Ταμείο Ανάκαμψης: Τέλος του χρόνου καταθέτει το σχέδιο η Κύπρος – Αρχές του 2021 έρχεται χρήμα

Ταμείο Ανάκαμψης: Τέλος του χρόνου καταθέτει το σχέδιο η Κύπρος – Αρχές του 2021 έρχεται χρήμα

Την ικανοποίησή του για τα 2,7 δισεκατομμύρια που θα λάβει η Κύπρος από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών.

Σε δηλώσεις του στον «Πολίτη 107.6», ο Κωνσταντίνος Πετρίδης ξεκαθάρισε ότι στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνονται τα κονδήλια που είναι διαθέσιμα για τον δανεισμό και ανέρχονται σε περίπου 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο υπουργός υπογράμμισε ακόμη ως Κύπρος «έχουμε διεκδικήσει και έχουμε λάβει περισσότερα χρήματα από όσα θα λαμβάναμε» από την Ευρώπη.

Ο κ. Πετρίδης αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα Νext Generation EU, το οποίο ευνοεί κυρίως τις χώρες που πλήγηκαν από την κρίση. Όπως σημείωσε τα κονδύλια που θα λάβει η Κύπρος θα είναι διαθέσιμα από του χρόνου, αφού πρώτα εγκριθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ θα πρέπει και τα τοπικά κοινοβύλια να εγκρίνουν τις εγγυήσεις που θα δοθούν στην Κομισιόν.

Μέχρι τον Απρίλιο, συνέχισε ο υπουργός, κάθε κράτος μέλος πρέπει να καταθέσει το δικό του πρόγραμμα, το οποίο πρέπει να στηρίζεται στις προτάσεις της Κομισιόν σε θέματα όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η πράσινη ανάπτυξη.

«Ως Κύπρος αρχίσαμε από νωρίς την προετοιμασία και το σχέδιο σκοπεύουμε να το καταθέσουμε στην ΕΕ περί το τέλος του χρόνου, έτσι με την αρχή του νέου χρόνου να αρχίσει η εκταμίευση του ποσού», κατέληξε ο υπουργός.

ΠΗΓΗ ΠΟΛΙΤΗΣ