Ο κορωνοϊός φέρνει στην Κύπρο την οικονομική ελίτ

Ο κορωνοϊός φέρνει στην Κύπρο την οικονομική ελίτ

Για τους περισσότερους ανθρώπους, η πανδημία του κορωνοϊού σημαίνει λιγότερες ταξιδιωτικές επιλογές. Όχι όμως για τις οικογένειες πλουσίων, οι οποίες όλο και περισσότερο χρησιμοποιούν τα χρήματά τους για να διασχίζουν σύνορα, τα οποία, υπό κανονικές συνθήκες, θα ήταν κλειστά γι αυτούς.

Αυτό αναφέρει δημοσίευμα του CNN Travel, με ιδιαίτερη αναφορά σε Κύπρο και Μαυροβούνιο.

Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, πρόκειται για τον ελίτ κόσμο της επενδυτικής μετανάστευσης, στον οποίο οι αιτήσεις για τα διαβατήρια δεν βασίζονται στην εθνικότητα ή στην ιθαγένεια, αλλά αναλόγως προς τα πού θέλουν να μετακινηθούν οι πλούσιοι κάτοχοί τους.

Το CNN Travel αναφέρεται όμως σε μια ειδοποιό διαφορά σε σχέση με τα κίνητρα τους. Συγκριμένα, τα προηγούμενα δέκα χρόνια τα κύρια κίνητρα τους για την απόκτηση διαβατηρίου ήταν η ελευθερία κινήσεων, οι φορολογικές ελαφρύνσεις και ο τρόπος ζωής (καλύτερη εκπαίδευση, ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες).

Εντούτοις, η εντεινόμενη κρίση του κορωνοϊού μέσα στο 2020 έκανε κάποιες οικογένειες να σκεφτούν άλλους λόγους για να αποκτήσουν διαβατήριο μιας άλλης χώρας, όπως το σύστημα υγείας, η διαχείριση της κρίσης και πιθανούς ασφαλείς προορισμούς που να τους εξασφαλίζουν ένα σχέδιο Β για το μέλλον.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Henley & Partners, Dominic Volek, «οι πλούσιοι άνθρωποι δεν κάνουν σχέδια για πέντε δέκα χρόνια, αλλά προγραμματίζουν περισσότερο από 100 χρόνια νωρίτερα, όσον αφορά τον πλούτο και την ευημερία».

Όσον αφορά στην Κύπρο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αποτελεί μια από τις δημοφιλέστερες επιλογές με τις νέες αιτήσεις να αυξηθεί κατά 75% το πρώτο τέταρτο του 2020 σε σύγκριση το τελευταίο τέταρτο του 2019. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι πολλοί ενδιαφέρονται για την Κύπρο και τη Μάλτα, επειδή παρέχει στους αιτούντες και στις οικογένειές τους απεριόριστη πρόσβαση ελευθερία σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε αυτά έρχονται να προστεθούν η καλύτερη εκπαίδευση και το αρτιότερο σύστημα υγείας σε σύγκριση με τις χώρες καταγωγής τους.