν οι ξεναγοί, παρόλο που στο σημείο 2 του Σχεδίου αναφέρεται ότι η στήριξη αφορά «Οικονομικές Δραστηριότητες συνδεόμενες με την Τουριστική Βιομηχανία ή Οικονομικές Δραστηριότητες οι οποίες επηρεάζονται άμεσα από τον Τουρισμό».

Οι ξεναγοί, όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος τους, βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο, επισημαίνοντας ότι «εφόσον η Κυβέρνηση εξειδικεύει και στοχεύει τις προσπάθειες στήριξης και πολύ καλά κάνει, θα έπρεπε να συμπεριληφθούν και οι ξεναγοί στο συγκεκριμένο πακέτο στήριξης».

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του Συνδέσμου, στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι ξεναγοί είναι αυτοτελώς εργαζόμενοι και απόλυτα εξαρτημένοι από τον τουρισμό και ήδη έχασαν δύο τρίμηνα εργασίας ενώ τραγικό προδιαγράφεται και το επόμενο τρίμηνο. Γι’ αυτό, όπως επισημαίνεται και η στήριξη των ξεναγών είναι ζήτημα επιβίωσης.

Ο Σύνδεσμος των ξεναγών, επικαλείται και σχετικές δηλώσεις του Υφυπουργού Τουρισμού, ο οποίος είχε αναφέρει ότι λόγω του ότι είναι κλειστές οι παραδοσιακές αγορές της Βρετανίας και του Ισραήλ, τα πράγματα θα είναι ιδιαίτερα δύσκολα τον Ιούλιο και πιθανότατα τον Αύγουστο και ότι, ούτε οι τουρίστες ούτε οι τουριστικοί οργανωτές δείχνουν ενδιαφέρον αν η χώρα τους είναι στην κατηγορία Β’ (που συνεπάγεται ότι ο ταξιδιώτης πρέπει να έχει κάνει τεστ κορωνοϊού).

«Από αυτό και μόνο συνάγεται ότι οι ξεναγοί χάνουν και το τρίτο τρίμηνο δουλειάς και ουσιαστικά ολόκληρο τον χρόνο, παραμένοντας ξεκρέμαστοι οικονομικά» υποδεικνύουν οι ξεναγοί και διεκδικούν να συμπεριληφθούν στο πακέτο που εξαγγέλθηκε πρόσφατα και να στηριχτούν όπως και οι άλλοι εμπλεκόμενοι στον τουρισμό.

Ζητούν επίσης, την απρόσκοπτη συνέχιση των ειδικών επιδομάτων και για την επόμενη τετραμηνία, σύμφωνα με τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης για στήριξη των εργαζομένων που έχουν πληγεί καθώς και την αναστολή και διευκολύνσεις στις φορολογικές και άλλες υποχρεώσεις (ΦΠΑ, Φόρος Εισοδήματος, Κοινωνικές Ασφαλίσεις) μέχρι την ανάκαμψη του τουρισμού και ειδικότερα του επαγγέλματος τους.

ΠΗΓΗ ΠΟΛΙΤΗΣ