«Λίφτινγκ» στα χαρτονομίσματα των πέντε ευρώ

«Λίφτινγκ» στα χαρτονομίσματα των πέντε ευρώ

Κυκλοφόρησαν τα νέα χαρτονομίσματα των πέντε ευρώ, τα οποία ωστόσο διαφοροποιούνται από τα προηγούμενα μόνο επειδή φέρουν την υπογραφή της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ φωτογραφήθηκε με τα νέα χαρτονομίσματα, που έχουν πλέον τη δική της υπογραφή και όχι του προκατόχου της, Μάριο Ντράγκι.

La nouvelle série d’euros signée de la main de @Lagarde arrive. La force du symbole pour la présidente de la Banque centrale européenne depuis un an, dans la tempête du Covid. Elle est notre invitée ce soir sur @LCI: comment faire face à la crise économique qui s’ajoute au Covid? pic.twitter.com/CkdN5s5Oo2

— Darius Rochebin (@DariusRochebin) October 20, 2020

Η αλλαγή αυτή συμπίπτει με τη συμπλήρωση ενός έτους από την αλλαγή σκυτάλης στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ ανέλαβε επίσημα τα καθήκοντά της την 1η Νοεμβρίου. Είχε προηγηθεί, στις 28 Οκτωβρίου, μια πανηγυρική τελετή παρουσία του απερχόμενου προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, της Γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ, του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν καθώς και του Ιταλού προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα.

Ο Ιταλός οικονομολόγος διασφάλισε τη θέση του στα βιβλία ιστορίας κυρίως μέσα από την περιβόητη φράση «Whatever it takes» που εκστόμισε το 2012 για τη διάσωση του κοινού νομίσματος αλλά και την ιδιαίτερα χαλαρή νομισματική πολιτική που άσκησε και η οποία οδήγησε σε αρνητικά επιτόκια αλλά και σε μαζικές αγορές ομολόγων.