Η Ολομέλεια της Βουλής υπερψήφισε τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2021

Η Ολομέλεια της Βουλής υπερψήφισε τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2021

Με 29 ψήφους υπέρ και 26 εναντίον, η Ολομέλεια της Βουλής υπερψήφισε τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2021, μετά την καταψήφιση του νωρίτερα τον Δεκέμβριο για πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Πλέον επανέρχεται η ηρεμία στις τάξεις της Κυβέρνησης που μπορεί να τρέξει τους σχεδιασμούς της για το νέο έτος και να πληρώσει τους δικαιούχους επιδομάτων και σχεδίων στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων.

Υπέρ του προϋπολογισμού ψήφισαν ΔΗΣΥ, ΕΔΕΚ, Κίνημα Αλληλεγγύης, Συμμαχία Πολιτών και ΕΛΑΜ, ενώ αρνητική ψήφο έδωσαν ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, Οικολόγοι και Άννα Θεολόγου.

Απάντησε σε όσους καταψήφισαν ο Αβέρωφ

Από τα πυρά του Αβέρωφ Νεοφύτου δεν ξέφυγε κανείς από τα κόμματα που καταψήφισαν τον προϋπολογισμό ιδιαίτερα το ΔΗΚΟ και το ΑΚΕΛ. Χτύπησε στο ψαχνό τους αντιπάλους του. Το ΔΗΚΟ που έχασε το 33% της κοινοβουλευτικής του ομάδας για «συγκεκριμένους λόγους», το ΑΚΕΛ που έστειλε αστυνομία στο σπίτι του δικηγόρου Ξενή Ξενοφώντος για την σατιρική ιστοσελίδα ChristofiasWatch αλλά σήμερα υπερασπίζεται τον Ανδρέα Παράσχο, τον Χαράλαμπο Θεοπέμπτου που ήταν για τα περισσότερα χρόνια επίτροπος περιβάλλοντος αλλά σήμερα κατηγορεί για κακοδιαχείριση του περιβάλλοντος την Κυβέρνηση. Παράλληλα εξήρε τον ρόλο που έπαιξαν στις διαβουλεύσεις τα κόμματα που υπερψήφισαν τον προϋπολογισμό. Κάλεσε επίσης σε ενότητα για το κυπριακό ενόψει άτυπης πενταμερούς. Προανήγγειλε επίσης συνάντηση με τον Νικόλα Παπαδόπουλο για...καφέ.

Επίθεση από Νικόλα

Δριμεία επίθεση κατά της επίθεσης εξαπέλυσε για ακόμα μια φορά ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος κάνοντας λόγο για «κυβέρνηση της διαφθοράς» σχετικά με το σκάνδαλο των χρυσών διαβατηρίων.

«Το Δημοκρατικό Κόμμα παραμένει στη θέση αρχής. Θεωρούμε πως μόνο με την πίεση της Βουλής θα δοθούν οι φάκελοι στην ελεγκτική υπηρεσία. Μόνο με την πίεση της Βουλής θα υπάρξει σωστός έλεγχος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος. Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ έκανε λόγο για αλληλομαχαιρώματα των Υπουργών της Κυβέρνησης, όπως «Νουρής εναντίον Πετρίδη, Πετρίδης εναντίον Χάσικου, Χριστοδουλίδης εναντίον Χάρη, Χάρης εναντίον Χάσικου και…Χάσικος εναντίον όλων», προσθέτοντας ότι υπάρχουν λόγοι που δεν θέλουν να δώσουν τους φακέλους. Είπε επίσης ότι η Κυβέρνηση συμπεριφέρεται με ετσιθελισμό και αυταρχισμό, διατάζει αστυνομική έφοδο σε οικία γιατί ενοχλήθηκε από σάτιρα στο twitter, εξαναγκάζει έναν διευθυντή εφημερίδας σε παραίτηση, γιατί επέκρινε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, συνεχίζει τον πόλεμο εναντίον του Γενικού Ελεγκτή, επειδή απλά θέλει να κάνει τη δουλειά του.

Ψήφισε γιατί είναι πιο ανθρωποκεντρικός ο προϋπολογισμός

Ο Μαρίνος Σιζόπουλος το κόμμα του οποίου διαφοροποίησε τη θέση του στηρίζοντας αυτή τη φορά τον προϋπολογισμό, ανέφερε αφού τόνισε ότι δεν είναι ένας συνηθισμένος προϋπολογισμός, αλλά προϋπολογισμός έκτακτης ανάγκης. Αναφέροντας ότι μετά την καταψήφιση του Προϋπολογισμού η ΕΔΕΚ ανέλαβε πρωτοβουλίες άρσης του αδιεξόδου και πρότεινε στην Κυβέρνηση να λάβει συγκεκριμένα μέτρα στήριξης των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, ώστε ο προϋπολογισμός να γίνει πιο ανθρωποκεντρικός και να μπορέσει η ΕΔΕΚ να αναθεωρήσει την απόφασή της.

Η πολιτική Επιτροπή του κινήματος Αλληλεγγύη αποφάσισε ομόφωνα να στηρίξει τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό για το 2021 καταθέτοντας όμως ψήφο διαμαρτυρίας, ανέφερε ο βουλευτής του Κινήματος Μιχάλης Γιωργάλλας, στην ομιλία του στη συζήτηση για τον Αναθεωρημένο Κρατικό Προϋπολογισμό του 2021. Όπως είπε, καταθέτουν τη διαμαρτυρία τους γιατί την ώρα που οι πολίτες έχουν χάσει σημαντικό μέρος των εισοδημάτων τους, που οι επιχειρήσεις έχουν γονατίσει και δεν έχουν έσοδα, που τα ενοίκια, τα έξοδα και το λειτουργικό κόστος συσσωρεύονται, που περιουσίες χάνονται και οικογένειες διαλύονται, που έχουμε αυτοκτονίες, κατάθλιψη και εξαθλίωση, αυτή την ώρα της καταστροφής και εν μέσω πανδημίας, η Κυβέρνηση αφήνει ανενόχλητες τις τράπεζες να πωλούν σε εξευτελιστικές τιμές τα κόκκινα δάνεια σε εταιρίες εξαγοράς πιστώσεων.

Δεν είδα ποτέ μου τόση διαφθορά είπε ο Θεοπέμπτου

Η Κυβέρνηση κερδίζει πρωτιές στην διαφθορά και στην απουσία διαχείρισης περιβαλλοντικών ζητημάτων, το «παίζει αδιάφορη» και με «εξυπνάδες» καταθέτει νομοσχέδια την τελευταία στιγμή, κάτι που δείχνει επίσης σημάδια διαφθοράς, δήλωσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, στην ομιλία του κατά την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού. Οι Οικολόγοι καταψήφισαν τον προϋπολογισμό.
Ο κ. Θεοπέμπτου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι στην επαγγελματική του ζωή έχει δει δυστυχώς πολλές περιπτώσεις διαφθοράς, «αλλά ποτέ ξανά δεν έχει δει τέτοια χάλια».

Όχι στην αλαζονεία

Ο ρυθμιστικός ρόλος δεν χαρίζεται σε κανένα, ούτε βεβαίως κανένας τον κληρονομεί, ανέφερε στην ομιλία του για τον αναθεωρημένο κρατικό προϋπολογισμό ο Bουλευτής της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων Άγγελος Βότσης. Όπως είπε, αυτός ο ρόλος κερδίζεται με πράξεις, ενώ όπως είπε, ο ρόλος αυτός δεν πρέπει να οδηγήσει ούτε στον μεγαλοϊδεατισμό, ούτε σε αλαζονεία.

Δεν σημαίνει ψήφος εμπιστοσύνης είπε το ΕΛΑΜ

Η θετική μας ψήφος δεν είναι ψήφος εμπιστοσύνης στη φιλοσοφία του Προϋπολογισμού, αλλά έμπρακτη στήριξη στην κάθε μία και στον κάθε ένα που αγωνίζεται καθημερινά για προσωπική και επαγγελματική επιβίωση, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ. Ο Χρίστος Χρίστου είπε ότι το ΕΛΑΜ εμμένει σταθερό στην άποψή του και ψηφίζει ως ακολούθως: "Οχι στις δαπάνες για αιτητές πολιτικού ασύλου, Οχι στις δαπάνες για συντήρηση και διάνοιξη νέων οδοφραγμάτων, Όχι στις δαπάνες για φοίτηση Τουρκοκυπρίων μαθητών σε ιδιωτικές σχολές, Στηρίζουμε τα υπόλοιπα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως παραχωρούμε λευκή επιταγή σε κανένα".