Με ρεκόρ ζήτησης ηλεκτρισμού βγήκε ο Αύγουστος

Με ρεκόρ ζήτησης ηλεκτρισμού βγήκε ο Αύγουστος

Ρεκόρ χρονιάς κατέγραψε χθες η ζήτηση αιχμής στον ηλεκτρισμό λόγω των πολύ ψηλών θερμοκρασιών σε συνδυασμό και με την υγρασία, ενώ νέα ρεκόρ αναμένονται τις επόμενες μέρες και προς το τέλος της εβδομάδας, λόγω του παρατεταμένου καύσωνα σε συνδυασμό με την επαναφορά της οικονομικής δραστηριότητας μετά τις διακοπές.

Χθες η μέγιστη ζήτηση στις 2:45 μετά το μεσημέρι έφτασε στα 1.095 μεγαβάτ, με την ΑΗΚ να προσφέρει μέσω των ηλεκτροπαραγωγών σταθμών τα 939 μεγαβάτ και τα υπόλοιπα 156 μεγαβάτ (το 14,2% του συνόλου) να προέρχονται από ανανεώσιμες πηγές, δηλαδή 143 μεγαβάτ από φωτοβολταϊκά και 14 μεγαβάτ από αιολικά πάρκα.

Η αυξημένη ζήτηση θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες, αφού με βάση τις προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας οι ψηλές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν. Ωστόσο, αυτό όπως δείχνουν τα στοιχεία του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς, δεν αναμένεται να δημιουργήσει κανένα σοβαρό πρόβλημα. Υπάρχει και αρκετό περιθώριο παραγωγής ηλεκτρισμού για εφεδρεία με τις συνολικές δυνατότητες του ηλεκτρικού συστήματος της Κύπρου να «αντέχουν» ακόμα και ζήτηση της τάξης των 1.400 μεγαβάτ δεδομένης και της σταθερής συνεισφοράς πέραν των 150 μεγαβάτ των ΑΠΕ στις ώρες αιχμής.

Να σημειωθεί ότι, το υπουργείο Εργασίας, επέτρεψε τελικά κατ’ εξαίρεση στην ΑΗΚ, να λειτουργήσει για τη θερινή περίοδο τις μονάδες 2 και 3 στο Βασιλικό, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν εκσυγχρονιστεί ως προς τις απαιτήσεις για μείωση των ρύπων. Ωστόσο, η έγκριση λειτουργίας κρίθηκε αναγκαία για την επάρκεια παραγωγής ηλεκτρισμού και της απαιτούμενης εφεδρείας, ώστε να αποφευχθεί το «μπλακ άουτ» σε περίπτωση σημαντικής βλάβης.

Η χθεσινή, ήταν η ένατη φορά αυτό το καλοκαίρι που η μέγιστη ζήτηση ηλεκτρισμού ξεπέρασε τα 1.000 μεγαβάτ, παρά τα συχνά 40ρια τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν στις 31 Ιουλίου με 1.081 μεγαβάτ σύμφωνα με τα στοιχεία του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς, με την ΑΗΚ να παράγει τα 903 μεγαβάτ και τα υπόλοιπα 188 μεγαβάτ να προέρχονταν από παραγωγή ΑΠΕ.

Το καλοκαίρι των προηγούμενων δύο ετών, δηλαδή του 2018 και 2019 η μέγιστη ζήτηση είχε ξεπεράσει τα 1.148 μεγαβάτ, όση δηλαδή ήταν και η μέγιστη ζήτηση το 2009 και το 2010. Δύο σημαντικά γεγονότα κράτησαν καθηλωμένη την κατανάλωση ηλεκτρισμού, που μέχρι το 2010 αυξανόταν με ρυθμούς 4% το χρόνο – η οικονομική κρίση μετά το 2011 και κυρίως μετά το 2013 αλλά και η πανδημία που φέτος, πέραν των άλλων οικονομικών επιπτώσεων, άφησε την Κύπρο χωρίς τουρισμό.

Να σημειωθεί ότι η μείωση στην συνολική κατανάλωση ηλεκτρισμού το καλοκαίρι του 2020 σε σχέση με αυτό του 2019 ήταν της τάξης του 20% τον Ιούνιο και 6% τον Ιούλιο.

ΠΗΓΗ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ