ΣΤΗΛΗ ΑΛΑΤΟΣ: Τα σενάρια των εκλογών… και το θρίλερ της μίας έδρας

ΣΤΗΛΗ ΑΛΑΤΟΣ: Τα σενάρια των εκλογών… και το θρίλερ της μίας έδρας

Οι Τουρκοκύπριοι που ίσως δώσουν ανάσα στο ΑΚΕΛ, το... πολύ ενδιαφέρον σενάριο για Νιαζί, και η μάχη ΕΔΕΚ - ΕΛΑΜ

Αυτά που δεν φαίνονται με την πρώτη ματιά στις δημοσκοπήσεις είναι μερικές φορές και τα πιο ενδιαφέροντα.

Για παράδειγμα γνωρίζουμε πως επειδή στις Ευρωεκλογές η Κύπρος είναι μία εκλογική περιφέρεια, το μέτρο για την πρώτη έδρα του κάθε κόμματος, είναι το 16,6%.

>>> Όλα τα Σχόλια, Παραπολιτικά της ΣΤΗΛΗΣ ΑΛΑΤΟΣ; Εδώ

Αυτό σημαίνει πως με βεβαιότητα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ θα έχουν από μία έδρα και θα φυλάξουν τα υπόλοιπα τους για την δεύτερη κατανομή.
Το ΔΗΚΟ αν θα είναι κοντά στο 14-15% όπως αναμένεται θα πάρει την τρίτη από τις έξι έδρες.

Απομένουν άλλες τρεις. Ο ΔΗΣΥ αν κινείται κοντά στο 30% θα είναι ο τυχερός που θα καθαρίσει με το θέμα των εδρών (4η από τις έξι) και θα περιμένει να δει που θα κάτσουν ακριβώς τα ποσοστά του για να εξηγήσει μετά πως και γιατί είχε τις απώλειες που είχε.

Το θρίλερ όμως αφορά τους υπόλοιπους που θα μαλιοτραβιούνται για τις υπόλοιπες δύο έδρες.

>>> Παρασκήνιο Newsbomb

Ας κάνουμε μερικά σενάρια. Αν το ΑΚΕΛ κινείται στο 25% που κατά μέσο όρο του δίνουν οι περισσότερες δημοσκοπήσεις (χωρίς τους ΤΚ) τότε μεταφέρει στη δεύτερη κατανομή 8,5%.

Αν ΕΔΕΚ και ΕΛΑΜ ξεπεράσουν το 8,5% τότε το ΑΚΕΛ θα χάσει τη μία έδρα και θα πάει στα άλλα κόμματα.

Μπορείτε να κάνετε και τα σενάρια σας ανεβοκατεβάζοντας τα ποσοστά. ΑΝ για παράδειγμα το ΑΚΕΛ πέσει στο 23%... τότε πριν πέσει το βράδυ θα βγουν τα μαχαίρια.

Μπορεί να μη συμβεί τίποτε από αυτά και να καταγράψει άνοδο το ΑΚΕΛ και να πλησιάσει τον ΔΗΣΥ σε βαθμό που θα μπορεί να πει ότι πάνε πια μετά από δέκα χρόνια μαζί τα δύο κόμματα.

Είναι όμως και κάτι άλλο. Το ΑΚΕΛ να χάνει τη δεύτερη έδρα και να διασωθεί, όταν μπουν στο πανέρι οι ψήφοι των ΤΚ. Εκεί θα έχει πάρει ανάσα γιατί θα διατηρήσει τις δύο έδρες, αλλά θα έχει να απαντήσει για τους χειρισμούς του, τα πως και τα γιατί.

Και κάτι τελευταίο, πολύ απομακρυσμένο αλλά υπαρκτό ως σενάριο: Το ΑΚΕΛ να κερδίσει μία μόνο έδρα… και αυτή να πάει στον ΝΙαζί. Εκεί θα πρέπει να υπάρχει μία ομάδα δράσης που θα μαζέψει τον Νεοκλή και τον Γεωργίου που είναι ήδη αναψοκοκκινισμένοι.