Συναντήσεις υπουργού Εργασίας με κοινωνικούς εταίρους

Συναντήσεις υπουργού Εργασίας με κοινωνικούς εταίρους

Κύκλο επαφών με τους κοινωνικούς εταίρους (συνδικαλιστικές και εργοδοτικές οργανώσεις) αρχίζει σήμερα Δευτέρα, η υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτα Αιμιλιανίδου, καθώς εκπνέει η περίοδος στήριξης των επιχειρήσεων και της απασχόλησης εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, η κ. Αιμιλιανίδου είπε πως σήμερα θα έχει συναντήσεις με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και αύριο Τρίτη, με τις εργοδοτικές οργανώσεις «για να συζητήσουμε την κατάσταση ως έχει αυτή την στιγμή». «Θα ακούσω τους κοινωνικούς εταίρους και θα ληφθούν οι ανάλογες αποφάσεις», ανέφερε, η υπουργός Εργασίας.

Ερωτηθείσα αν υπάρχουν νεότερα για τα νέα σχέδια που αφορούν κατάρτιση ανέργων μέσω κονδυλίων της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού και για επιδότηση μισθολογικού κόστους για πρόσληψη ανέργων, αξιοποιώντας κονδύλια του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, που η ίδια είχε προαναγγείλει στην κοινοβουλευτική επιτροπή Εργασίας τον Ιούλιο, η κ. Αιμιλιανίδου περιορίστηκε να σημειώσει πως «όλα θα συζητηθούν και όλα θα ανακοινωθούν ανάλογα».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου, οι συνολικές δαπάνες του Υπουργείου Εργασίας το πρώτο μισό του έτους ανήλθαν σε €814 εκατομμύρια και ήταν με διαφορά οι υψηλότερες δαπάνες στον κρατικό προϋπολογισμό τη συγκεκριμένη περίοδο.

Σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, οι δαπάνες είναι αυξημένες κατά €306 εκατ. ή κατά 60%, αντανακλώντας τις αυξημένες δαπάνες που έχουν καταβληθεί μέσω των διάφορων σχεδίων στήριξης της απασχόλησης εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η υπουργός Εργασίας είχε εκφράσει στο πρόσφατο παρελθόν ανησυχία για το πώς θα εξελιχθεί η ανεργία μετά τη λήξη των σχεδίων επιδότησης επιχειρήσεων, προαναγγέλλοντας την αξιοποίηση πόρων του ευρωπαϊκού κοινωνικού ταμείου και της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, για την ανάπτυξη νέων προγραμμάτων στήριξης της απασχόλησης από τον Νοέμβριο. Είχε εκφράσει την προσδοκία ότι θα προκηρυχθούν σχέδια για στήριξη της απασχόλησης και πρόσληψη ανέργων, για την περίοδο Νοεμβρίου 2020–Φεβρουαρίου 2021, με επιδότηση μέρους του μισθού.

Πηγή: «Ο Φιλελεύθερος»