Πρόβλημα με τις φορολογικές δηλώσεις

Πρόβλημα με τις φορολογικές δηλώσεις

Κολλημένη και αβέβαιη είναι η διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων αλλά και αυτο-φορολογίας για το 2019. Τεχνικά ζητήματα που προκύπτουν διαρκώς στο σύστημα υποβολής των αιτήσεων παρατείνουν μήνα παρά μήνα την έναρξη της σχετικής διαδικασίας, σε μία περίοδο που τα οικονομικά του κράτους είναι ιδιαίτερα πιεσμένα.

Την ώρα που το κράτος προσπαθεί να εισπράξει μέχρι και το τελευταίο σεντ, λόγω του σοκ που υπέστησαν οι εισπράξεις από την πανδημία του κορωνοϊού, ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει η ημερομηνία έναρξης της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για το φορολογικό έτος 2019. Σύμφωνα με το μακροοικονομικό σενάριο που ετοίμασε το Υπουργείο Οικονομικών, φέτος τα δημόσια έσοδα της κεντρικής κυβέρνησης, λόγω της κατάστασης αναμένεται να διαμορφωθούν από €6,96 δισ. όπως είχαν αρχικά υπολογιστεί, στα €6,15 δισ., από τα οποία τα €2,11 δισ. θα προέλθουν από άμεσους φόρους και τα €3 δισ. από έμμεσους φόρους.

Γι’ αυτό, οι τεχνοκράτες του Υπουργείου Οικονομικών φέτος επενδύουν πολλά στις εισπράξεις από τις φορολογίες. Ο φόρος εισοδήματος είναι από τις βασικές πηγές αύξησης των κρατικών εσόδων, καθώς από πέρσι παράλληλα με την υποβολή των δηλώσεων μισθωτού και αυτοεργοδοτούμενου, οι φορολογούμενοι πληρώνουν τον οφειλόμενο φόρο ο οποίος υπολογίζεται από την αυτοφορολογία μισθωτού για το φορολογικό έτος. Δηλαδή το κράτος θα έχει άμεσα έσοδα για να καλύψει τις χρηματοοικονομικές του ανάγκες. Το Τμήμα Φορολογίας μεταφέρει από μήνα σε μήνα την έναρξη της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Λόγω της πανδημίας και του lockdown αρχικά είχε αποφασιστεί όπως οι φορολογικές δηλώσεις αναρτηθούν στο σύστημα του αρμόδιου τμήματος περί τα μέσα Ιουνίου. Ακολούθως αποφασίστηκε να αναρτηθούν οι φορολογικές δηλώσεις τον Ιούλιο, στη συνέχεια τον Αύγουστο και τώρα τον Σεπτέμβριο, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίζεται η ακριβής ημερομηνία τόσο για την ανάρτηση όσο και για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Όπως πληροφορείται ο «Φ» η καθυστέρηση οφείλεται στις αλλαγές στο ηλεκτρονικό σύστημα του Τμήματος Φορολογίας, οι οποίες δεν ολοκληρώθηκαν έγκαιρα εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα, η βελτίωση και η αναβάθμιση του ηλεκτρονικού συστήματος του φόρου έχει ανατεθεί σε εταιρεία στο εξωτερικό, χωρίς ωστόσο ακόμη το αρμόδιο τμήμα να λάβει απάντηση για το πότε θα ολοκληρωθούν οι αλλαγές. Πάντως, η καθυστέρηση που παρατηρείται προβληματίζει έντονα το Υπουργείο Οικονομικών. Να σημειωθεί πως συνήθως η ανάρτηση των φορολογικών δηλώσεων γινόταν μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου, οπόταν άρχιζε και η υποβολή τους, ενώ η τελευταία ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων ήταν η 31η Ιουλίου. Φέτος, εξαιτίας της καθυστέρησης δόθηκε παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι την 30ή Οκτωβρίου. Όπως μας λέχθηκε, εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση για μερικές ακόμη εβδομάδες στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Στα ταμεία €1,62 δισ.

Σύμφωνα με στοιχεία που εξασφάλισε ο «Φ», το 2019 το κράτος εισέπραξε ποσό €1,62 δισ. από τον φόρο εισοδήματος, ενώ το 2018 έβαλε στα ταμεία του ποσό €1,45 δισ. Δηλαδή πέρσι καταγράφηκε αύξηση της τάξης των €166,1 εκατ., η οποία ήταν η μεγαλύτερη αύξηση στα συνολικά έσοδα του Τμήματος Φορολογίας. Εξάλλου, το 2017 τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος ήταν €1,36 δισ. Στο μεταξύ, πέρσι υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά πέραν των 290 χιλ. δηλώσεων, από τις οποίες οι 258.410 αφορούσαν δηλώσεις εισοδήματος μισθωτών και 31.721 δηλώσεις αυτοεργοδοτούμενων. Επίσης, υποβλήθηκαν και σχεδόν 4 χιλ. δηλώσεις εισοδήματος μισθωτών και 658 αυτοεργοδοτούμενων σε έντυπη μορφή, οι οποίες αφορούσαν φορολογικά έτη που δεν ίσχυε η υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων. Το 2018 υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά πέραν των 293 χιλ. φορολογικών δηλώσεων, από τις οποίες 256.120 προήλθαν από μισθωτούς και 36.960 δηλώσεις αυτοεργοδοτούμενων. Σε έντυπη μορφή υποβλήθηκαν 14.453 φορολογικές δηλώσεις μισθωτών και 3.854 δηλώσεις αυτοεργοδοτούμενων.

Πηγη ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ