Πετρίδης: Προχωρούμε με πλάνο για απορρόφηση κονδυλίων 1,1 δισ. ευρώ

Πετρίδης: Προχωρούμε με πλάνο για απορρόφηση κονδυλίων 1,1 δισ. ευρώ

Τις εκτιμήσεις και τις προοπτικές της οικονομίας τόσο για την φετινή χρονιά όσο και για το 2021 ανέλυσε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού, ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, απευθύνοντας, ταυτόχρονα, μήνυμα συνεργασίας στα κόμματα για προώθηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων.

Μάλιστα, ο κ. Πετρίδης τόνισε πως το Υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει σχετικό πλάνο μεταρρυθμίσεων, το οποίο θα ολοκληρωθεί περί τα τέλη Οκτωβρίου και θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του σχεδιασμού της Κυπριακής Δημοκρατίας για απορρόφηση κονδυλίων ύψους 1,1 δις ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

Την ίδια ώρα, και παρατηρώντας πως υπάρχει μία κόπωση στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων, τόνισε πως ήρθε η ώρα να προχωρήσουν σειρά σημαντικών μεταρρυθμίσεων που βρίσκονται ενώπιον της Βουλής, όπως είναι η Μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο επενδυτικός νόμος, κ.ά.

Σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις για την οικονομία, ο κ. Πετρίδης εκτίμησε πως ο ρυθμός ανάπτυξης θα κυμανθεί πιο κάτω από το -7%, όπως αρχικά προβλεφθεί, ενώ αναφορικά με την ανεργία εκτίμησε πως αυτή θα κυμανθεί γύρω στο 9% και το δημόσιο χρέος θα ανέλθει στο 116% μέχρι το τέλος του έτους.

Όσον αφορά το 2021, επανέλαβε πως οι προβλέψεις της οικονομίας παραμένουν αισιόδοξες ότι, δηλαδή, θα υπάρξει σημαντική ανάκαμψη, νοουμένου, τόνισε ότι δεν θα ανατραπούν τα δεδομένα λόγω κορωνοϊού.