Πετρίδης: 775 εκατ. την εβδομάδα η μείωση της παραγωγής λόγω των μέτρων

Πετρίδης: 775 εκατ. την εβδομάδα η μείωση της παραγωγής λόγω των μέτρων

Ο κρατικός προϋπολογισμός ψηφίστηκε. Η στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων θα συνεχιστεί. Το κόστος όμως στην εβδομαδιαία παραγωγή της κυπριακής οικονομίας, από τα υφιστάμενα διατάγματα ανέρχεται στα 775 εκ. ευρώ. 

Το κράτος χάνει 150 εκ. ευρώ έσοδα τη βδομάδα. Τα στοιχεία αυτά ανέδειξε ο Υπουργός Οικονομικών μιλώντας στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση κληθείς να αναφερθεί στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης την επόμενη μέρα της ψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2021.

Πλάνο επανανοίγματος

Ο Κωνσταντίνος Πετρίδης σημείωσε την αβεβαιότητα που εξακολουθεί να υπάρχει εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού, το κόστος για το κράτος που εξακολουθεί να στηρίζει τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους.

«Είναι μια πολυμέτωπη μάχη που δίνουμε. Πρώτα η κρίση και η πανδημία, καθημερινά αλλάζουν τα δεδομένα, επιδημιολογικά και οικονομικά. Κάθε βδομάδα που είναι κλειστή η οικονομία εξαιτίας των διαταγμάτων, το κόστος για την οικονομία, την παραγωγή, ανέρχεται περίπου στα 775 εκ. ευρώ τη βδομάδα. Η απώλεια εσόδων του κράτους είναι περίπου 150 εκ. ευρώ. Αυτό δεν αφορά το ΑΕΠ αλλά στην παραγωγή. Χαιρόμαστε που βλέπουμε βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων και θα πρέπει να ζυγίσουμε τρεις παραμέτρους. Την παράμετρο των επιδημιολογικών δεδομένων, της επάρκειας των νοσοκομείων και τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις για να κάνουμε σταδιακά ένα πρόγραμμα επανανοίγματος της οικονομίας προσεγμένο με βάση τις αντοχές μας και τις υγειονομικές και τις οικονομικές», ανέφερε χαρακτηριστικά εξηγώντας που βρισκόμαστε σήμερα.

Πληρωμές

Μετά την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού, ο Κωνσταντίνος Πετρίδης ανέφερε ότι είναι ήδη σε εξέλιξη η καταβολή και της δεύτερης εφάπαξ χορηγίας για την Πάφο και τη Λεμεσό η οποία είχε καθυστερήσει κάπως. Επίσης μέχρι το τέλος του μήνα ή αρχές του επόμενου, θα έχουν καταβληθεί και τα επόμενα 200 εκατομμύρια που αφορούν την 3η εφάπαξ στήριξη, χρήματα που θα καταβληθούν αυτή τη φορά από το Υπουργείο Οικονομικών.

Βγαίνουμε σύντομα στις αγορές

Επιπλέον ο Υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε νέα έξοδο στις αγορές η οποία ήταν προγραμματισμένη. Στόχος είναι η άντληση 1-1,3 δις ευρώ, με σκοπό την αναχρηματοδότηση γραμματίου. Εκτίμησε πως οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, τα επιτόκια χαμηλά και είπε πως η έξοδος της Κύπρου στις αγορές ωφελεί την αξιοπιστία της χώρας μας στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Αξιολογήσεις

Σε ότι αφορά τις αξιολογήσεις που αναμένονται από τους Οίκους, ο Κωνσταντίνος Πετρίδης ανέφερε ότι η προγραμματισμένη αξιολόγηση των Moody’s αναβλήθηκε για αργότερα κάτι που παρατηρείται διεθνώς εξαιτίας της αβεβαιότητας που υπάρχει.