Τα νέα πακέτα οικονομικής στήριξης εν μέσω πανδημίας

Τα νέα πακέτα οικονομικής στήριξης εν μέσω πανδημίας

Νέα οικονομικά μέτρα για στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων που θα επηρεαστούν από τους νέους περιορισμούς που επιβλήθηκαν παγκύπρια αλλά κυρίως για τις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, ανακοινώνει σήμερα η κυβέρνηση.

Oι Υπουργοί Εργασίας, Δικαιοσύνης και Παιδείας αλλά και ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείο Οικονομικών στο Προεδρικό Μέγαρο, αναλύουν την εφαρμογή των μέτρων στους τομείς των αρμοδιοτήτων τους. 

Η Υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε ακόμη πως, για πρόσωπα που έχουν γονείς που είναι ευάλωτα άτομα σε άλλη επαρχία θα γίνουν ειδικά συνεργεία εξυπηρέτησης των αναγκών αυτών των προσώπων από το Υπουργείο. 

Η Υπουργός Εργασίας είπε πως 30 εκατομμύρια το μήνα θα δαπανηθούν για να τα νέα σχέδια στήριξης.

Επίσης, ανέφερε πως όσες επιχειρήσεις κλείσουν απόψε θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση. 

Η Υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε ακόμη πως, για πρόσωπα που έχουν γονείς που είναι ευάλωτα άτομα σε άλλη επαρχία θα γίνουν ειδικά συνεργεία εξυπηρέτησης των αναγκών αυτών των προσώπων από το Υπουργείο.

Ποιοι εργαζόμενοι θα μπορούν να διακινούνται από και προς Λεμεσό και Πάφο

Θα επιτρέπεται η μεταφορά προϊόντων και πρώτων υλών σε επιχειρήσεις που παραμένουν δραστηριοποιημένες. Επίσης θα επιτρέπεται η διακίνηση εργαζομένων που είναι αναγκαίοι εξαιρουμένων επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου ή που εξυπηρετούν κοινό. Π.χ. Εργοτάξια και οικοδομική βιομηχανία, βιομηχανίες τροφίμων, βιομηχανίες τροφίμων, ταχυμεταφορες, επιδιορθώσεις,

Επιπλέον θα δικαιούνται να διακινηθούν εργαζόμενοι σε ουσιώδεις υπηρεσίες. Θα αναφέρονται στο διάταγμα. Π.χ. Παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Θα δικαιούνται και γεωργοί και κτηνοτρόφοι.

Ειδικό επίδομα για εργαζόμενους οι οποίοι δεν θα μπορούν να διακινηθούν σε άλλη πόλη

Ειδικό επίδομα για εργαζόμενους οι οποίοι δεν θα μπορούν να διακινηθούν σε άλλη πόλη και δεν θα μπορούν να εργαστούν εξ αποστάσεως. Θα είναι ίσο με το 60% της αναλογίας των 15 ημερών που δεν θα μπορούν να μετακινηθούν.

Εξαιρέσεις για διαζευγμένους γονείς

Διαζευγμένοι γονείς από άλλη επαρχία θα μπορούν να βλέπουν τα παιδιά τους

Πέντε σχέδια από ΥΠΟΙΚ

«Οι χειρισμοί έπρεπε να είναι τέτοιοι που δεν θα εξαντλούσαν τους πόρους. Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα στήριξης που εφαρμόσαμε σήμερα στήριξε έμπρακτα τους εργαζόμενους. Σήμερα δεδομένων των νέων περιοριστικών μέτρων και αντιλαμβανόμενοι πλήρως τους προβληματισμούς, αποφασιστήκαν νέα μέτρα στήριξης» ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Ο Υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε κατά την τοποθέτηση του πέντε σχέδια για στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων:

Σχέδιο Στήριξης Εργαζομένων

Σχέδιο επιδότησης επιχειρήσεων που τελούν υπό υποχρεωτική πλήρη αναστολή

Σ​​​​​​χέδιο στήριξης επιχειρήσεων που είχαν μείωση κύκλου εργασιών πέραν του 80%

Εξάμηνη παράταση του Σχεδίου επιδότησης επιτοκίου για νέα δάνεια σε επιχειρήσεις

Εξάμηνη παράταση του Σχεδίου επιδότησης επιτοκίου για νέα στεγαστικά δάνεια

Καταλήγοντας τόνισε «Είμαι βέβαιος ότι θα ξεπεράσουμε και το δεύτερο κύμα της πανδημίας και θα οδηγηθούμε σε ισχυρή ανάκαμψη».