Οι Κύπριοι ακυρώνουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα - Τι λέει ο υπουργός Τουρισμού της χώρας

Οι Κύπριοι ακυρώνουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα - Τι λέει ο υπουργός Τουρισμού της χώρας

Τα πάνω κάτω στα σχέδια όσων θα ταξίδευαν στην Ελλάδα για τις καλοκαιρινές τους διακοπές έφερε ο υποβιβασμός της, στην Κατηγορία Β΄ - Τι δήλωσε ο Υπουργός Τουρισμού της χώρας Χ. Θεοχάρης.

Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τον υποβιβασμό της χώρας στη Β΄ Κατηγορία με ισχύ από τις 6 Αυγούστου.

Αυτό συνεπάγεται ότι οι Κύπριοι πολίτες και μέλη της οικογένειάς τους, καθώς και οι νόμιμα διαμένοντες στην Δημοκρατία που θα επιστρέψουν από την Ελλάδα από τις 6 Αυγούστου και έπειτα, έχουν την επιλογή να πραγματοποιήσουν την μοριακή εξέταση κατά την άφιξή τους στα Αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου. Το κόστος της εξέτασης καλύπτεται από τους ίδιους τους ταξιδιώτες.

Όλοι οι υπόλοιποι επιβάτες απαιτείται να έχουν προβεί σε εργαστηριακό έλεγχο κατά τις τελευταίες τουλάχιστον 72 ώρες προ της αναχώρησης και να έχουν Πιστοποιητικό που να αποδεικνύει αρνητική εξέταση PCR για τον ιό, όπως ισχύει για όλους τους ταξιδιώτες από χώρες της Κατηγορίας Β.

Αυτή η εξέλιξη είχε ως αποτέλεσμα να αρχίσουν οι ακυρώσεις ταξιδιών από Κύπριους προς την Ελλάδα.

Μιλώντας στο SigmaLive o επίτιμος πρόεδρος ταξιδιωτικών πρακτόρων Κύπρου, Άκης Κελεπέσιης, σημείωσε πως από το πρωί αρκετοί ακυρώνουν το προγραμματισμένο ταξίδι τους για την Ελλάδα.

Κάποιοι άλλοι, όπως εξήγησε, τηλεφωνούν ούτως ώστε να τους δοθούν οδηγίες και διευκρινήσεις σχετικά με τον υποβιβασμό της Ελλάδας και σε ποιες κινήσεις πρέπει να προβούν.

Οι δηλώσεις του Υπ. Τουρισμού της Ελλάδας

Τη διαφωνία του με την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης για υποβιβασμό της Ελλάδας απο την κατηγορία Α στη Β των χωρών προέλευσης επισκεπτών στην Κύπρο με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία εξέφρασε τη Δευτέρα ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.

Την Κυριακή η Λευκωσία ανακοίνωσε ότι λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού η Ελλάδα περνά στη λίστα Β των χωρών προέλευσης για την Κύπρο από την προσεχή Πέμπτη, κάτι που καθιστά υποχρεωτική την εξέταση για τον ιό πριν την είσοδο στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά FM ο κ. Θεοχάρης σχολίασε ότι «είναι μια απόφαση την οποία δεν κατανοώ, θεωρώ ότι είναι λανθασμένη, δεν ξέρω σε ποια κριτήρια ακριβώς στηρίχτηκε.»

«Ελπίζω να υπάρξει μια συνεννόηση και μια εξήγηση μεταξύ των επιδημιολόγων των δύο πλευρών για να μπορέσει να εξηγηθεί η θέση ότι η χώρα μας είναι πολύ ασφαλής και πάντως πολύ ασφαλέστερη από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Οπότε δεν θεωρώ λογικό και σωστό η χώρα μας να είναι στην κατηγορία Β,» δήλωσε ο υπουργός.