Συνολικά 1.647 αιτήσεις για το ΕΣΤΙΑ

Συνολικά 1.647 αιτήσεις για το ΕΣΤΙΑ

Στις 1.647 ανέρχονται μέχρι σήμερα οι αιτήσεις δανειοληπτών για ένταξη στο Σχέδιο Εστία που έλαβε από τις τράπεζες το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ.

Από αυτές οι 301 αιτήσεις είναι στο στάδιο της έγκρισης για συμμετοχή στο Εστία, ενώ για άλλες 350 αιτήσεις απεστάλη ήδη από το Υπουργείο Εργασίας επιστολή απόρριψης για ένταξη στο Σχέδιο.

Τέλος, γύρω στις 200 αιτήσεις, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αφορούν μη βιώσιμους δανειολήπτες και αυτές θα αποσταλούν στο Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει διάλογο με αρμόδιους φορείς για πιθανά σενάρια συμπληρωματικών σχεδίων.

Σημειώνεται ότι οι τράπεζες έχουν χρονικό περιθώριο μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, 31 Αυγούστου, να μεταφέρουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Υπουργείου Εργασίας τις αιτήσεις δανειοληπτών που έχουν ενώπιον τους για ένταξη στο Εστία, στόχος τους οποίου είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας και η άμβλυνση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που υπάρχουν στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

Αναφέρεται ότι οι αιτήσεις των μη βιώσιμων δανειοληπτών θα «παρκαριστούν» στο Υπουργείο Οικονομικών μέχρι να ετοιμαστούν τα συμπληρωματικά σχέδια για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις αφού πρώτα ολοκληρωθεί η εξέταση των αιτήσεων για το Σχέδιο Εστία.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι όσοι εγκριθούν για το Σχέδιο Εστία θα έχουν "κούρεμα" στο δάνειο τους που θα είναι 5% το ελάχιστο για όσους η αξία της κατοικίας τους που είναι υποθήκη στο δάνειο, είναι μεγαλύτερη από το ποσό του δανείου, ενώ στις περιπτώσεις που η αξία της κατοικίας είναι μικρότερη από το δάνειο το κούρεμα είναι η διαφορά της αγοραίας αξίας με το δάνειο. Από το ποσό που θα απομείνει αφού αφαιρεθεί το κούρεμα, το κράτος θα καταβάλει το 33%.