Αυτό το ψάρι στοιχίζει 28 ευρώ το κιλό στην Κύπρο ενώ στην Ελλάδα το σκαρτάρουν (photo)

Αυτό το ψάρι στοιχίζει 28 ευρώ το κιλό στην Κύπρο ενώ στην Ελλάδα το σκαρτάρουν (photo)

Στην Κύπρο πωλείται 28 ευρώ το κιλό και θεωρείται πολύ νόστιμο, στην Κρήτη υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες αλλά οι ψαράδες το αποφεύγουν καθώς δεν υπάρχει καθόλου ζήτηση στην αγορά!

Η διάνοιξη της Διώρυγας του Σουέζ, έχει ταράξει το οικοσύστημα των θαλασσών της Μεσογείου, με τις συνέπειές να έχουν γίνει ορατές στην Κρήτη τα τελευταία χρόνια, καθώς έχουν κάνει την εμφάνιση τους οι ... Λεσσεψιανοί μετανάστες (Έτσι ονομάζονται τα είδη που έχουν εισέλθει στη Μεσόγειο Θάλασσα μετά τη διάνοιξη της Διώρυγας του Σουέζ το 1869).

Όπως είπε στο Flashnews.gr, η προϊσταμένη του Τμήματος Αλιείας στα Χανιά, Ανεζάκη Ευαγγελία, πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί τους και τα επόμενα χρόνια αναμένεται να έχουμε ακόμα περισσότερα είδη από αυτά, είτε επικίνδυνα είτε προς κατανάλωση.

Στην Κρήτη τα κύρια είδη που έχουν εντοπιστεί και θεωρούνται επικίνδυνα προς τον άνθρωπο είναι ο Λαγοκέφαλος και πρόσφατα το Λεοντόψαρο που έκανε την εμφάνιση του προς το παρών, μόνο στα Ανατολικά του νησιού.

Ανάμεσα σε αυτά τα ξενικά είδη ψαριών είναι και ο «Γερμανός», ένα πολύ νόστιμο ψάρια προς κατανάλωση που στην Κύπρο πωλείται χρυσάφι!

«Γερμανός ή Αγριόσαλπα»

Ο Γερμανός ή Αγριόσαλπα, είναι ένα ξενικό είδος ψαριού, ψαρεύεται από επαγγελματίες σε μεγάλες ποσότητες στα Χανιά, αλλά και σε όλη την Κρήτη, αλλά δεν πωλείται γιατί δεν υπάρχει ζήτηση στην αγορά, με αποτέλεσμα είτε να το ξαναπετάνε στη θάλασσα είτε να το καταναλώνουν οι ίδιοι οι ψαράδες

«Στην Κύπρο πωλείται περίπου 28 ευρώ το κιλό ενώ την εμφάνιση του έχει κάνει και στην Ρόδο. Παρόλο που στην Κρήτη υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες δεν υπάρχει κανένα κίνητρο για τους ψαράδες να τα βγάλουν από την θάλασσα εφόσον δεν υπάρχει ζήτηση για κατανάλωση. Οι Κύπριοι έρχονται στην Κρήτη για διακοπές και στις ταβέρνες ζητάνε το συγκεκριμένο ψάρι για κατανάλωση, καθώς είναι πολύ νόστιμο», αναφέρει η κυρία Ανεζάκη.

Ο Πρόεδρος Αλιέων, κ. Φουντουλάκης, πήρε και αυτός θέση για το θέμα των ξενικών ειδών που έχουν εισβάλλει στην Κρήτη. Σχετικά με την «Αγριόσαλπα» μας είπε: «Ο κόσμος δεν το έχει μάθει! αυτό το ψάρι Πιστεύω όμως ότι και αυτό θα βρει το δρόμο του στην αγορά, όπως και τα άλλα είδη. Εμείς πάντως το βρίσκουμε συχνά στα δίχτυα μας».

Δείτε τη φωτογραφία

Πηγή: flashnews.gr