Ο ΕΦΕΤΗΣ: Πάλι τα έκαναν μπίλιες στην Γενική Εισαγγελία… Άγρια κόντρα Κωστή με Αχιλλέα (this time)

Ο ΕΦΕΤΗΣ: Πάλι τα έκαναν μπίλιες στην Γενική Εισαγγελία… Άγρια κόντρα Κωστή με Αχιλλέα (this time)

ΓΡΑΦΕΙ
Ο ΕΦΕΤΗΣ

Για δυο λόγους σήμερα Ο ΕΦΕΤΗΣ θα αναφερθεί σε ένα θέμα μόνο.

Πρώτον, διότι το θέμα είναι άκρως σοβαρό.

Δεύτερον, διότι πάω βαρκάδα.

Ακούω και διαβάζω και δεν το πιστεύω. Η Γενική Εισαγγελία άφησε στο έλεος του Θεού υποθέσεις στο ΕΔΑΔ κατά της Τουρκίας επειδή λέει… ήταν ιδιωτικές!!!

Μα σοβαρομιλάτε; Καλά, η υπόθεση Τιτίνας Λοιζίδου δεν ήταν ιδιωτική; Δεν άρχισε ως ιδιωτική;

Πρόκειται ουσιαστικά για τρεις υποθέσεις, με τον δικηγόρο Αχιλλέα Δημητριάδη, να ασκεί δριμύ κατηγορώ κατά Γενικής Εισαγγελίας και Κυβέρνησης.

Με δηλώσεις του στην τηλεόραση του ΡΙΚ ο κ. Δημητριάδης αναφέρθηκε σε δυο πρόσφατες υποθέσεις στο ΕΔΑΔ σχετικά με την αναποτελεσματικότητα της Επιτροπής Ακίνητης Ιδιοκτησίας, στις οποίες η Κυπριακή Δημοκρατία έχασε τις προθεσμίες για να καταγράψει τις θέσεις της και σε άλλη μια υπόθεση που αφορά την Αμμόχωστο. 

Η πρώτη υπόθεση αφορούσε την καθυστέρηση που επέδειξε η Επιτροπή Ακίνητης Ιδιοκτησίας (ΕΑΙ) που λειτουργεί η Τουρκία στα κατεχόμενα να αποπληρώσει ποσό ύψους 428.360 στερλίνων σε Ε/Κ για την αποξένωση της κατεχόμενης περιουσίας του μετά από συμβιβασμό που επιτεύχθηκε ενώπιον της ΕΑΙ τον Φεβρουάριο του 2017.

Αν και η Κυπριακή Δημοκρατία έλαβε το έγγραφο κοινοποίησης της υπόθεσης προς την Τουρκία από το ΕΔΑΔ, παρέλειψε να στείλει τις θέσεις της.

Η δεύτερη υπόθεση αφορούσε τις καθυστερήσεις που επέδειξε η ΕΑΙ από το 2012 στην εξέταση της αίτησης για ακίνητη περιουσία έξω από τη Λευκωσία.

Η προθεσμία για να τοποθετηθεί η Κυπριακή Δημοκρατία στην εν λόγω υπόθεση ενώπιον του ΕΔΑΔ ήταν η 8η Ιουνίου. Η εκδίκαση της υπόθεσης στο ΕΔΑΔ θα συνεχιστεί, με το δικαστήριο να θεωρεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει άποψη για την προσφυγή.

Η τρίτη υπόθεση είναι της εταιρείας KV Mediterranean Tours Ltd εναντίον της Τουρκίας, η οποία σε αντίθεση με τις προηγούμενες δεν αφορά απλώς το καθεστώς λειτουργίας της Επιτροπής Αποζημιώσεων, αλλά θα κρίνει το ίδιο το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περίκλειστης πόλης του Βαρωσιού.

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει προθεσμία μέχρι τις 18/6 για να τοποθετηθεί επί της υπόθεσης και να καταστεί μέρος της διαδικασίας, με το ΕΔΑΔ να έχει καλέσει τα ενδιαφερόμενα μέρη να απαντήσουν σε συγκεκριμένα ερωτήματα, ανάμεσά τους και αν η εμπλοκή του ΕΒΚΑΦ ως ενδιαφερόμενου τρίτου μέρους παραβιάζει τα δικαιώματα των αιτητών.

 

Παρέμβαση Μαρκίδη

ΑΛΕΚΟΣ ΜΑΡΚΙΔΗΣ

Ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας, Αλέκος Μαρκίδης, έκανε παρέμβαση για το όλο ζήτημα και έγραψε στη σελίδα του στο facebook: «Παρέμβαση προς στήριξη ατομικών προσφυγών Κυπρίων πολιτών εναντίον της Τουρκίας θεωρείτο απαραίτητη. Και γινόταν, με κοινοποίηση απλή προς την εκτελεστική εξουσία. Και η τελευταία ουδέποτε έφερνε αντίρρηση. Δεν υπήρξε περίπτωση μη παρέμβασης. Και τα αποτελέσματα ήταν άκρως επιτυχή σε βάρος της Τουρκίας».

 

Επανήλθε ο Δημητριάδης με βολές κατά του Εισαγγελέα

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ

Χθες (15/6) ο κ. Δημητριάδης επανήλθε και σημείωσε με επιστολή του ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) ενημέρωσε τον περασμένο Απρίλιο τον δικηγόρο Αχιλλέα Δημητριάδη για την πρόθεση της Κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου να μην παρέμβει στην υπόθεση «Παναγή και Σιάρτου εναντίον Τουρκίας», που αφορά περιουσία Αγγλοκύπριων στα κατεχόμενα. Ο κ. Δημητριάδης αναφέρει επίσης πως ο Γενικός Εισαγγελέας «ακόμη να γνωματεύσει για το κατά πόσον η Δημοκρατία θα παρέμβει υπέρ των Κύπριων Αιτητών και στην υπόθεση 41120/17» που αφορά περιουσία της εταιρείας K.V. Mediterranean στα Βαρώσια, όπου εγείρει απαιτήσεις το ΕΒΚΑΦ.

Στην επιστολή του ΕΔΑΔ προς τον δικηγόρο, ημερομηνίας 26 Απριλίου 2019, αναφέρεται ότι η Κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, με επιστολή της στις 9 Απριλίου 2019, ενημέρωσε το Δικαστήριο ότι δεν επιθυμεί να ασκήσει το δικαίωμά της, βάσει το άρθρου 36§1 της Σύμβασης, για να εμπλακεί στις διαδικασίες του Δικαστηρίου αναφορικά με την αίτηση «Παναγή και Σιάρτου εναντίον Τουρκίας».

Στην ανακοίνωσή του σχετικά με την υπόθεση στα Βαρώσια, αλλά και τη χθεσινή δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα, ο κ. Δημητριάδης λέει ότι «δεν θα ασχοληθώ με τις προσωπικές του αναφορές οι οποίες είναι άστοχες και μόνο τον ίδιο χαρακτηρίζουν. Η ουσία είναι ότι ακόμη να γνωματεύσει για το κατά πόσον η Δημοκρατία θα παρέμβει υπέρ των Κύπριων Αιτητών και στην υπόθεση 41120/17 (Βαρώσι/ΕΒΚΑΦ) και στην 6178/18 (Λευκωσία) ενώ έχει γνώση του θέματος από τα μέσα Μαρτίου» και προσθέτει ότι «για εμένα η απάντηση είναι αυτονόητη».

Αναφέρει επίσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, ως επίσης ενδιαφερόμενη χώρα στην υπόθεση «Παναγή και Σιάρτου εναντίον Τουρκίας» απέστειλε επιστολή από τις 9 Απριλίου με την οποία δήλωσε την μη συμμετοχή της. «Την επισυνάπτω για δημοσιοποίηση και για να φανεί ποσό απλό πράγμα είναι η κατάθεση της θέσης ενός Κράτους στο στάδιο αυτό» συνεχίζει, ενώ λέει πως «δεν είναι τώρα που καταχωρούνται παρατηρήσεις».

«Δυστυχώς είναι αυτή η δυστοκία του Γενικού Εισαγγελέα, υπό το φως της εγκατάλειψης της Υπόθεσης Ιωάννου στο ΕΔΑΔ από την Δημοκρατία, που με κάνει να συνεχίζω να ανησυχώ για το όλο θέμα» καταλήγει ο κ. Δημητριάδης.

 

Νομική Υπηρεσία: Είναι θέμα Κυβέρνησης

ΚΩΣΤΑΣ ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΓΕΝΙΚΟΣ

Αλλά για να παραθέσουμε και το τι υποστήριξε η Νομική Υπηρεσία, ακολουθεί και το τι είπε η Εισαγγελία στις 13 Ιουνίου.

Η Νομική Υπηρεσία μελετά τις υποθέσεις που σχετίζονται με ατομικές προσφυγές που έχουν καταχωρήσει ιδιώτες κατά της Τουρκίας στο ΕΔΑΔ, με αντικείμενο ε/κ περιουσίες στα κατεχόμενα, για να συμβουλεύσει την Κυβέρνηση ως προς το ενδεχόμενο παρέμβασης της Δημοκρατίας ενώπιον του ΕΔΑΔ, λέει η Νομική Υπηρεσία, σημειώνει ωστόσο ότι για το ζήτημα θα πρέπει να ληφθεί απόφαση της εκτελεστικής εξουσίας.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφορικά με δημοσιεύματα στον ημερήσιο Τύπο για το θέμα, η Νομική Υπηρεσία λέει επίσης ότι «οι παρεμβάσεις του δικηγόρου, κ. Αχιλλέα Δημητριάδη, στα μέσα ενημέρωσης τις τελευταίες μέρες για τις εν λόγω υποθέσεις, στόχο έχουν την άσκηση απαράδεκτης πίεσης επί της Δημοκρατίας για να παρέμβει στις διαδικασίες επί τετελεσμένων που έχουν δημιουργηθεί με αβέβαιες εκβάσεις που εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους τόσο επί δικαιωμάτων μεγάλης μερίδας πολιτών, αλλά και στη διευθέτηση πτυχών του Κυπριακού προβλήματος».

Σύμφωνα με τη Νομική Υπηρεσία, τον Μάρτιο του 2019 κοινοποιήθηκαν στον Γενικό Εισαγγελέα, ως Αντιπρόσωπο της Δημοκρατίας στο ΕΔΑΔ, τρεις νέες ατομικές προσφυγές που αφορούν διεκδικήσεις Ε/Κ ενώπιον της ‘Επιτροπής Ακίνητης Ιδιοκτησίας’ που λειτουργεί στα κατεχόμενα. Αναφέρεται επίσης ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που έλαβε ο Γενικός Εισαγγελέας από το ΕΔΑΔ με την κοινοποίηση των προσφυγών, δόθηκε στους διαδίκους τρίμηνη προθεσμία για διερεύνηση του ενδεχόμενου επίτευξης φιλικού διακανονισμού.

Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, σε περίπτωση που τα μέρη δεν καταλήξουν σε συμβιβασμό μετά την εκπνοή της εν λόγω προθεσμίας, η Δημοκρατία θα κληθεί να ενημερώσει το Δικαστήριο κατά πόσον προτίθεται να παρέμβει ως ενδιαφερόμενο μέρος στη διαδικασία, προστίθεται ενώ σημειώνεται ότι για το θέμα τούτο, η Νομική Υπηρεσία, βρίσκεται σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εξωτερικών.

Η Νομική υπηρεσία σημειώνει ότι «οι προσφυγές αυτές καταχωρήθηκαν με ιδιωτική πρωτοβουλία και χωρίς οποιαδήποτε εμπλοκή της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε μια μάλιστα εκ των τριών υποθέσεων, εγείρονται πολύ σοβαρά ζητήματα που άπτονται των γενικότερων συμφερόντων της Δημοκρατίας, αφού έχει κατ’ αυτό τον τρόπο καταστεί επίδικο θέμα ενώπιον της ‘Επιτροπής Ακίνητης Ιδιοκτησίας’ και των ‘δικαστηρίων’ του ψευδοκράτους, το ιδιοκτησιακό καθεστώς των περιουσιών εντός της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων».

«Έχει τεθεί, δηλαδή, εν αμφιβόλω, με πρωτοβουλία ιδιωτών, ενώπιον του ΕΔΑΔ, η αδιαπραγμάτευτη κυριότητα των περιουσιών εντός της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων, την οποία αβάσιμα και ανυπόστατα διεκδικεί το ΕΒΚΑΦ» λέει η Νομική Υπηρεσία και αναφέρει ότι μελετά τις υπό αναφορά υποθέσεις, για να συμβουλεύσει την Κυβέρνηση ως προς το ενδεχόμενο παρέμβασης.

 

Εγώ τι άλλο να σας πω; Πάλι θα τα κάνουμε μαντάρα και πάλι θα προκύψει θέμα που θα αποτελεί προηγούμενο για την όποια λύση στο κυπριακό. Τι είπα; Λύση; ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ! 

>>> Παρασκήνιο Newsbomb

Γειά σας και δεν πειράζει που δεν σας έγραψα τα παρασκηνιακά νέα. Θα επανέλθω όμως νεξτ γουίκ. Φιλιά.