Tουρισμός: Δεν σώζουν την παρτίδα οι Κύπριοι παραθεριστές (vid)

Tουρισμός: Δεν σώζουν την παρτίδα οι Κύπριοι παραθεριστές (vid)

Μικρή αύξηση τουρισμού αναμένεται τον Δεκαπενταύγουστο, ενώ έντονη ανησυχία επικρατεί πλέον και για την επόμενη χρονιά.

Ας δούμε αναλυτικά ανά περιοχή:

Ελεύθερη Αμμόχωστος

Σε πρωτοφανή χαμηλά για την εποχή επίπεδα κινείται η τουριστική κίνηση στην ελεύθερη Αμμόχωστο. Αγία Νάπα και Πρωταράς που υποδέχονταν εκατοντάδες χιλιάδες παραθεριστές τις προηγούμενες χρονιές εν μέσω καλοκαιρινής περιόδου, είδαν τη φετινή χρονιά να επιφέρει καίριο πλήγμα στην οικονομία της περιοχής. Μετά και το πρώτο δεκαήμερο Αυγούστου, η τουριστική κίνηση παραμένει μουδιασμένη.

«Το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου κινήθηκε πολύ κοντά στα δεδομένα του Ιουλίου, ενώ περιμέναμε ότι θα ήταν ελαφρώς καλύτερο. Είχαμε, δηλαδή, πληρότητες οι οποίες στις καθημερινές, κυμαίνοντο 25-30% και ανεβαίναμε τα Σαββατοκύριακα στο 50%. Από αυτή την εβδομάδα που πήραμε τώρα έχουν ανέβει ακόμη λίγο οι κρατήσεις. Δηλαδή σε καθημερινή βρισκόμαστε κοντά στο 35% και σε κάποιες περιπτώσεις ίσως και λίγο πιο ψηλά και τα Σαββατοκύριακα φτάνουμε περίπου το 60%», ανέφερε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου.

Σύμφωνα με τους ιθύνοντες του τουρισμού, ενώ οι ξενοδοχειακές μονάδες που παραμένουν ανοικτές σε Πρωταρά και Αγία Νάπα δεν ξεπερνούν το 30% του συνόλου, η ντόπια αγορά που παραδοσιακά αυξάνεται κατά τις Αυγουστιάτικες διακοπές, δεν μπορεί να αναπληρώσει την χαμένη παρτίδα στον τουρισμό.
Παράλληλα, έντονη είναι η ανησυχία που επικρατεί, πλέον, μετά και τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα και για την επόμενη τουριστική περίοδο, καθώς οι ξενοδόχοι κάνουν λόγο για ενδεχόμενη ζημιά που θα επιφέρει ολοκληρωτικό πλήγμα στον τουρισμό, σε περίπτωση παράτασης της πανδημίας μέχρι και την επόμενη Άνοιξη.

Λεμεσός

Απελπιστική είναι η κατάσταση στα ξενοδοχεία και γενικότερα τα τουριστικά καταλύματα στη Λεμεσό. Ο εκπρόσωπος των ξενοδόχων της πόλης, Χάρης Θεοχάρους, απευθύνει ανοικτή πρόσκληση σε όλους τους αρμοδίους να επισκεφθούν την πόλη για να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι ότι τηρούνται αυστηρά τα πρωτόκολλα.

Όλα όσα συνέβησαν τις τελευταίες μέρες είχαν τρομερό αντίκτυπο στον τουρισμό και αυτό φάνηκε έντονα σε μια ιδιαίτερα τουριστική πόλη όπως είναι η Λεμεσός.
Είναι ξεκάθαρο σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΥΞΕ ότι πλέον η Λεμεσός έχει στοχοποιηθεί σε σχέση με τα κρούσματα του κορωνοιού.

Όπως τόνισε, οι κρατήσεις για τα ξενοδοχεία και οι πληρότητες κυμαίνονται σε επίπεδα της τάξεως του 10 με 15%. 
Σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρους, τόσο οι ξενοδόχοι όσο και άλλες τουριστικές επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται ότι μέγιστο μέλημα είναι η υγεία του συνόλου των πολιτών… Το έμμεσο λοκ ντάουν όμως στο οποίο υποβλήθηκε η Λεμεσός τις τελευταίες μέρες, στοίχισε αρκετά στις επιχειρήσεις τους, οι οποίες πλέον απλά διεξάγουν αγώνα επιβίωσης σε ένα δυσοίωνο για τον τουρισμό μέλλον.

Πάφος

Μικρή βελτίωση σε σύγκριση με τον Ιούλιο παρουσιάζουν οι κρατήσεις του πρώτου δεκαπενθημερου του Αυγούστου στα ξενοδοχεία της Πάφου σύμφωνα με τον ΠΑΣΥΞΕ.  
Η κατάσταση σε γενικές γραμμές είναι η ίδια και σε καφετέριες και τουριστικά σημεία της παραλιακής περιοχής.
Οι επαγγελματίες της Τουριστικής Βιομηχανίας μπορεί να βλέπουν μια μικρή αύξηση τις τελευταίες μέρες λόγω δεκαπενταύγουστου αλλά θεωρούν ότι οι ελπίδες για να περιοριστούν οι ζημιές εναποθέτονται πλέον μόνο στην Βρετανική αγορά.

 

ΠΗΓΗ ΣΙΓΜΑ