Κατακόρυφη πτώση στα έσοδα από τον τουρισμό τον Ιούνιο

Κατακόρυφη πτώση στα έσοδα από τον τουρισμό τον Ιούνιο

 Κατακόρυφη ήταν η πτώση στα έσοδα από τον τουρισμό σε ετήσια βάση τον Ιούνιο και το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία, με βάση τα αποτελέσματα της Έρευνας Ταξιδιωτών που διενεργεί η Στατιστική Υπηρεσία, τα έσοδα από τον τουρισμό τον Ιούνιο 2020 έφθασαν τα €6,7 εκ. σε σύγκριση με €350,4 εκ. τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου χρόνου, σημειώνοντας μείωση της τάξης του 98,1%.

Για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2020, τα έσοδα από τον τουρισμό υπολογίζονται σε €122,0 εκ. σε σύγκριση με €1.003,2 εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2019, σημειώνοντας μείωση 87,8%.

Η Στατιστική Υπηρεσιά σημειώνει ότι με βάση τα διατάγματα που εκδόθηκαν από την Κυπριακή Κυβέρνηση για τη λήψη μέτρων για ανάσχεση της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού (COVID-19), είχε απαγορευθεί η είσοδος στη Δημοκρατία διαφόρων κατηγοριών προσώπων, συμπεριλαμβανομένων και των τουριστών, για την περίοδο 15/3-8/6/2020.

Έκτοτε υπήρξε σταδιακή άρση των μέτρων και άρχισε να επιτρέπεται η άφιξη από συγκεκριμένες χώρες σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση χωρών από το Υπουργείο Υγείας, βασισμένη σε εκτιμήσεις των επιδημιολογικών τους κινδύνων.

Ως συνέπεια του μειωμένου αριθμού τουριστών που αναχώρησαν από την Κύπρο τον Ιούνιο 2020, το μέγεθος του δείγματος της Έρευνας Ταξιδιωτών ήταν τόσο μικρό που δεν επέτρεψε την ανάλυση των δαπανών κατά χώρα συνήθους διαμονής, αναφέρεται.

ΠΗΓΗ ΚΥΠΕ