Στα κόμματα οι αλλαγές του προϋπολογισμού

Στα κόμματα οι αλλαγές του προϋπολογισμού

Μπορεί στην Κυβέρνηση να υπάρχει αισιοδοξία πως ο νέος κρατικός προϋπολογισμός θα εγκριθεί από τη Βουλή, ωστόσο κάποια κόμματα διαμηνύουν πως τίποτα δεν είναι δεδομένο. 

Και αυτό γιατί, όπως δηλώνουν κόμματα, εξακολουθούν να υπάρχουν κάποια ζητήματα ανοικτά.

Σήμερα ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, θα ανακοινώσει ποια ζητήματα δεν έχουν ακόμη ρυθμιστεί. Συγκεκριμένα η ΕΔΕΚ αναμένει την απάντηση της Κυβέρνησης σε σχέση με το αίτημα για τη δημιουργία ειδικού δικαστηρίου στο οποίο θα προσφεύγουν οι δανειολήπτες για καταχρηστικές ρήτρες τραπεζών. Μάλιστα, μέχρι την εκδίκαση των υποθέσεων στο δικαστήριο, να αναστέλλονται οι διαδικασίες εκποιήσεων. Πέραν αυτού του αιτήματος, εκκρεμούν και οι δύο προτάσεις νόμου του κόμματος για τις εκποιήσεις, τις οποίες μάλιστα συνυπογράφει και η Αλληλεγγύη.

Τόσο η ΕΔΕΚ όσο η Αλληλεγγύη θέτουν ως προϋπόθεση την έγκριση των προτάσεων για να δώσουν τη θετική τους ψήφο επί του προϋπολογισμού. Με αυτά τα δεδομένα μέχρι στιγμής, υπέρ του προϋπολογισμού θα ταχθούν 24 βουλευτές από τον ΔΗΣΥ, τη Συνεργασία Δημοκρατικών, το ΕΛΑΜ και τη Συμμαχία. Επίσης εάν στο τέλος η Αλληλεγγύη στηρίξει και πάλι τον προϋπολογισμό, οι θετικοί ψήφοι θα ανέβουν στους 26.

Κατά θα ταχθούν 26 βουλευτές από το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ, τους Οικολόγους και η Άννα Θεολόγου. Απομένουν οι ψήφοι από τους τρεις βουλευτές της ΕΔΕΚ που θα καθορίσουν το αποτέλεσμα. Στο μεταξύ, παρά τις αλλαγές και την ανακατανομή κονδυλίων στις οποίες προχώρησε η Κυβέρνηση στον νέο προϋπολογισμό, τα κόμματα αναμένεται να καταθέσουν νέες τροπολογίες. Κάποια κόμματα θα αναμένουν να δουν εάν ενσωματώθηκαν οι τροπολογίες τους, αλλιώς θα τις καταθέσουν εκ νέου. Σήμερα το υπουργείο Οικονομικών θα προωθήσει στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών σημείωμα με τις αλλαγές που έγιναν στον νέο προϋπολογισμό, έτσι ώστε να διευκολυνθεί το έργο των κομμάτων κατά την εξέτασή του.

Την Πέμπτη ο προϋπολογισμός αναμένεται να κατατεθεί στην Ολομέλεια και την Παρασκευή θα συζητηθεί στην Επιτροπή Οικονομικών. Στη συζήτηση αναμένεται να κληθεί ο υπουργός Οικονομικών και εάν χρειαστεί και άλλοι υπουργοί καθώς και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας. Εάν δεν ολοκληρωθεί η συζήτηση του προϋπολογισμού, πιθανόν η Επιτροπή θα συνέλθει και το Σαββατοκύριακο έτσι ώστε την ερχόμενη Δευτέρα, 18 του μήνα, να τεθεί προς ψήφιση.