ΥΠΟΙΚ: Εξελίξεις εντός των επόμενων εβδομάδων για φορολογία με Ρωσία

ΥΠΟΙΚ: Εξελίξεις εντός των επόμενων εβδομάδων για φορολογία με Ρωσία

Στο θέμα αποφυγής διπλής φορολογίας που ζητά η Ρωσία ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης δήλωσε πως εξελίξεις θα υπάρχουν τις επόμενες εβδομάδες.

Συγκεκριμένα ερωτηθείς για τις συζητήσεις που διεξάγονται μεταξύ Κύπρου και Ρωσικής Ομοσπονδίας αναφορικά με το αίτημα της τελευταίες για τροποποιήσεις στη συνθήκη αποφυγής διπλής φορολογίας, ο κ. Πετρίδης είπε ότι αναμένει να υπάρξει κατάληξη εντός των επόμενων εβδομάδων.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσική Ομοσπονδία υπέβαλε αίτημα για αύξηση της παρακράτησης φόρου από μερίσματα, που τώρα κυμαίνεται μεταξύ 5% και 10% σε 15%, καθώς και για αύξηση της παρακράτησης φόρου σε έσοδα από τόκους από 0% σε 15%.

Όπως είπε ο κ. Πετρίδης, η Κύπρος βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις ρωσικές αρχές και διεξάγονται διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

«Έχουμε από την πρώτη στιγμή δηλώσει τη θέλησή μας να βρούμε μια κοινή και αμοιβαία συμφωνημένη λύση επί του θέματος, πάντα είχαμε μια πολύ καλή συνεργασία με τις φορολογικές αρχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας», ανέφερε ο κ. Πετρίδης, προσθέτοντας πως «έχουμε θέσει ενώπιον της ρωσικής πλευράς, τα θέματα τα οποία μας απασχολούν όσον αφορά εξαιρέσεις και άλλα ζητήματα».

Τόνισε πως «είναι πάρα πολύ σημαντικό για μας να υλοποιηθεί από ρωσικής πλευράς η δηλωθείσα θέση ότι (η τροποποίηση) δεν αφορά μόνο την Κύπρο αλλά και άλλους προορισμούς που έχουν την ίδια φορολογία με την Κύπρο», σημειώνοντας ότι «νομίζω ότι θα υπάρχει κατάληξη εντός των επόμενων εβδομάδων».

Philenews/ΚΥΠΕ