Νέα δάνεια αξίας 2,1 δισ. ευρώ έδωσαν οι Τράπεζες το πρώτο 7μηνο

Νέα δάνεια αξίας 2,1 δισ. ευρώ έδωσαν οι Τράπεζες το πρώτο 7μηνο

Στοιχεία σε σχέση με τον νέα δάνεια που παραχώρησαν οι Τράπεζες την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου, καθώς και για τις αναδιαρθρώσεις δανείων, οι οποίες, όπως είπε, σημείωσαν σημαντική αύξηση, έδωσε σήμερα (14/9) ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Κωνσταντίνος Ηροδότου.

Σε τοποθετήσεις του κατά την συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών για τα σχέδια στήριξης και την οικονομία, ο κ. Ηροδότου ανέφερε πως κατά τους πρώτους 7 μήνες του έτους οι Τράπεζες παραχώρησαν νέα δάνεια ύψους 2,1 δις ευρώ, εκ των οποίων 1,5 δις ευρώ ήταν σε κατοίκους Κύπρου και τα υπόλοιπα αφορούσαν μη κατοίκους Κύπρου.

Σε ό,τι αφορά τον δανεισμό σε κατοίκους Κύπρου, είπε ότι το 41% αφορούσε δάνεια προς ιδιώτες, δηλαδή νοικοκυριά, με το 31% εξ αυτών να είναι στεγαστικά δάνεια.

Όσο αφορά τις αναδιαρθρώσεις δανείων, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας είπε πως παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση σε σχέση με πέρσι.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με τα στοιχεία, οι αναδιαρθρώσεις επιχειρηματικών δανείων άγγιξαν τα 375 εκατ. ευρώ το πρώτο 7μηνο σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ οι αναδιαρθρώσεις δανείων νοικοκυριών άγγιξαν τα 157,1 εκατ. ευρώ σε σχέση με 43,4 εκατ. ευρώ πέρσι.
Την ίδια ώρα, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας εξέφρασε και την αντίθεσή του τόσο στην περαιτέρω παράταση της αναστολής σε εκποιήσεις και δόσεις δανείων, προειδοποιώντας, εκ νέου, πως ελλοχεύει κίνδυνος νέου κύκλου Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων μετά την άρση της αναστολής στις δόσεις δανείων.

ΠΗΓΗ brief.com