Χρυσά διαβατήρια σε οικογενειακή συσκευασία!

Χρυσά διαβατήρια σε οικογενειακή συσκευασία!

Δεν λέει να κοπάσει ο κουρνιαχτός γύρω από το πρόγραμμα για κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις. Η συζήτηση «αναζωπυρώθηκε» χθες στην Επ. Οικονομικών της Βουλής με αφορμή προσχέδιο έκθεσης του γεν. ελεγκτή που βασίζεται σε πέντε φακέλους πολιτογραφήσεων.

Ο υπ. Οικονομικών ζήτησε χρόνο, ο οποίος του δόθηκε, για να μελετηθεί η έκθεση και έκανε λόγο για αντιδεοντολογική συμπεριφορά της Βουλής επειδή συζητήθηκε η έκθεση προτού ενημερωθούν τα αρμόδια υπουργεία.

Μέσα από την έκθεση, όπως ανέφερε ο Οδ. Μιχαηλίδης, εντοπίζεται το ενδεχόμενο να έχει ανοίξει μια κερκόπορτα που επέτρεψε σε πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα από το εξωτερικό να αποκτήσουν κυπριακά διαβατήρια. Χιλιάδες πολιτογραφήσεις εξαρτώμενων μελών οικογενειών επενδυτών, όπως είπε, εγκρίθηκαν από το Υπ. Συμβούλιο χωρίς να το επιτρέπει ο νόμος. Ο περί Αρχείου Πληθυσμού Νόμος που τροποποιήθηκε το 2013 προέβλεπε ότι επιτρέπεται η πολιτογράφηση επενδυτών, όχι όμως των μελών των οικογενειών τους (τον/τη σύζυγο ή ενήλικων εξαρτώμενων τέκνων). Αλλαγή στον νόμο ώστε να επιτρέπεται η πολιτογράφηση μελών οικογενειών έγινε στις 18 Αυγούστου 2019. Για κάθε μέλος οικογένειας που πολιτογραφήθηκε την περίοδο 2013-2019 υπάρχει ο κίνδυνος απώλειας εκατομμυρίων, ανέφερε ο Οδ. Μιχαηλίδης, και έθεσε το ερώτημα: «Τι γίνεται εάν ΠΕΠ άλλης χώρας ήρθε στην Κύπρο και πήρε διαβατήριο μέσω επένδυσης της/του συζύγου επειδή στη χώρα του δεν θα μπορούσε να αποδείξει από πού προήλθαν τα δύο εκατομμύρια;»

Φούσκα ακινήτων

Η επίμαχη έκθεση εντοπίζει ένα μεγάλο φούσκωμα στις τιμές των ακινήτων που αγόραζαν πολιτογραφηθέντες. Με αλλαγή που έγινε τον Σεπτέμβριο του 2016, κάποιος μπορεί να αποκτήσει κυπριακή υπηκοότητα εάν έχει πληρώσει μόνο το συμβόλαιο για αγορά κατοικίας. Υπάρχουν περιπτώσεις, σύμφωνα με τον γεν. ελεγκτή που δόθηκε η υπηκοότητα αλλά ακόμα εκκρεμεί η ολοκλήρωση της ανέγερσης κατοικίας. Σε μια περίπτωση 4 ακίνητα αγοράστηκαν στο χαρτί και δύο μήνες μετά την πολιτογράφηση για δύο από αυτά το αγοραπωλητήριο ακυρώθηκε. Αυτή η παραδοξότητα συνεχίζει να ισχύει και μετά την ψήφιση των κανονισμών από τη Βουλή στις 31 Ιουλίου, που υποτίθεται κατέστησαν πιο αυστηρό το πρόγραμμα.

Σε άλλη περίπτωση, αγοραστής πλήρωσε υπερδιπλάσια ποσά από την κανονική τιμή για «second hand» διαμερίσματα. Πέντε ακίνητα τα οποία το Κτηματολόγιο εκτιμά στις 880 χιλιάδες ευρώ αγοράστηκαν σύμφωνα με τον επενδυτή στην τιμή των 2.070.000 ευρώ. Στη γνωστή περίπτωση με την πολιτογράφηση του Σαουδάραβα σεΐχη έγιναν πολιτογραφήσεις 6 επενδυτών, οι οποίοι δηλώνουν ότι προχώρησαν σε επένδυση 20 εκατ. ευρώ, ενώ με βάση τις εκτιμήσεις του Κτηματολογίου η αξία των ακινήτων (τιμές 1/1/2018) ήταν περίπου 10 εκατ. ευρώ. Ντιβέλοπερ σε άλλη περίπτωση εντοπίστηκε να μην είναι καν γραμμένος στον ΦΠΑ. Όταν υπάρχει μια τόσο μεγάλη διαφορά, σύμφωνα με τον γεν. ελεγκτή είτε κάποιος έχει ξεγελάσει τον επενδυτή είτε η διαφορά διοχετεύεται σε νόμιμες ή παράνομες προμήθειες. Φούσκωμα τιμών ακινήτων εντοπίζεται και στην έκθεση της τριμελούς ερευνητικής επιτροπής υπό την προεδρία της Δήμητρας Καλογήρου.

Πατέντα φοροδιαφυγής

Ελέγχους διεξάγει για το θέμα των πολιτογραφήσεων και το Τμ. Φορολογίας. «Τεράστιο πρόβλημα», σύμφωνα με τον έφορο Φορολογίας Γιάννη Τσαγγάρη, είναι η αυξημένη τάση επενδυτές να μην προτιμούν να πληρώσουν 5% ΦΠΑ, που αναλογεί στην πρώτη κατοικία. Προτιμούν, όπως εξήγησε, να χρεωθούν με 19% ΦΠΑ και την ίδια ώρα να εγγραφούν στο μητρώο του ΦΠΑ παρουσιάζοντας διαφήμιση ότι η κατοικία αποτελεί επενδυτικό στοιχείο και ενοικιάζεται στο Airbnb. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να ζητήσουν, όπως είπε, επιστροφή του συνόλου του ΦΠΑ που έχουν πληρώσει. Αποκάλυψε ότι γι’ αυτές τις περιπτώσεις εκκρεμούν δικαστικές διαδικασίες. Ο φόρος, ανέφερε ο Γ. Τσαγγάρης, στην πραγματικότητα δεν καταλήγει στο κράτος αφού με το τέχνασμα αυτό το Τμήμα Φορολογίας θα περιμένει για χρόνια να εισπράξει τον φόρο εισοδήματος που μπορεί να επιβληθεί πάνω στα ενδεχόμενα έσοδα που προκύπτουν από το Αibnb.

Ο έφορος επιβεβαίωσε ότι το Τμ. Φορολογίας διερευνά περιπτώσεις λειτουργοί του να αποδέχτηκαν να πληρωθεί ο μειωμένος συντελεστής 5% ΦΠΑ που παραχωρείται για μόνιμη κατοικία σε επενδύσεις οι οποίες έγιναν σε συγκροτήματα διαμερισμάτων.

Η θετική επίδραση

Ο ΥΠΟΙΚ Κωνσταντίνος Πετρίδης αναφέρθηκε σε επικαιροποιημένη μελέτη που έγινε για το επενδυτικό πρόγραμμα, η οποία φτάνει μέχρι το τέλος του 2019. Με βάση τα κύρια πορίσματα, το πρόγραμμα είχε θετική επίδραση στην οικονομία, είπε, ιδιαίτερα στον τομέα των κατασκευών. Το πρόγραμμα συνεισέφερε 1,7% στον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ κατά την περίοδο 2016-2019 σε σύγκριση με συσσωρευτική αύξηση του ΑΕΠ την ίδια περίοδο που φτάνει το 18%. Στον τομέα των κατασκευών δημιουργήθηκαν 3.000 θέσεις εργασίας. Υπήρξε ωστόσο εντονότερη αύξηση στις τιμές των ακινήτων στη Λεμεσό.

ΠΗΓΗ ΠΟΛΙΤΗΣ