«Αυξάνονται τα αδέσποτα και μειώνεται ο χρόνος ζωή τους λόγω κρίσης»

«Αυξάνονται τα αδέσποτα και μειώνεται ο χρόνος ζωή τους λόγω κρίσης»

Ένα από τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης χαρακτηρίζει την εγκατάλειψη στο δρόμο ενός μεγάλου αριθμού ζώων, το Γραφείο του Επιτρόπου Εθελοντισμού.

Σε μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων, το Γραφείο του Επιτρόπου αναφέρει ότι η εγκατάλειψη των ζώων έχει ως αποτέλεσμα ο μέσος όρος ζωής του αδέσποτου να ανέρχεται στα 1,5-2 χρόνια.

“Η Παγκόσμια Μέρα των Αδέσποτων Ζώων θα πρέπει να αποτελεί την αφορμή για ανάληψη δράσης υπέρ των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, μέσω της υιοθεσίας, της καταγγελίας όσων προβαίνουν σε κακοποιήσεις ζώων και τις αυστηρές ποινές για τους παραβάτες”, σημειώνεται. Θα πρέπει, προστίθεται, να βοηθηθούν οι φιλοζωικές, εθελοντικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις είτε συνεισφέροντας στο έργο τους, είτε με την περίθαλψη και αποκατάσταση της υγείας κακοποιημένων ζώων, είτε υιοθετώντας ένα ζώο από τα καταφύγια.

Αναγνωρίζοντας την ανάγκη για εξεύρεση λύσης στο θέμα αυτό, το οποίο έχει κοινωνικές, πολιτισμικές και ηθικές προεκτάσεις, το Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων συμβάλλει -όπως αναφέρει στο μήνυμά του - ενεργά στις προσπάθειες της Κυβέρνησης για τη Δημιουργία Ενιαίου Φορέα Ευημερίας των Κατοικίδιων Ζώων, ώστε να ρυθμίζονται περαιτέρω θέματα που αφορούν στην προστασία και ευημερία των ζώων στον τόπο μας, να καλυφθούν τυχόν κενά και να υπερπηδηθούν οι δυσκολίες που υπάρχουν στον τομέα αυτό ως αποτέλεσμα της πολυδιάσπασης των αρμοδιοτήτων των κρατικών υπηρεσιών.

“Ο σεβασμός και η προστασία των πλασμάτων της γης που βρίσκονται σε κίνδυνο, η προάσπιση των δικαιωμάτων τους, η ελευθερία και η ευζωία τους αποτελεί υποχρέωσή μας, αλλά και το δρόμο προς την ολοκλήρωση μας ως άνθρωποι”, καταλήγει.