Οι 5 αλήθειες και η παραπλάνηση του Νιαζί για την Τουρκική γλώσσα

Οι 5 αλήθειες και η παραπλάνηση του Νιαζί για την Τουρκική γλώσσα

Αλήθεια πρώτη: Ο ΝΙΚΑΡΟΣ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ζήτησε συμπερίληψη της Τουρκικής στις επίσημες γλώσσες της ΕΕ, από τώρα, όπως ισχυρίζεται ο Νιαζί.

Ο τουρκοκύπριος Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, «βάζοντας» μπροστά τον ΝΙΚΑΡΟ, προχώρησε στις 13 Σεπτεμβρίου 2019 με επιστολή του προς την Κομισιόν και ζήτησε να επιταχύνει τις απαραίτητες διαδικασίες, για την καθιέρωση της τουρκικής γλώσσας ως επίσημης γλώσσας της ΕΕ.

Δείτε επίσης: Μα τι έπαθε ο αρχισύντροφος Άντρος;

Έγραψε συγκεκριμένα: «στην επιστολή που απηύθυνε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης προς τους Προέδρους του Συμβουλίου, της Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις 17 Φεβρουαρίου 2016, επισημαίνει ότι η τουρκική γλώσσα είναι μία από τις επίσημες γλώσσες της Κυπριακής Δημοκρατίας και ζητεί να καθιερωθεί ως επίσημη γλώσσα της ΕΕ σύμφωνα με το άρθρο 342 ΣΛΕΕ σχετικά με το γλωσσικό καθεστώς των θεσμικών οργάνων της Ένωσης»

Όμως ποια είναι η αλήθεια; Σωστά λέει ο Νιαζί; Ή παραποιεί την πραγματικότητα; Ο ΕΦΕΤΗΣ έχει την απάντηση.

ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΡΩΤΗ: Ο ΝΙΚΑΡΟΣ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ζήτησε συμπερίληψη της Τουρκικής στις επίσημες γλώσσες της ΕΕ, από τώρα, όπως ισχυρίζεται ο Νιαζί.

Καθημερινό παρασκήνιο από Newsbomb ΕΔΩ

ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ: Όντως ο Αναστασιάδης απέστειλε επιστολή στην ΕΕ στις 17 Φεβρουαρίου 2016 για την Τουρκική γλώσσα ΑΛΛΑ αυτό που ζητούσε ήταν να γίνει προετοιμασία από πλευράς της ΕΕ ώστε αν επιτευχθεί ΛΥΣΗ, ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ η ΕΕ θα πρέπει να προχωρήσει και στην υιοθέτηση της Τουρκικής γλώσσας. Δηλαδή να υιοθετήσει την Τουρκική γλώσσα αλλά ΜΕΤΑ την λύση και όχι ΑΠΟ ΤΩΡΑ όπως λέει ο Νιαζί. Είπε ο ΝΙΚΑΡΟΣ τότε: «Ενόψει της δυνατότητας για την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό, έχει έλθει η ώρα να ξεκινήσει τις προετοιμασίες για να μπορέσει η Ένωση να αρχίσει να χρησιμοποιείται η τουρκική, ως επίσημη γλώσσα της ΕΕ μετά την επανένωση».

Δείτε επίσης: Τρόμο προκαλεί στο ΑΚΕΛ το επόμενο βήμα του Νιαζί και όλα τα δανεικά… επιστρέφονται

ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΡΙΤΗ: Το θέμα της Τουρκικής γλώσσας στην ΕΕ εν σχέσει με την Κύπρο τέθηκε αρχικά το 2002 κατά την περίοδο των διαπραγματεύσεων ένταξης. Η ΕΕ το απέκλεισε γιατί δεν διαφαινόταν λύση του Κυπριακού και το κόστος ήταν υψηλό.

ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ: Το θέμα της Τουρκικής γλώσσας όμως εγέρθηκε και από πλευράς του μ. Δ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ, πολύ πιο πριν από τον Αναστασιάδη, το 2008. Συγκεκριμένα, επί διακυβέρνησης ΑΚΕΛ, στις 19 Ιουνίου 2008, ο Δ. Χριστόφιας μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πολιτικής είπε επί λέξει: «Δεν έχω πρόβλημα η ΕΕ να συμπεριλάβει την τουρκική γλώσσα στις επίσημες γλώσσες της μετά τη λύση του Κυπριακού…». Δηλαδή ακόμη και το ΑΚΕΛ και ο μ. Χριστόφιας μιλούσαν για υιοθέτηση της Τουρκικής ΜΕΤΑ τη λύση.

ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΕΜΠΤΗ: Η ΕΕ έχει σήμερα 24 επίσημες γλώσσες. Απασχολεί περίπου 6.000 πλήρους απασχόλησης και μερικής απασχόλησης διερμηνείς, μεταφραστές και τους βοηθούς, με κόστος 450 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Η ΕΕ υπολογίζει συνολικά το κόστος της διαδικασίας να προστεθεί μια 25η γλώσσα ως επίσημη γλώσσα της ΕΕ, σε περίπου 37 εκατ. Ευρώ (αυτό το κόστος καταγράφεται σε διάφορες σχετικές δημοσιεύσεις).