Ένα βήμα πιο κοντά η ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας

Ένα βήμα πιο κοντά η ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας

Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για ανάδοχο της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας και αν όλα πάνε καλά με την πανδημία, η θαλάσσια επιβατική σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας θα γίνει πραγματικότητα.

Ανακοινώνοντας την προκήρυξη του διαγωνισμού, ο υφυπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Δημητριάδης μίλησε για ένα ακόμα μεγάλο και αποφασιστικό βήμα για υλοποίηση αυτού του στόχου και της διαχρονικής επιθυμίας των συμπολιτών μας για μια εναλλακτική συνδεσιμότητα της Κύπρου με την ηπειρωτική Ευρώπη και το πλησιέστερο σημείο, που είναι η Ελλάδα. Όπως ανακοινώθηκε, προσφορές θα γίνονται δεκτές μέχρι το μεσημέρι (12:00) της 29ης Ιανουαρίου 2021 και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να εξασφαλίσουν τα  σχετικά έγγραφα από την ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Δημοσίων Συμβάσεων του Γενικού Λογιστηρίου https://www.eprocurement.gov.cy.

Η αξία του διαγωνισμού ανέρχεται στα 15 εκατομμύρια για 36 μήνες, με μέγιστο ύψος της κρατικής επιδότησης τα 5 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, ενώ για την επιλογή του μεταφορέα θα ληφθούν υπόψη η τιμή και τα ποιοτικά κριτήρια, όπως η διάρκεια του ταξιδιού, η ηλικία και οι προδιαγραφές του πλοίου και οι υποδομές εστίασης. Σε σχέση με το λιμάνι που θα χρησιμοποιηθεί, (Λεμεσού ή Λάρνακας) ο κ. Δημητριάδης είπε πως αυτό επαφίεται στον μεταφορέα, ενώ του δίνεται και η δυνατότητα ένταξης ενδιάμεσου σταθμού σε ένα ελληνικό νησί.

Όσον αφορά τα ναύλα, συνέχισε ο κ. Δημητριάδης έχει καθοριστεί ένα μέγιστο ποσό της τάξης των €65 το άτομο σε αεροπορική θέση για μονή διαδρομή και 109 ευρώ μετ’ επιστροφής, ενώ για απλή καμπίνα η μέγιστη χρέωση θα είναι €95 το άτομο για μονή διαδρομή και €149 μετ’ επιστροφής (συμπεριλαμβάνονται τα λιμενικά τέλη). Τα παιδιά κάτω των δύο ετών θα ταξιδεύουν δωρεάν ενώ μειωμένα ναύλα προβλέπονται για παιδιά 2 με 12 ετών.