Αυξήθηκε κατά 12% ο προϋπολογισμός της υγείας λόγω κορωνοϊού

Αυξήθηκε κατά 12% ο προϋπολογισμός της υγείας λόγω κορωνοϊού

Σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σχετικά με το πόσα που δαπάνησαν οι χώρες της ΕΕ κατά την περίοδο του πρώτου κύματος της πανδημίας, η πανδημία του κορωνοϊού δεν προκαλεί προβλήματα μόνο στις παγκόσμιες οικονομίες και τα τραπεζικά συστήματα αλλά δοκιμάζει και τις αντοχές των δημόσιων οικονομικών για δαπάνες στην υγεία.

Η Κύπρος βρίσκεται στην 4η θέση των χωρών που ξεπέρασαν τον προϋπολογισμό της υγείας, με την χώρα μας να ξοδεύει 12,4% παραπάνω από τις τακτικές δαπάνες για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Λιθουανία με  27,2% και ακολουθούν η Εσθονία και η  Ουκρανία με 15% και 14,9% αντίστοιχα. Παράλληλα, υπάρχουν και χώρες που οι επιπλέον δαπάνες  για την υγεία ήταν κάτω από το 2% όπως είναι η Σουηδία (1,2%),  Σλοβακία (1,3%), Λετονία (1,7%), Ελλάδα (1,9%), Γαλλία (1,9%), Κροατία (1,9%).

Στην έκθεση για το πρώτο κύμα κορωνοϊού αναφέρεται ότι δεν υπάρχει «σωστό ποσό» δαπανών για την υγεία για την καταπολέμηση του COVID-19, λόγω των διαφορών που υπάρχουν στον προϋπολογισμό της κάθε χώρας και στην ευελιξία που έχει. Στην έκθεση συγκαταλέγονται  οι δαπάνες που έγιναν κατά το πρώτο εξάμηνο της πανδημίας και αναμένεται να υπάρξουν νέες δαπάνες κατά τη διάρκεια του έτους σε πολλές χώρες. Ωστόσο, όπως σημειώνεται, είναι χρήσιμο να έχουμε κάποια σύγκριση σχετικά με το πόσες πρόσθετες χρηματοδοτήσεις θα χρειαστούν ως απάντηση στον COVID-19. Παράλληλα, στην έκθεση γίνεται αναφορά και στο  ότι η λήψη αποφάσεων για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορωνοϊού γίνεται διαφορετικά σε κάθε κράτος, ανάλογα με τη διακυβέρνηση και την περιφερειακή αυτονομία κάτι που φαίνεται να επηρεάζει άμεσα το ποσοστό αύξησης του προϋπολογισμού.