Ποιοι δικαιούνται χριστουγεννιάτικα επιδόματα

Ποιοι δικαιούνται χριστουγεννιάτικα επιδόματα

Η συνολική δαπάνη για τα επιδόματα ανέρχεται στα 17,5 εκατομμύρια ευρώ και είναι αυξημένη κατά 1,2 εκ. από πέρυσι. 

Διευκρινίζεται ότι δεν υπάρχει κάποια διαδικασία για υποβολή αιτήσεων και ότι τα δώρα και τα επιδόματα θα μπουν κατευθείαν στους λογαριασμούς των δικαιούχων. Μιλώντας στην πρώτη εκπομπή του Ράδιο Πρώτο, ο Χρίστος Διομήδους, εκπρόσωπος τύπου Υπηρεσίας Δημόσιων Επιδομάτων επεσήμανε ότι το ύψος των δώρων είναι το ίδιο με πέρυσι. ωστόσο έχουν αυξηθεί οι δικαιούχοι.  Όπως είπε ο κ. Διομήδους οι δικαιούχοι των εν λόγω επιδομάτων είναι:

Λήπτες του Ελαχίστου Εγγυημένου Εισοδήματος που ανέρχονται περίπου στις 22.000 οικογένειές. Οι εν λόγω δικαιούχοι θα λάβουν ποσό που αναλογεί στο 80% των βασικών αναγκών, ανεξαρτήτως εισοδημάτων. Οι βασικές ανάγκες στο ΕΕΕ υπολογίζονται ως 480 ευρώ για τον αιτητή, 240 για σύζυγο και τέκνα από 14 ως 28 ετών και 144 για τέκνα κάτω των 14 ετών. Συνεπώς ως δώρο ο αιτητής θα λάβει 384 ευρώ, 192 ευρώ για σύζυγο και τέκνα από 14 ως 28 ετών, και 115 ευρώ για τέκνα κάτω των 14 ετών.

Λήπτες Δημοσίου Βοηθήματος. Ίδιο ποσοστό με τους λήπτες του ΕΕΕ θα λάβουν ως δώρο και οι λήπτες του δημοσίου βοηθήματος. Πρόκειται για περίπου 1000 οικογένειες. Έτσι κι αλλιώς οι εν λόγω λήπτες, όπως ανέφερε ο κ. Διομήδους,  είναι θέμα χρόνου να ενταχθούν στο πλαίσιο του ΕΕΕ.

Οι δικαιούχοι επιδόματος Χαμηλοσυνταξιούχου, είναι η μεγαλύτερη κατηγορία απ’ όσες θα λάβουν τα χριστουγεννιάτικα δώρα του Υπ. Εργασίας. Αφορά 33.000 οικογένειες. Οι εν λόγω δικαιούχοι θα λάβουν ως δώρο αυτό που είναι γνωστό ως «μικρή επιταγή». Συγκεκριμένα θα λάβουν, έμβασμα ίσο με το μηνιαίο επίδομα που λαμβάνουν, με κατώτατο όριο τα 100.

Πολύτεκνες μάνες. 16.500 άτομα. Είναι το τιμητικό επίδομα της πολύτεκνης μάνας με 4 και περισσότερα τέκνα. Το ύψος τους εν λόγω επιδόματος είναι 100 ευρώ.

Εγκλωβισμένοι. Θα λάβουν ως δώρο ποσό ίσο με το επίδομα εγκλωβισμένου που θα λάβουν τον Δεκέμβριο. Διευκρινίζεται ότι αφορά και τα παιδιά των εγκλωβισμένων που λαμβάνουν ξεχωριστό επίδομα και τα οποία φοιτούν στα σχολεία του Ριζοκαρπάσου.

Τα δώρα των Χριστουγέννων θα δοθούν σύμφωνα με τον κ. Διομήδους περίπου μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου.

Ο κ. Διομήδους ανέφερε ότι μετά την μεταρρύθμιση της επιδοματικής πολιτικής που εφαρμόστηκε το 2013, τέθηκαν καλύτερα και δικαιότερα κριτήρια επιδεξιότητας. «Πλέον έχουμε δυνατότητα να εφαρμόζουμε ελέγχους. Κάτι που προηγουμένως δεν μπορούσαμε να κάνουμε αναφορικά με τα εισοδήματα του αιτητή, το ύψος της ακίνητης του περιουσίας κλπ». Υπάρχουν διασυνδέσεις του Υπ. Εργασίας, αναφορικά με τον έλεγχο των επιδομάτων, με άλλους 25 με 30 κρατικούς οργανισμούς και φορείς αλλά  και με τραπεζικά ιδρύματα. «Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται ότι γίνεται σωστό έλεγχος, σημείωσε ο κ. Διομήδους.

Δεν αλλάζει κάτι για επιδόματα αιτητών ασύλου

Δεν έχουν αφαιρεθεί γενικώς κατηγορίες δικαιούχων επιδομάτων όπως τόνισε ο κ. Διομήδους. Συγκεκριμένα για τους αιτητές ασύλου ανέφερε ότι «λαμβάνουν από τις υπηρεσίες κοινωνικής ευημερίας, κουπόνια σίτισης, βοηθήματα για στέγαση. Υπάρχει μια συγκεκριμένη πολιτική στήριξης αυτών των ατόμων, η οποία δεν έχει διαφοροποιηθεί».