Τεράστιες οι ζημιές στους κτηνοτρόφους λόγω του λουκέτου στο σφαγείο (vid)

Τεράστιες οι ζημιές στους κτηνοτρόφους λόγω του λουκέτου στο σφαγείο (vid)

Tεράστιες είναι οι επιπτώσεις που φέρνει στους κτηνοτρόφους το κλείσιμο των σφαγείων, καθώς χρειάζονται επιπρόσθετα έξοδα για σίτιση και υπερπληθυσμό στις φάρμες, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα διαβίωσης των ζώων.

Για δυσβάστακτο κόστος μίλησε ο Πρόεδρος ΔΣ Ένωσης Αγελαδοτρόφων Γιάννης Κκαϊλάς, εξηγώντας ότι μεγαλώνοντας τα ζώα χρειάζονται περισσότερη τροφή, την ώρα που υπάρχει αύξηση της τιμής των τροφών της τάξης του 25-30%. Αυτό θα φέρει και προβλήματα διαβίωσης στις φάρμες αφού "στοιβάζονται" τα ζώα.

Μιλώντας στην εκπομπή Alpha Καλημέρα ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Χοιροτρόφων Πέτρος Κκαϊλάς, είπε ότι οι κτηνοτρόφοι βιώνουν τη χειρότερη κατάσταση από το 1974, εξηγώντας ότι κάθε εβδομάδα που δεν λειτουργούν τα σφαγεία μένουν πίσω περίπου 4-5 χιλιάδες ζώα που δημιουργούν επιπρόσθετο κόστος λόγω των τροφών και προβλήματα υπερπληθυσμού στις φάρμες.

Είπε χαρακτηριστικά ότι οι τιμές πώλησης είναι κάτω από το κόστος 30-40 ευρώ, δηλαδή κάθε ζώο που φεύγει από τις μονάδες, φέρνει ζημιά 30-40 ευρώ στους κτηνοτρόφους που απειλούνται με "λουκέτο".

Τέλος, κάλεσε τα αρμόδια Υπουργεία να κάνουν πιο γρήγορες τις διαδικασίες αδειοδότησης εργατών στα δύο σφαγεία ώστε να επιλυθεί άμεσα το πρόβλημα καθώς "δεν μπορεί να αντέξει άλλο χτύπημα η κτηνοτροφια."

Από την πλευρά του ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής είπε ότι η Κυβέρνηση οφείλει αυτή την ώρα να δει το θέμα, τονίζοντας ότι είναι σε εξέλιξη μια σειρά από έρευνες και από μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

"Υπάρχει σοβαρή εκκρεμότητα όσον αφορά την αδειοδότηση του σφαγείου, οπότε δεν μπορούμε να βάλουμε σε κίνδυνο ούτε τα θέματα ασφάλειας, ούτε τα θέματα των ερευνών"

"Θα πρέπει να τρέξουν όλες οι διαδικασίες, χωρίς η μια να αναστέλλει την άλλη", σημείωσε.

"Δεν μπορούμε επειδή ονόματι του γεγονότος ότι θα υπάρξει μια έστω περιορισμένη έλλειψη κρέατος, να αφήσουμε το θέμα σε δεύτερη μοίρα."